Scapa de lilieci, solutii si metode

scapa-de-lilieci

Liliecii sunt mamifere care apartin ordinului Chiroptera. Datorita membrelor dezvoltate sub forma de aripi, sunt considerate singurele mamifere capabile de zbor. Liliecii se impart in doua subordine: Megachiroptera (mega lilieci), acestia se hranesc cu fructe, nectar, polen si Microchiroptera (micro lilieci), care se folosesc de ecolocatie, iar regimul de hrana este alcatuit din insecte, broaste sau animale mici. Liliecii sunt mamifere nocture, fiind mai activi odata cu lasarea serii. Cu exceptia zonelor foarte reci, liliecii pot fi intalniti peste tot in lume. 

Datorita regimului de hrana pe care il au, liliecii ajuta la reducerea numarului de insecte daunatoare, la polenizare si la dispersarea semintelor de fructe. Pe langa rolul esential pe care il au in ecosistem, prezenta liliecilor in apropierea locuintei poate fi deranjanta din cauza mizeriei produsa de dejectii si a mirosului neplacut. Totodata, liliecii pot fi purtatori de boli, capuse, purici, acarieni sau alti paraziti.

Este important de mentionat faptul ca, in majoritatea tarilor, liliecii sunt specii protejate prin lege. Inainte de a lua masuri impotriva acestora, este indicat sa cititi cu atentie legislatia locala cu privire la lilieci. 

Semnele infestarii 

Liliecii se pot adaposti in preajma locuintelor, in podul casei, in grinzile acoperisului, in pivnita sau in alte locuri ferite. In cazul unei infestari cu lilieci, prezenta acestora poate fi semnalata de gramezile de dejectii (guano) din zonele in care se adapostesc, de mirosul puternic de amoniac, emanat de acestea, precum si de zgomotul specific. Liliecii pot patrunde in locuinte prin crapaturi de dimensiuni reduse, prin orificii cauzate de lipsa dalelor sau a scandurilor, prin locurile de insertie a tevilor sau cablurilor, guri de aerisire, cosuri de fum, ferestre deschise etc.

Lilieci – metode de indepartare

Daca liliecii sunt prezenti in incinta, pentru indepartarea lor, se recomanda metoda excluderii. Concomitent cu aceasta metoda, se pot utiliza repelenti optici sau aparate cu ultrasunete. Totusi, in cazul unei infestari puternice, este indicat sa apelati la un specialist pentru a-i indeparta in siguranta.

Pentru a evita patrunderea liliecilor in locuinte, se recomanda sigilarea crapaturilor si a orificiilor. Aceasta operatiune se poate realiza cu ajutorul unei spume speciale si a materialelor de etansare. Caile de intrare, precum ferestre, deschizaturi, cosuri de fum se pot acoperi cu plase de protectie. De asemenea, este importanta efectuarea tratamentelor impotriva insectelor (tantari, molii, fluturi de noapte, paianjeni etc), deoarece reprezinta principala sursa de hrana a liliecilor. 

Indepartarea liliecilor prin excludere

Excluderea este o metoda sigura de indepartare a liliecilor din incinta, blocand in acelasi timp accesul acestora in spatiul vizat. Aceasta implica acoperirea intrarilor/orificiilor utilizate de lilieci, cu ajutorul plaselor de protectie, a dispozitivelor cu supape cu sens unic sau tuburi special concepute pentru a impiedica patrunderea acestora in incinta. Prin aceasta metoda, liliecii pot iesi din spatiul respectiv, insa nu pot patrunde din nou in interior. 

Metoda excluderii poate fi folosita concomitent cu repelentii, pentru a va asigura ca liliecii parasesc spatiul respectiv, insa inainte de sigilarea definitiva a cailor de acces.

Inainte de montarea plaselor si a dispozitivelor speciale, se recomanda inspectarea tuturor orificiilor si a cailor de acces ale liliecilor. Este indicat sa se faca acest lucru pe inserat, atunci cand liliecii devin activi si incep sa iasa din ascunzatori in cautare de hrana. Totodata, caile de acces se pot identifica si prin prezenta dejectiilor si a urmelor de culoare maronie din jurul acestora.

In momentul montarii plaselor de protectie, este important ca acestea sa acopere toata intrarea si sa fie suficient de lungi, pentru a impiedica patrunderea liliecilor in interior, pe sub plasa. Plasele trebuie fixate de cladire de-a lungul marginilor de sus si a celor laterale, exceptie facand marginea de jos. Pentru a permite liliecilor sa zboare pe sub plasa, in exterior, marginea inferioara trebuie lasata libera. 

In momentul in care liliecii se vor reintoarce, acestia vor ateriza pe plasa de protectie si nu vor mai avea abilitatea sa gaseasca intrarea.

Plasele de protectie si dispozitivele de excludere trebuie mentinute timp de cateva saptamani pentru indepartarea intregii colonii. 

Pentru excluderea in siguranta a liliecilor, este important sa se tina cont de momentul in care se vor aplica aceste masuri. 

Indepartarea prin excludere a liliecilor nu se poate realiza pe tot parcursul anului. Intreprinderea acestor masuri nu este indicata in perioada de hibernare sau in perioada in care puii sunt prea mici pentru a zbura. 

Plase de protectie lilieci

Acestea sunt special concepute pentru a bloca accesul liliecilor in incinta, fara ca acestia sa fie vatamati. Plasele de protectie se pot utiliza pentru a preveni patrunderea liliecilor in interior. Totodata, se pot utiliza si in procesul de excludere, in cazul prezentei acestora in incinta. Acestea se monteaza pentru a acoperi orificiile mari sau cele mici, daca acestea sunt situate unele langa celelalte. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Repelenti optici

Sunt dispozitive laser utilizate pentru indepartarea si controlul liliecilor din zonele vizate. Repelentii functioneaza prin emiterea unor fascicule luminoase, de culori diferite, la anumite intervale de timp. Datorita faptului ca sunt specii nocturne, in timpul zilei, liliecii prefera zonele linistite si intunecate pentru odihna. In acest caz, repelentii optici au rolul de a crea un mediu neplacut pentru lilieci, de a-i deranja si alunga din spatiile vizate. Repelentii se pot utiliza la interior sau exterior, in functie de tipul produsului. Se recomanda utilizarea acestora in orice moment al zilei. Totusi, este important sa va asigurati ca spatiul este in intregime luminat de dispozitiv si nu exista locuri intunecate in care liliecii se pot retrage si ascunde. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Aparate cu ultrasunete

Aparatele cu ultrasunete sunt concepute pentru indepartarea liliecilor si mentinerea acestora la distanta. Principiul de functionare consta in emiterea unor unde sonore de frecvente diferite. Acestea au scopul de a perturba liliecii si de a le descuraja activitatea dintr-o anumita zona. Undele sunt insesizabile pentru vietuitoarele nevizate. Acestea se amplaseaza, in general, la interior. 

Spuma adeziva

Dupa eliminarea intregii colonii, se recomanda sigilarea cailor de acces cu ajutorul materialelor de etansare sau a spumei adezive. 

Spuma este un agent de etansare, utilizat pentru a bloca accesul liliecilor, cat si a altor daunatori, in interior. Cu ajutorul spumei adezive se pot sigila orificii, crapaturi, goluri de dimensiuni mai mici etc. 


Avand in vedere ca liliecii sunt specii protejate in majoritatea regiunilor, combaterea acestora consta, in principiu, in utilizarea dispozitivelor ce descurajeaza activitatea liliecilor intr-un anumit spatiu. In cazul prezentei lor la interior, se pot aplica masuri de excludere a lilliecilor. Astfel, se pot utiliza instrumente special concepute in acest sens, repelenti optici si cu ultrasunete. Totusi, in cazul unei infestari puternice, este indicat sa apelati la un specialist pentru indepartarea acestora. 

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile