Scapa de furnici, solutii si otrava

Publicat pe: 18 februarie 2014 Modificat pe: 12 septembrie 2024

Tipuri de utilizatori
Ca să fim siguri că produsele potrivite ajung la oamenii potriviți, îți prezentăm mai jos detalii despre cele trei tipuri de utilizatori:
Produs dedicat utilizatorilor public larg / amator

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.

Produs dedicat utilizatorilor profesionali

Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.

Produs dedicat utilizatorilor profesional instruiti

Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Ce sunt furnicile?

Exista peste 12.000 de specii de furnici identificate, cu o diversitate uimitoare de forme, culori si comportamente. Le gasim pe toate continentele, cu exceptia Antarcticii, de la tropice pana la zonele polare.

scapa-de-furnici

Furnicile traiesc in colonii care pot ajunge la milioane de indivizi. Colonia este formata din diferite caste, cu roluri specifice:
Regina este singura furnica fertila din colonie si poate trai pana la 20 de ani. Ea este responsabila pentru depunerea oualor si asigurarea supravietuirii coloniei.
Masculii au rolul de a se imperechea cu regina si mor la scurt timp dupa imperechere. Lucratoarele, sunt furnici sterile care indeplinesc o varietate de sarcini, de la colectarea hranei si construirea cuibului, pana la ingrijirea larvelor si apararea coloniei.

In plus, furnicile comunica intre ele prin feromoni, substante chimice specifice care le transmit informatii despre hrana, pericol, traseele catre cuib si alte aspecte importante ale vietii coloniei. De asemenea, utilizeaza semnale tactile si auditive pentru a se coordona.

Unde se pot gasi furnicile?

Fiind atrasae de resturi de mancare, zahar si alte surse de hrana, furnicile pot fi gasite invadand bucatariile prin crapaturi, orificii de ventilatie sau in jurul aparatelor electrocasnice. Pot infesta dormitoarele, livingurile si alte zone comune (restaurante, spitale, birouri, depozite) in cautarea resturilor de mancarea sau surselor de hrana. Acestea pot fi atrase si de umiditatea crescuta din bai si se pot observa cel mai frecvent in jurul chiuvetelor, toaletelor si cazilor.

Prevenirea aparitiei furnicilor– inspectia, igenizarea si monitorizarea

Inspectie

Efectuati o inspectie amanuntita a locuintei, in interior si in exterior, cautand musuroaie, trasee de furnici si puncte de intrare potentiale. Acordati o atentie deosebita zonelor umede, crapaturilor, orificiilor si zonelor cu vegetatie densa.

Igienizare

Curatati imediat resturile de mancare si sigilati ermetic produsele alimentare pentru a elimina accesul furnicilor la hrana. Aspirati regulat covoarele si mochetele, stergeti suprafetele frecvent utilizate si eliminati orice resturi de mancare sau lichide care pot atrage furnicile. Reparati scurgerile de apa, uscati baltile si mentineti umiditatea scazuta in baie si bucatarie.

Monitorizare 

Monitorizarea este esentiala pentru a detecta aparitia timpurie a infestatiei cu furnici si pentru a lua masuri imediate. Plasati capcane in zonele frecventate de acestea si monitorizati-le regulat pentru a verifica daca sunt prezente si pentru a identifica sursa de infestare.

Capcanele de monitorizare adezive trebuie amplasate in locuri precum dulapul de depozitare, sub chiuveta, intre frigider si aragaz sau lipite de perete sau pardoseala in bucatarie/baie. Acestea pot fi instalate atat in zonele intunecate si umede, cat si in exteriorul cladirilor sau caselor. Capcanele au un atractant care atrage furnicile care trec prin aria de actiune si le captureaza pe suprafata adeziva.

Sunt utilizate, in special, pentru mentenanta sau monitorizarea gradului de infestare. Asadar, acestea nu se utilizeaza pentru combatere.

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Actiunea rapida este esentiala atunci cand se constata o infestatie cu furnici. Aspirati temeinic toate locurile in care se pot ascunde furnicile si apoi igienizati-le foarte bine.

In continuare, este esential efectuarea tratamentelor complete, care ar trebui aplicate in intregul complex de apartamente. O abordare localizata poate fi ineficienta in cazul unei infestari severe, deoarece furnicile se pot deplasa cu usurinta prin pereti, conducte si spatii comune.

Ce insecticide si solutii folosim pentru combaterea furnicilor?

Puteti avea in vedere utilizarea insecticidelor gel, pudra, lichide, fumigene sau aplicate prin nebulizare.

Insecticide gata de utilizare (RTU)

Insecticidele RTU (gata de utilizare) sunt ideale pentru combaterea daunatorilor, oferind o aplicare simpla si rapida. Nu necesita prepararea solutiei de lucru, economisind timp si reducand riscul de expunere la substante concentrate periculoase.

Insecticide RTU gel/atractant

O caracteristica importanta a insecticidelor pe baza de atractant este efectul de „moarte in cascada”, care duce la eliminarea intregului cuib. 

Cum functioneaza?

Insecticidul contine atractanti alimentari care atrag furnicile de pe o raza de cativa metri. Furnicile consuma insecticidul si se infecteaza. In decurs de 24 de ore, furnicile infectate vor muri. Efectul de cascada: furnicile se hranesc cu excrementele si ramasitele altor furnici moarte, transmitand insecticidul si amplificand efectul letal.

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

! Daca alegeti aplicarea acestui tratament de dezinsectie impotriva furnicilor va recomandam sa nu pulverizati alte insecticide pe suprafata pe care doriti sa o protejati. Acestea ar putea reduce sau chiar anula efectul atractantului din insecticidul gel.

Recomandari

Pentru a imbunatati eficacitatea tratamentului, lasati furnicile moarte pe loc. Aplicati gelul insecticid in „bobite” la distante de 1-2 m in zonele unde se ascund daunatorii, cum ar fi tevi de scurgere, tocuri de usi, contoare electrice, colturi intunecate, crapaturi in perete sau podea.

Mai mult, pentru insecticidele conditionate sub forma de gel se recomanda folosirea statiilor de intoxicare.

Statii de intoxicare

Statiile de intoxicare protejeaza momeala de factorii externi si impiedica vietuitoarele nevizate sa intre in contact cu substantele din interior. Este important de mentionat ca acestea nu blocheaza furnicile in recipient si nu inlocuiesc tratamentele existente pentru combaterea furnicilor. In ceea ce priveste dimensiunea si designul, pot fi realizate din diferite materiale, inclusiv plastic.

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Insecticide sub forma de pulbere

Insecticidele pulbere pot fi utilizate in locuri greu accesibile unde insecticidele lichide nu pot fi aplicate. Aceste locatii includ crapaturi, orificii si instalatii electrice. Produsele nu se descompun in apa. Este esential sa se identifice si sa se abordeze zonele care au cel mai mare potential de a gazdui coloniile de furnici. O banda este trasata odata ce zona infectata a fost identificata, iar daunatorul va primi o doza letala in timp ce trece prin pulbere.

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
  • Insecticidele sub forma de pulbere pot fi folosite ca o alternativa la tratamentele prin pulverizare.
  • Pentru a obtine cel mai bun efect, insecticidele in pulbere sau aerosol se pot folosi impreuna.
  • Este esential ca insecticidele sub forma de pulbere sa fie aplicate la o perioada de cateva zile dupa aplicarea insecticidelor prin pulverizare si doar atunci cand suprafetele sunt complet uscate.

In spatiile greu accesibile, produsele sub forma de pulbere se pot aplica cu ajutorul unor dispozitive speciale. 

Dispersoare recomadate

Dispersoarele sunt dispozitive special concepute pentru aplicarea produselor granulare sau pulbere (praf). Acestea sunt utilizate pentru tratarea spatiilor greu accesibile, de exemplu: interiorul peretilor (fisuri), spatele panourilor, spatiilor din jurul iesirilor electrice si spatiilor foarte inguste.

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Insecticide RTU lichide

Sunt ideale pentru a fi utilizate de catre persoane fizice, sunt usor de aplicat si nu necesita echipament special. Nu este necesara prepararea solutiei de lucru, economisind timp si efort.

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Insecticide concentrate pentru aplicare grosiera/reziduala

Pentru eliminarea furnicilor, se recomanda utilizarea unor insecticide concentrate care produc efectul specific de „knock-down”. Efectul se refera la capacitatea insecticidelor de a incapacita rapid daunatorii tinta. Insecticidul actioneaza asupra sistemului nervos al insectelor, ceea ce duce la paralizia sau la moartea acestora.

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Pulverizatoare

Pulverizatoarele sunt instrumente esențiale pentru combaterea daunatorilor, oferind o metoda precisa si eficienta de aplicare a insecticidelor. Capacitatea acestora variaza in functie de tipul aparatului, designul acestuia, modalitatea de aplicare (pulverizatoare manuale/motorizate), dimensiunea spatiului tratat.

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Doze aerosol/fumigene

O solutie mai eficienta pentru combaterea furnicilor este tratamentul care utilizeaza atat pulverizarea, cat si dozele de aerosol/fumigene. Aplicarea tratamentului prin aerosol sau fumigatie se realizeaza la interior, dupa aplicarea solutiilor prin pulverizare (atunci cand solutia pulverizata se usuca). Daunatorii vor iesi din ascunzatori sau locuri greu accesibile din cauza fumului, ajungand direct la insecticidul pulverizat anterior.

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Nebulizarea ULV  este o metoda eficienta de combatere, oferind o alternativa la dozele de aerosol. Aceasta tehnica utilizeaza un aparat special care transforma insecticidul lichid intr-o ceata fina, dispersata uniform in spatiul tratat.

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Insecticide concentrate ce se pot utiliza cu ULV pentru obtinerea efectului de flush-out – post pulverizare grosiera/reziduala

Insecticidele concentrate pot fi diluate si aplicate cu ajutorul unui aparat ULV pentru a obtine un efect de flush-out. Aceasta metoda de aplicare irita si agita insectele care se ascund in spatii greu accesibile, sporind astfel eficacitatea tratamentului. 

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Aplicarea insecticidelor prin nebulizare este indicata pentru:

  • Firme: spatii de birouri, depozite, magazine alimentare si alte spatii comerciale. 
  • Hoteluri/pensiuni: permite tratarea eficienta a camerelor, zonelor comune si a spatiilor de depozitare.

! Insecticidele se vor alege tinad cont de echipamentul folosit, daca insecticidul nu este potrivit, echipamentele de pot defecta.

Modalitati prin care pot ajunge in casa:

  • Craparile din pereti, usi, ferestre devin cai de acces. Furnicile detecteaza chiar si cele mai mici urme de mancare, ghidandu-le spre intrare;
  • Se strecoara prin orificiile din jurul tevilor si cablurilor;
  • Migratie accidentala, furnicile de pe plante pot ajunge in casa pe diverse plante/fructe aduse din exterior;
  • Transportul pasiv, furnicile se pot ascunde pe obiecte sau animale, intrand accidental in incinta.

Semnele infestarii

  • Infestarea se poate detecta vizual destul de rapid, prin observarea furnicilor in interiorul locuintei, in special in bucatarie sau in zonele unde se depoziteaza alimente. In unele perioade ale anului se pot observa si furnici inaripate (acestea sunt prezente in perioada de imperechere); 
  • Indicii indirecte: urme de nisip fin, resturi de insecte moarte sau fragmente de insecte aduse, roua de miere sau alte substante dulci lipicioase lasate de furnici pe suprafete.

Pentru o combatere eficenta a furnicilor este foarte importanta alegerea tipului de tratament, in functie de spatiul in care sunt prezente (interior, exterior), precum si intreprinderea si respectarea masurilor specifice (curatenia spatiului tratat, identificarea si sigilarea cailor de acces etc.).

Filtrează
Alfabetic

Sortare

Discuție nouă

scapa-de-furnici
Despre Furnici
planta planta
Întreabă-mă orice, de la sfaturi simple de udare și fertilizare până la soluții pentru combaterea dăunătorilor. 🌱🐞
planta planta

Citește și participă la discuții despre Furnici

45 discuții active
Scrie o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile