Scapa de iepuri salbatici – repelenti si metode

scapa-de-iepuri-capcane

Iepurii sunt mamifere de talie mica spre medie, ce apartin familiei Leporidae. Adesea acestia patrund in gradinile si livezile oamenilor, in cautare de hrana sau adapost (in magazii). Astfel, cand ne referim la iepuri, acestia se vor mentine departe de gospodarie sau de spatiul ce se doreste a fi protejat, printr-o serie de metode sigure, fara a-i vatama in vreun fel.

Semnele prezentei iepurilor

Pentru a putea alege metoda cea mai adecvata de indepartare a iepurilor, se recomanda identificarea zonelor pe care acestea obisnuiesc sa le frecventeze, precum si a tipului de daune pe care le produc in gradini/livezi. In cazul iepurilor, pagubele difera in functie de sezon. 

Primavara/Vara: 

daune iepuri
 • Mananca iarba, trifoi, lucerna;
 • Pot provoca pagube culturilor de fasole, mazare, varza si salata verde;
 • Rod rasadurile tinere;
 • Pot sustrage flori din gradina;

Toamna/Iarna:

pagube iepuri in gradina toamna
 • Pot roade scoarta pomilor tineri; 
 • Ocupa vizuinile animalelor;
 • Pot roade plantele si arbustii lemnosi;
 • Rup ramurile;      

In general, iepurii prefera zonele ce prezinta iarba inalta, diverse resturi vegetale si plante cu o crestere luxurianta, ce le ofera astfel adapost si protectie. De aceea, prin intreprinderea anumitor masuri, spatiul respectiv va deveni mai putin primitor pentru iepuri si nu ii va atrage in mod special. 

Printre masurile ce se pot aplica, amintim: 

 • Tunderea gazonului/ierbii in mod regulat;
 • Greblarea frunzelor;
 • Taierea/tunderea vegetatiei abundente;
 • Curatarea/indepartarea gramezilor de resturi vegetale, lemne etc.
 • Identificarea, apoi umplerea cu pietris a vizuinelor abandonate de pe proprietatea/curtea respectiva, intrucat iepurii le pot utiliza, mai ales atunci cand este frig sau ploaie. 

Astfel, dupa ce ati observat zonele in care iepurii au provocat pagube, precum si perioada in care acestea apar, se recomanda alegerea metodei optime de indepartare, in functie de situatie. Alegerea metodei adecvate este influentata de numarul iepurilor din perimetrul respectiv si chiar de sezonul in care apar.

Intrucat iepurii pot fi prezenti o perioada mai indelungata de timp intr-un anumit spatiu, pentru ca indepartarea/alungarea acestora sa aiba un grad de eficienta ridicat pe termen lung, cel mai indicat este sa fie utilizate metode multiple. Pentru controlul iepurilor se pot utiliza capcane, repelenti, precum si tunuri specifice (in cazul livezilor, terenurilor agricole). 

Utilizarea capcanelor

Se recomanda utilizarea capcanelor pentru capturarea iepurilor de pe o proprietate, daca acestia sunt prezenti intr-un numar redus sau in timpul iernii, cand sursele de mancare sunt limitate si momeala din interiorul capcanei ii atrage si mai mult.

Utilizarea capcanelor reprezinta o metoda destul de facila si presupune:

capcane iepuri
 • Amplasarea acestora in zonele in care ati sesizat prezenta celor mai multe daune;
 • Utilizarea momelilor adecvate;
 • Pregatirea efectiva a capcanei pentru capturare si monitorizarea constanta a acesteia. Relocarea iepurilor capturati se va face conform prevederilor legale in vigoare. 

Pentru o capturare eficienta, capcanele se vor amplasa in locurile in care iepurii isi desfasoara cel mai mult activitatea sau unde sunt prezente cele mai multe pagube. Adesea, iepurii petrec cel mai mult timp in spatii de tranzitie, unde terenurile adapostite se intalnesc cu cele deschise. Printre astfel de spatii amintim: gardurile vii, arbustii, zona gardurilor, tufisuri, gramezi de lemne/resturi vegetale, In zonele cu vegetatie/iarba inalta.


In plus: 

 • Doar in cazuri rare iepurii parcurg distante lungi pe un teren deschis, astfel, se recomanda evitarea amplasarii capcanelor intr-o zona indepartata, in care iepurii ar trebui sa parcurga o distanta considerabila pana la aceasta. 
 • In cazul identificarii unei vizuini de iepuri, capcana se va amplasa la cativa metri distanta de intrare. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
momeli iepuri

Totodata, se vor utiliza si momeli in interiorul capcanei. Iepurii sunt ierbivori si se hranesc in special cu iarba, diferite frunze verzi, radacinoase si unele fructe. Astfel, se pot utiIiza: mere, morcovi, salata verde etc.

In plus: 

 • In lunile calduroase, atunci cand sursele de hrana sunt variate, se pot utiliza fructe si legume precum merele si morcovii.
 • In lunile de iarna, este indicat sa evitati utilizarea momelilor ce au un continut ridicat de apa, care sunt predispuse astfel la inghet. Se recomanda utilizarea merelor deshidratate sau a lucernei uscate. 

Dupa alegerea momelii, un pas important il reprezinta si pozitionarea acesteia in interiorul capcanei. 

Amplasarea corecta a momelii asigura: 

capcana pentru iepuri
 • atragerea completa a iepurelui in capcana;
 • declansarea rapida a capcanei in momentul patrunderii animalului;
 • se va amplasa in concordanta cu tipul capcanei (1 intrare sau 2 intrari);

In cazul capcanei cu o singura intrare, momeala se va amplasa catre capatul acesteia, chiar in spatele declansatorului, cat mai departe de peretii capcanei, pentru a impiedica ca iepurii sa ajunga la ea din exterior.

In cazul capcanelor cu doua intrari, momeala este indicat sa fie amplasata in mijlocul acesteia, pentru a incuraja iepurii sa actioneze declansatorul.

Este recomandat sa purtati manusi, pentru a evita sa transferati mirosul, intrucat orice urma de miros uman poate descuraja iepurele sa patrunda in capcana. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Amplasarea capcanelor

Se vor amplasa respectand intocmai recomandarile producatorului, in functie de produsul ales. Totodata, se vor pozitiona in zonele in care se observa cele mai multe pagube provocate de iepuri, insa pe o suprafata dreapta, plana.


De retinut:

 • Inainte de utilizarea unei capcane, asigurati-va ca intelegeti si respectati prevederile legale ce reglementeaza capturarea animalelor utilizand capcane; 
 • Nu se recomanda pastrarea iepurilor salbatici ca si animale de companie, intrucat pot fi purtatori de diverse boli transmisibile oamenilor sau celorlalte animale de companie; 

Monitorizarea capcanei

Dupa pozitionarea capcanei, este important sa fie monitorizata cu atentie, pentru a putea observa iepurele de indata ce a fost capturat. Iepurii pot deveni rapid infometati daca sunt neglijati in interiorul capcanei, de aceea trebuie eliberati cat mai repede cu putinta. 

Iepuri – Capturare

Dupa ce iepurele este capturat, se recomanda utilizarea manusilor de protectie, atunci cand se va manipula capcana, pentru a preveni astfel riscul de a fi muscat, precum si de a contacta vreo boala. Relocarea ulterioara a iepurilor capturati se va face la o anumita distanta, conform prevederilor legale in vigoare. Dupa eliberarea acestuia, este indicata dezinfectia capcanei pentru indepartarea oricarui miros uman, precum si pentru a preveni riscul de a raspandi vreo boala. 

Utilizarea repelentilor

Pentru a tine iepurii la distanta de proprietate, se recomanda utilizarea produselor cu actiune repelenta. Astfel, dupa identificarea zonelor in care acestia au produs pagube si determinarea obiceiurilor pe care le au intr-un spatiu, se recomanda utilizarea unui repelent adecvat cerintelor dumneavoastra. Este important sa nu va focusati doar pe zonele afectate, ci sa fie luate masuri preventive pentru a va asigura ca tot perimetrul este protejat. Iepurii se adapteaza rapid schimbarilor de mediu si odata ce sunt indepartati dintr-o anumita zona, se vor indrepta catre cele neprotejate. 

Pe langa aplicarea periodica a repelentilor, sunt foarte importante si anumite masuri, pentru ca spatiul respectiv sa nu reprezinte un mediu propice pentru iepuri in mod special. Respectiv, se va tunde iarba/gazonul periodic, se vor curata resturile vegetale, grebla frunzele, taia/tunde vegetatia abundenta etc.

In functie de produs, repelentii pot fi lichizi, sub forma de granule sau pulbere. Acestia se vor aplica/utiliza in conformitate cu recomandarile producatorului. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Utilizarea tunurilor pentru iepuri 

Sunt echipamente ce emit zgomote puternice (de explozie), utilizate pentru indepartarea in siguranta si a iepurilor din culturile agricole, ferme si alte spatii deschise. De regula, tunul este alimentat de o butelie cu gaz si functioneaza pe baza unui motor piezoelectric, fiind independent de orice sursa de energie. In functie de tipul aparatului, intervalul si frecventa detonarilor se pot programa sau sunt prestabilite. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In concluzie, in functie de situatie (spatiu), atunci cand se opteaza pentru indepartarea/alungarea iepurilor, este indicat sa fie alese metodele optime (capcane, repelenti, tunuri etc.), fara a-i vatama sau a le produce vreun rau. Totodata, se recomanda si intreprinderea masurilor mentionate, pentru ca zona respectiva sa nu ii atraga in mod special.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

scapa-de-iepuri-capcane
Scapa de iepuri salbatici – repelenti si metode
Scapa de iepuri salbatici – repelenti si metode

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile