Scapa de gandacii de bucatarie, solutii, otrava

gandaci-de-bucatarie-solutii-capcane

Ce sunt gandacii de bucatarie? 

Gandacii de bucatarie sunt insecte ce apartin ordinului Blattodea si pot fi intalniti in orice tip de spatiu, pe toata perioada anului, indiferent de sezon, cu precadere in interior. Cea mai comuna specie de gandaci de interior este Blattella germanica L. O singura femela poate produce mii de urmasi intr-un singur an, transformand o mica problema intr-o infestatie majora.

Unde se pot gasi?

Gandacii de bucatarie pot fi intalniti in diverse locatii, cum ar fi case, apartamente, scoli, restaurante, birouri si in orice loc in care exista zone destinate pregatirii sau depozitarii alimentelor. Acestia pot contamina alimentele, ustensilele si produsele din hartie. De asemenea, pot distruge si tesaturile. Gandacii sunt activi in principal pe timp de noapte. Daca se pot observa in timpul zilei, este posibil sa existe deja o infestatie semnificativa. 

Monitorizarea si inspectia sunt esentiale in gestionarea infestarii cu gandaci.

Unitatile fara istoric de infestare cu gandaci ar trebui inspectate proactiv cel putin o data sau de doua ori pe an, iar cele cu un istoric de infestare trebuie inspectate o data la 3 luni. 

Monitorizare 

Monitorizarea se poate face prin amplasarea unor capcane adezive. 

Capcanele adezive de monitorizare trebuie amplasate strategic in zonele bucatariei si bailor, lipite de perete, in interiorul unui dulap, sub chiuveta sau intre frigider/aragaz si dulapuri. Acestea contin un atractant cu rolul de a atrage gandacii ce traverseaza aria de actiune a capcanei si de a captura daunatorii pe suprafata adeziva.

Sunt utilizate, in special, pentru mentenanta sau monitorizarea gradului de infestare. Asadar, acestea nu se utilizeaza pentru combatere.

Capcanele se pot folosi si in prima etapa, inainte de a efectua tratamentele, pentru a identifica caile de acces ale gandacilor de bucatarie in interior. In general, un numar mai mare de daunatori este capturat in jurul acestor intrari. Pentru o identificare mai rapida a cailor de acces, se poate schimba pozitia capcanelor care nu au capturat nimic.

Capcanele se pot amplasa inclusiv dupa aplicarea tratamentelor chimice pentru a verifica rezultatele acestora si a monitoriza spatiul tratat. Ulterior, in functie de numarul daunatorilor capturati pe capcana, se poate avea in vedere repetarea tratamentului chimic.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

De asemenea, se mai pot folosi produse ce blocheaza accesul gandacilor incinta, prin intermediul instalatiei de canalizare. Se amplaseaza in interiorul tevilor de canalizare, conform specificatiilor, in functie de produsul ales. Acest tip de produse actioneaza ca si o valva ce permite scurgerea apei, dar blocheaza accesul gandacilor.

In cazul depistarii unei infestatii, primul pas este aspirarea temeinica a tuturor locurilor unde se pot ascunde gandacii, urmata de realizarea unor tratamente complete, de preferat in intregul complex de apartamente.

Aspirarea temeinica si igenizarea zonelor.

Acest proces elimina o parte semnificativa a populatiei de gandaci, atat adulti, cat si oua si stadii tinere de dezvoltare. Este important sa se acorde o atentie deosebita zonelor unde gandacii se pot ascunde:

  • Crapaturi si fisuri din pereti, podele si mobilier;
  • Spatii din spatele aparatelor electrocasnice;
  • Colturi si spatii greu accesibile;
  • Sub chiuvete si dulapuri;

Aspirarea trebuie efectuata cu un aspirator HEPA (High Efficiency Particulate Air – sistem de filtrare special care retine particulele mici precum praful fin, alergenii, bacteriile). Este recomandata folosirea unui sac de unica folosinta, acesta trebuie sigilat si aruncat imediat dupa aspirare. 

Acordati o atentie deosebita zonelor din spatele si de sub aragaz, frigider, cuptor cu microunde si chiuveta, unde se pot acumula resturi de mancare. Pastrati alimentele in recipiente sigilate pentru a elimina sursele de hrana ale gandacilor. Pastrati cosul de gunoi curat si acoperit pentru a preveni accesul gandacilor.

Realizarea tratamentelor

Recomandarea principala este realizarea tratamentelor complete in intregul complex de apartamente. Gandacii se pot deplasa cu usurinta prin pereti, conducte si spatii comune, deci o abordare localizata poate fi ineficienta. Infestarea se poate muta rapid in apartamentele netratate, ducand la reinfestare.

Insecticide gata de utilizare (RTU)

Fiind gata de utilizare sunt o varianta convenabila pentru combaterea daunatorilor, oferind o aplicare usoara si rapida. Sunt ideale pentru a fi utilizate de catre utilizatorii casnici, sunt usor de aplicat si nu necesita echipament special. 

Insecticide RTU lichide

Nu este necesara prepararea solutiei, economisind timp si efort. De asemenea, reduc riscul de contact cu substante concentrate, ce pot fi periculoase.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Insecticide RTU gel/atractant

O caracteristica importanta a insecticidelor pe baza de atractant este efectul de „moarte in cascada”, care duce la eliminarea intregului cuib. 

Cum functioneaza?

Insecticidul contine atractanti alimentari care atrag gandacii de pe o raza de cativa metri. Gandacii consuma insecticidul si se infecteaza. In decurs de 24 de ore, gandacii infectati vor muri. Efectul de cascada: gandacii se hranesc cu excrementele si ramasitele altor gandaci morti, transmitand insecticidul si amplificand efectul letal.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Recomandari

Lasati gandacii morti pe loc sau ii puteti strange intr-un colt, acest lucru va facilita transmiterea insecticidului si va spori eficacitatea tratamentului. Aplicati gelul insecticid in „bobite” la distante de 1-2 m in zonele unde se pot ascunde gandacii (tevi de scurgere, sub si in spatele electrocasnicelor, tocuri de usi, contoare electrice, colturi intunecate, crapaturi din perete sau podea).

Reaplicarea gelului se va face trimestrial sau cand acesta a fost consumat. Daca gradul se infestare este unul sever, se recomanda aplicarea insecticidului gel marind densitatea de aplicare a bobitelor. Dimensiunea bobitelor trebuie sa fie cat un bob de orez. Se vor elimina potentialele surse de hrana pentru gandaci inante de aplicarea gelului.

! Nu se recomanda aplicarea gelului sub forma de benzi. De asemenea, nu se recomanda aplicarea altor tratamente (pulverizare, nebulizare, pulbere) in acelasi timp cu gelul deoarece acesta isi pierde proprietatile de atractant. Pentru insecticidele conditionate sub forma de gel se recomanda folosirea statiilor de intoxicare.

Statiile de intoxicare au rolul de a proteja gelul de factorii exteriori si impiedica contactul vietuitoarelor nevizate cu substantele din interiorul acestora. Acestea nu inlocuiesc capcanele pentru daunatori si nu ii blocheaza in interiorul recipientului.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Insecticide concentrate pentru aplicare grosiera/reziduala

Pentru eliminarea gandacilor de bucatarie adulti, se recomanda utilizarea unor insecticide concentrate care produc efectul specific de „knock-down”. Efectul se refera la capacitatea insecticidelor de a incapacita rapid daunatorii tinta. Insecticidul actioneaza asupra sistemului nervos al insectelor (prin contact sau ingestie), ceea ce duce la paralizia sau la moartea acestora.

Efectul prin ingestie: Gandacii consuma insecticidul prin ingerarea de alimente sau apa contaminate. Odata ingerat, insecticidul intra in sistemul digestiv si otraveste daunatorul.

Efectul prin contact: Gandacii intra in contact cu insecticidul atunci cand se deplaseaza pe suprafete tratate. Insecticidul patrunde in corpul insectelor prin cuticula (stratul exterior dur) si le otraveste.

Insecticide concentrate pentru aplicare grosiera/reziduala cu efect prin ingestie: 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Insecticide concentrate pentru aplicare grosiera/reziduala cu efect prin contact: 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Pulverizatoare recomandate pentru aplicarea insecticidelor: 

Pulverizatoarele sunt aplicatoare de joasa presiune, ce se utilizeaza pentru aplicarea insecticidelor cu dozare precisa. Capacitatea acestora variaza in functie de tipul aparatului, designul acestuia, modalitatea de aplicare (pulverizatoare manuale/motorizate), dimensiunea spatiului tratat. Trebuie acordata o atentie deosebita reglarii aparatului, cat si mentenantei acestuia.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Doze aerosol/fumigene

Tratamentul combinat care utilizeaza atat pulverizarea, cat si dozele de aerosol/fumigene ofera o solutie mai eficienta pentru combaterea gandacilor de bucatarie. Ulterior, dupa aplicarea solutiilor prin pulverizare, pana se va usca solutia aplicata, se aplica si tratamentul prin aerosol/fumigatie. Fumul va irita si va face daunatorii sa iasa din ascunzatori sau spatii greu accesibile (efect de flush-out), astfel, acestia intra in contact direct cu insecticidul pulverizat anterior. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Nebulizarea ULV  este o metoda eficienta de combatere, oferind o alternativa la dozele de aerosol. Aceasta tehnica utilizeaza un aparat special care transforma insecticidul lichid intr-o ceata fina, dispersata uniform in spatiul tratat.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Insecticide concentrate ce se pot utiliza cu ULV pentru obtinerea efectului de flush-out – post pulverizare grosiera/reziduala 

Insecticidele concentrate pot fi diluate si aplicate cu ajutorul unui aparat ULV pentru a obtine un efect de flush-out. Aceasta metoda de aplicare irita insectele care se ascund in spatii greu accesibile, sporind astfel eficacitatea tratamentului. 

Aplicarea insecticidelor prin nebulizare este indicata pentru:

  • Firme: spatii de birouri, depozite, magazine alimentare si alte spatii comerciale. 
  • Hoteluri/pensiuni: permite tratarea eficienta a camerelor, zonelor comune ai a spatiilor de depozitare.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

! Insecticidele se vor alege tinad cont de echipamentul folosit, daca insecticidul nu este potrivit, echipamentele de pot defecta.

Tratamente cu insecticide sub forma de pulbere

Insecticidele sub forma de pulbere se pot utiliza in zonele greu accesibile, unde insecticidele lichide nu se pot aplica (de exemplu: orificii, instalatii electrice, crapaturi etc.). Produsele nu se dizolva in apa. Este importanta identificarea si tratarea zonelor cu cel mai mare potential in a gazdui cuiburile de gandaci de bucatarie. De indata ce zona infestata a fost reperata, se traseaza o banda, iar daunatorul va prelua doza letala in timp ce va trece prin pulbere. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Aplicarea tratamentelor cu insecticide sub forma de pulbere se face ulterior aplicari tratamentelor prin pulverizare. Pulverizarea lichida va ucide insectele expuse si va crea o bariera insecticida pe suprafete, iar insecticidele pulbere vor completa tratamentul ulterior prin combaterea insectelor din spatiile greu accesibile (crapaturi, fisuri si spatiile din spatele mobilierului).

Este foarte important ca aplicarea insecticidelor sub forma de pulbere sa se realizeze la cateva zile distanta fata de aplicarea insecticidelor prin pulverizare, doar atunci cand suprafetele sunt complet uscate. De asemenea, insecticidele sub forma de pulbere se pot folosi si ca o alternativa a tratamentelor prin pulverizare. Insecticidele pulbere se pot folosi impreuna cu insecticidele de tip aerosol pentru un efect optim.

In spatiile greu accesibile, produsele sub forma de pulbere se pot aplica cu ajutorul unor dispozitive speciale. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Echipamente de protectie

Aricolul introduce o perspectiva moderna asupra combaterii gandacilor de bucatarie, aliniata la tendintele globale in Managementul Integrat al Daunatorilor (IPM).

IPM depaseste simpla utilizare a insecticidelor, integrand strategii preventive, de monitorizare si metode alternative de combatere si control. Se prioritizeaza metodele cu impact redus asupra mediului si se combina mai multe tehnici pentru a creste rata de succes a tratamentelor.

Controlul si combaterea gandacilor necesită timp. Biologia lor, caracterizata prin reproducere rapida, contribuie la aceasta dificultate. Cu toate acestea, exterminarea lor nu este imposibila. Pentru a intelege cum sa combatem eficient acesti daunatori, este esential sa ne familiarizam cu biologia lor si cu motivele pentru care dorim sa ii eliminam.

Prezenta gandacilor poate provoca o serie de probleme, precum:

Riscuri de sanatate: 

  • saliva si excrementele lor pot declansa crize de astm, in special la copiii mici;
  • pot transporta bacterii daunatoare, contaminand alimentele si suprafetele pe care se tarasc (acest lucru poate duce la boli precum infectii alimentare, salmonella si dizenterie);

Daune materiale:

  • pot  roade si deteriora diverse materiale, incusiv tesaturi, mobilier si carti;
  • elibereaza un miros neplacut;

Modalitati comune prin care gandacii pot ajunge in casa:

  • Gandacii se pot ascunde in cutii de carton, pungi de cumparaturi sau alte ambalaje;
  • Mobilierul nou sau second-hand poate fi ingestat;
  • Pot ajunge in casa prin migratie (prin crapaturi, pe conductele de scurgere, ventilatie sau canalizare). 

Semnele infestarii

Fiind insecte nocturne, prezenta lor este mai sesizabila in timpul noptii. Datorita dimensiunii acestora, precum si a caracteristicilor speciei, prezenta unei infestari este evidenta. 

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile