Informatii despre costrei, scapa de buruieni monocotiledonate anuale / perene

Publicat pe: 12 octombrie 2015 Modificat pe: 9 aprilie 2024

Tipuri de utilizatori
Ca să fim siguri că produsele potrivite ajung la oamenii potriviți, îți prezentăm mai jos detalii despre cele trei tipuri de utilizatori:
Produs dedicat utilizatorilor public larg / amator

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.

Produs dedicat utilizatorilor profesionali

Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.

Produs dedicat utilizatorilor profesional instruiti

Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Costreiul (Sorghum halepense) este una dintre cele mai pagubitoare buruieni din culturile agricole. Infesteaza cu precadere culturile de porumb, floarea soarelui si soia, dar sigur il intalnim si in alte culturi agricole cum ar fi: in, mazare, sorg, naut, fasole, sfecla de zahar, etc.
Denumire populara: Belengher, balur, uler, vulpoaica, strigoaica.

Descriere: Costreiul este o specie termofila si heliofila, care creste in cele mai bune conditii pe terenurile irigate sau pe cele cu aport freatic.
Datorita sistemului radicular care se dezvolta in profunzimea solului, costreiul rezista bine la seceta. Costreiul este o planta perena, stolonifera. Sub pamant se afla partea subterana a plantei formata din rizomi si radacini suplimentare. Acestea cresc in diferite directii in sol, dar in marea lor majoritate cresc vertical in adancime ajungand la 1.5-2 m, ceea ce ii confera costreiului o toleranta foarte buna la seceta.

Rizomii sunt tulpini subterane forate din noduri si internoduri prin care costreiul se inmulteste vegetativ. La fiecare nod se gasesc muguri care vor da nastere la noi plantule. Rizomii au grosimi cuprinse intre 1 si 10 cm si aproximativ 1-3 cm in diametru.
Tulpina plantelor de costrei este simpla, erecta, neteda, inalta pana la 1-1.5 m.

Frunzele sunt liniar-lanceolate, plane, late de 1-2 cm, acuminate, glabre, cu nervura median puternica, alba. Paniculul este piramidal ramificat, lung pana la 20-25 cm, cu ramurile lungi, erecte. Spiculetele sunt lungi de 5 mm, dispuse cate 2-3, iar la baza sunt acoperite cu peri scurti.

Spiculetul sesil este hermafrodit, alungit ovat, iar cel mascul este lung pedicelat de aproximativ 5 mm, lat de 1.5-2 mm, cu glumele alungit ovate, galbene sau brune, acoperite cu perisori fini, alipiti.
La maturitate fructele se scutura. O planta de costrei poate forma intre 2000 si 6000 seminte, astfel incat la un metru patrat se pot gasi intre 1500 si 5000 de seminte scuturate.
Perioada de germinare a semintelor este primavara-vara, iar perioade de inflorire este vara-toamna.
Se recomanda utilizarea erbicidelor omologate pentru combaterea acesteia, in functie de cultura vizata.

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Filtrează
Alfabetic

Sortare

Discuție nouă

Despre Monocotiledonate
planta planta
Întreabă-mă orice, de la sfaturi simple de udare și fertilizare până la soluții pentru combaterea dăunătorilor. 🌱🐞
planta planta

Citește și participă la discuții despre Monocotiledonate

33 discuții active
Scrie o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile