Scapa de furnici, solutii si otrava

Exista modalitati sigure si eficiente pentru a controla si combate infestatia cu furnici. Managementul integrat al daunatorilor sau IPM (Integrated Pest Management) este o strategie ce consta in primul rand in prevenirea infestarii, dar si a contrului si combaterii acestor daunatori. 

Ce sunt furnicile?

Furnicile sunt insecte ce apartin ordinului Hymenoptera si sunt inrudite cu albinele si viespile. Exista peste 12.000 de specii de furnicii in intreaga lume, acestea fiind usor de recunoscut, in special in forma adulta comuna fara aripi (frunicile lucratoare). Furnicile au mai multe stadii de dezvoltare: ou, larva, pupa si adult. 

Furnicile, la fel ca multe alte hemioptere, sunt insecte sociale, cu sarcini impartite intre diferite clase (furnici lucratoare, mascul si regina). Reginele conduc functiile de reproducere ale unei colonii si sunt mai mari decat alte furnici.

Unde se pot gasi?

Furnicile se numara printre cei mai comuni daunatori din spatiile domestice, dar infesteaza diverse spatii, precum restaurante, spitale, birouri, depozite si diverse cladiri, fiind atrase de sursele de hrana si apa.

Este important sa recunoastem rolul benefic al acestora in ecosistem. Ele contribuie la controlul altor daunatori (purici, omizi, termite), consuma insecte moarte si participa la descompunerea resturilor animale.

Prevenirea aparitiei – inspectia, igenizarea si monitorizarea

Inspectie

Verificati cu atentie interiorul si exteriorul locuintei pentru a identifica potentiale cai de acces ale furnicilor: 

  • Craparuri in pereti, usi, ferestre sau fundatii;
  • Goluri in jurul tevilor, cablurilor sau conductelor.

Igienizare

Mentinerea curateniei este esentiala pentru a descuraja furnicile:

  • Curatati imediat resturile de mancare, firimiturile, urmele de suc sau grasime;
  • Depozitati alimentele in recipiente etanse;
  • Eliminati sursele de umiditate excesiv;
  • Mentineti gunuiul/resturile menajere in containere etanse.

Monitorizare 

Monitorizarea se poate face prin amplasarea unor capcane adezive. 

Capcanele adezive de monitorizare trebuie amplasate strategic in zonele bucatariei si baiilor, lipite de perete/pardoseala, in interiorul unui dulap de depozitare, sub chiuveta sau intre frigider/aragaz. De asemenea, acestea se pot instala si in exteriorul cladirilor/casei, cat si in zonele intunecate si cu umiditate crescuta. Acestea contin un atractant cu rolul de a atrage furnicile ce traverseaza aria de actiune a capcanei si de a-i captura pe suprafata adeziva.

Sunt utilizate, in special, pentru mentenanta sau monitorizarea gradului de infestare. Asadar, acestea nu se utilizeaza pentru combatere.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In cazul depistarii unei infestatii, primul pas este aspirarea temeinica a tuturor locurilor unde se pot ascunde furnicile, urmata de realizarea unor tratamente complete.

Dupa realizarea inspectiei si igenizarii, esential este realizarea unor tratamente complete, recomandarea principala este realizarea tratamentelor in intregul complex de apartamente. Furnicile se pot deplasa cu usurinta prin pereti, conducte si spatii comune, deci o abordare localizata poate fi ineficienta in cazul unei infestatii serioase.

Insecticide gata de utilizare (RTU)

Fiind gata de utilizare, sunt o varianta convenabila pentru combaterea daunatorilor, oferind o aplicare usoara si rapida. Sunt ideale pentru a fi utilizate de catre persoane fizice, sunt usor de aplicat si nu necesita echipament special. 

Insecticide RTU lichide

Nu este necesara prepararea solutiei de lucru, economisind timp si efort. De asemenea, reduc riscul de contact cu substante concentrate, ce pot fi periculoase.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Insecticide RTU gel/atractant

O caracteristica importanta a insecticidelor pe baza de atractant este efectul de „moarte in cascada”, care duce la eliminarea intregului cuib. 

Cum functioneaza?

Insecticidul contine atractanti alimentari care atrag furnicile de pe o raza de cativa metri. Furnicile consuma insecticidul si se infecteaza. In decurs de 24 de ore, furnicile infectate vor muri. Efectul de cascada: furnicile se hranesc cu excrementele si ramasitele altor furnici moarte, transmitand insecticidul si amplificand efectul letal.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Recomandari

Lasati furnicile moarte pe loc, acest lucru va facilita transmiterea insecticidului si va spori eficacitatea tratamentului. Aplicati gelul insecticid in „bobite” la distante de 1-2 m In zonele unde se ascund daunatorii (tevi de scurgere, sub si in spatele electrocasnicelor, tocuri de usi, contoare electrice, colturi intunecate, crapaturi in perete sau podea). Reaplicati gelul cand este nevoie.

Mai mult, pentru insecticidele conditionate sub forma de gel se recomanda folosirea statiilor de intoxicare.

Statii de intoxicare:

Statiile de intoxicare au rolul de a proteja momeala de factorii exteriori si impiedica contactul vietuitoarelor nevizate cu substantele din interiorul acestora. Este important de mentionat faptul ca  acestea nu inlocuiesc tratamentele pentru combaterea furnicilor si nu le blocheaza in interiorul recipientului. Pot fi confectionate din materiale precum plastic, iar dimensiunea si designul poate varia. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Insecticide concentrate pentru aplicare grosiera/reziduala:

Pentru eliminarea furnicilor, se recomanda utilizarea unor insecticide concentrate care produc efectul specific de „knock-down”. Efectul se refera la capacitatea insecticidelor de a incapacita rapid daunatorii tinta. Insecticidul actioneaza asupra sistemului nervos al insectelor, ceea ce duce la paralizia sau la moartea acestora.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Pulverizatoare: 

Pulverizatoarele sunt aplicatoare de joasa presiune, ce se utilizeaza pentru aplicarea insecticidelor cu dozare precisa. Capacitatea acestora variaza in functie de tipul aparatului, designul acestuia, modalitatea de aplicare (pulverizatoare manuale/motorizate), dimensiunea spatiului tratat. Trebuie acordata o atentie deosebita reglarii aparatului, cat si mentenantei acestuia.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Doze aerosol/fumigene

Tratamentul combinat care utilizeaza atat pulverizarea, cat si dozele de aerosol/fumigene ofera o solutie mai eficienta pentru combaterea furnicilor. Ulterior, dupa aplicarea solutiilor prin pulverizare, pana se va usca solutia aplicata, se aplica si tratamentul prin aerosol/fumigatie. Fumul va irita si va face daunatorii sa iasa din ascunzatori sau spatii greu accesibile (efect de flush-out), astfel, acestia intra in contact direct cu insecticidul pulverizat anterior.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Nebulizarea ULV  este o metoda eficienta de combatere, oferind o alternativa la dozele de aerosol. Aceasta tehnica utilizeaza un aparat special care transforma insecticidul lichid intr-o ceata fina, dispersata uniform in spatiul tratat.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Insecticide concentrate ce se pot utiliza cu ULV pentru obtinerea efectului de flush-out – post pulverizare grosiera/reziduala

Insecticidele concentrate pot fi diluate si aplicate cu ajutorul unui aparat ULV pentru a obtine un efect de flush-out. Aceasta metoda de aplicare irita si agita insectele care se ascund in spatii greu accesibile, sporind astfel eficacitatea tratamentului. 

Aplicarea insecticidelor prin nebulizare este indicata pentru:

  • Firme: spatii de birouri, depozite, magazine alimentare si alte spatii comerciale. 
  • Hoteluri/pensiuni: permite tratarea eficienta a camerelor, zonelor comune si a spatiilor de depozitare.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

! Insecticidele se vor alege tinad cont de echipamentul folosit, daca insecticidul nu este potrivit, echipamentele de pot defecta.

Tratamente cu insecticide sub forma de pulbere

Insecticidele sub forma de pulbere se pot utiliza in zonele greu accesibile, unde insecticidele lichide nu se pot aplica (de exemplu: orificii sau instalatii electrice, crapaturi etc.). Produsele nu se dizolva in apa. Este importanta identificarea si tratarea zonelor cu cel mai mare potential in a gazdui coloniile de furnici. De indata ce zona infestata a fost reperata, se traseaza o banda, iar daunatorul va prelua doza letala in timp ce va trece prin pulbere.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Aplicarea tratamentelor cu insecticide sub forma de pulbere se face ulterior aplicari tratamentelor prin pulverizare. Pulverizarea lichida va ucide insectele expuse si va crea o bariera insecticida pe suprafete, iar insecticidele pulbere vor completa tratamentul ulterior prin combaterea insectelor din spatiile greu accesibile (crapaturi, fisuri si spatiile din spatele mobilierului).

Este foarte important ca aplicarea insecticidelor sub forma de pulbere sa se realizeze la cateva zile distanta fata de aplicarea insecticidelor prin pulverizare, doar atunci cand suprafetele sunt complet uscate. De asemenea, insecticidele sub forma de pulbere se pot folosi si ca o alternativa a tratamentelor prin pulverizare. Insecticidele pulbere se pot folosi impreuna cu insecticidele de tip aerosol pentru un efect optim.

In spatiile greu accesibile, produsele sub forma de pulbere se pot aplica cu ajutorul unor dispozitive speciale. 

Dispersoare recomadate:

Dispersoarele sunt dispozitive special concepute pentru aplicarea produselor granulare sau pulbere (praf). Acestea sunt utilizate pentru tratarea spatiilor greu accesibile, de exemplu: interiorul peretilor (fisuri), spatele panourilor, spatiilor din jurul iesirilor electrice si spatiilor foarte inguste.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Prezenta furnicilor poate provoca o serie de probleme:

  • Invazia de furnici poate fi deranjanta si poate duce la contaminarea alimentelor;
  • Pot provoca pagube semnificative in restaurante, spitale, birouri si depozite prin deteriorarea diverselor ambalaje si echipamente electrice;
  • Furnicile pot transmite agenti patogeni, cum ar fi bacterii si Salmonella, contaminand alimentele si suprafetele;
  • Muscaturile lor pot provoca mancarime, umflaturi si in unele cazuri reactii alergice.

Modalitati prin care pot ajunge in casa:

  • Craparile din pereti, usi, ferestre devin cai de acces. Furnicile detecteaza chiar si cele mai mici urme de mancare, ghidandu-le spre intrare;
  • Se strecoara prin orificiile din jurul tevilor si cablurilor;
  • Migratie accidentala, furnicile de pe plante pot ajunge in casa pe diverse plante/fructe aduse din exterior;
  • Transportul pasiv, furnicile se pot ascunde pe obiecte sau animale, intrand accidental in incinta.

Semnele infestarii

  • Infestarea se poate detecta vizual destul de rapid, prin observarea furnicilor in interiorul locuintei, in special in bucatarie sau in zonele unde se depoziteaza alimente. In unele perioade ale anului se pot observa si furnici inaripate (acestea sunt prezente in perioada de imperechere); 
  • Indicii indirecte: urme de nisip fin, resturi de insecte moarte sau fragmente de insecte aduse, roua de miere sau alte substante dulci lipicioase lasate de furnici pe suprafete.

Managementul furnicilor necesita eforturi perseverente si utilizarea combinata a metodelor de control mecanic, de igienizare si tratamentul chimic. Este nerealist si nepractic sa se incerce eliminarea totala a furnicilor dintr-o zona exterioara. Concentrati-va eforturile de combatere asupra excluderii furnicilor din cladiri sau din plantele valoroase si asupra eliminarii surselor lor de hrana si de apa. 

Pentru o combatere eficenta a furnicilor este foarte importanta alegerea tipului de tratament, in functie de spatiul in care sunt prezente (interior, exterior), precum si intreprinderea si respectarea masurilor specifice (curatenia spatiului tratat, identificarea si sigilarea cailor de acces etc.).

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile