Informatii despre costrei, scapa de buruieni monocotiledonate anuale / perene

Costreiul (Sorghum halpense) este una dintre cele mai pagubitoare buruieni din culturile agricole. Infesteaza cu precadere culturile de porumb, floarea soarelui si soia, dar sigur il intalnim si in alte culturi agricole cum ar fi: in, mazare, sorg, naut, fasole, sfecla de zahar, etc.
Denumire populara: Belengher, balur, uler, vulpoaica, strigoaica.

Descriere: Costreiul este o specie termofila si heliofila, care creste in cele mai bune conditii pe terenurile irigate sau pe cele cu aport freatic.
Datorita sistemului radicular care se dezvolta in profunzimea solului, costreiul rezista bine la seceta. Costreiul este o planta perena, stolonifera. Sub pamant se afla partea subterana a plantei formata din rizomi si radacini suplimentare. Acestea cresc in diferite directii in sol, dar in marea lor majoritate cresc vertical in adancime ajungand la 1.5-2 m, ceea ce ii confera costreiului o toleranta foarte buna la seceta.

Rizomii sunt tulpini subterane forate din noduri si internoduri prin care costreiul se inmulteste vegetativ. La fiecare nod se gasesc muguri care vor da nastere la noi plantule. Rizomii au grosimi cuprinse intre 1 si 10 cm si aproximativ 1-3 cm in diametru.
Tulpina plantelor de costrei este simpla, erecta, neteda, inalta pana la 1-1.5 m.

Frunzele sunt liniar-lanceolate, plane, late de 1-2 cm, acuminate, glabre, cu nervura median puternica, alba. Paniculul este piramidal ramificat, lung pana la 20-25 cm, cu ramurile lungi, erecte. Spiculetele sunt lungi de 5 mm, dispuse cate 2-3, iar la baza sunt acoperite cu peri scurti.

Spiculetul sesil este hermafrodit, alungit ovat, iar cel mascul este lung pedicelat de aproximativ 5 mm, lat de 1.5-2 mm, cu glumele alungit ovate, galbene sau brune, acoperite cu perisori fini, alipiti.
La maturitate fructele se scutura. O planta de costrei poate forma intre 2000 si 6000 seminte, astfel incat la un metru patrat se pot gasi intre 1500 si 5000 de seminte scuturate.
Perioada de germinare a semintelor este primavara-vara, iar perioade de inflorire este vara-toamna.
Se recomanda utilizarea erbicidelor omologate pentru combaterea acesteia, in functie de cultura vizata.

Produse recomandate

Vrei să afli și mai multe

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor