Scapa de cartite – solutii si metode
Publicat pe: 31 august 2021 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Cartitele sunt mamifere de talie mica, adaptate la viata subterana. Au un corp cilindric, cu o coada scurta si membre scurte si robuste. Au un bot lung, aproape glabru si foarte mobil, ce se extinde dincolo de buza superioara. Majoritatea speciilor de cartite nu au urechi externe, iar ochii mici sunt ascunsi in blana. Din aceasta cauza, au o vedere slaba, dar au simturile auzului si cel tactil bine dezvoltate. Botul este prevazut cu mii de structuri tactile microscopice (organele lui Eimer), cu ajutorul carora cartitele detecteaza si diferentiaza detaliile mediului inconjurator si ale prazii lor. Membrele anterioare, la majoritatea speciilor, sunt rotite spre exteriorul corpului si sunt prevazute cu gheare mari, adaptate pentru sapat. Cartitele terestre se hranesc in principal cu rame, dar consuma si alte nevertebrate mici.
In general, cartitele sunt active pe toata perioada anului (ziua sau noaptea), urmand mai multe cicluri de activitate si de odihna. Totusi, manifesta o activitate mai redusa in perioadele de caldura sau frig extrem. Cele mai active sunt dupa perioadele de ploaie si umiditate ridicata, cand textura solului este ideala pentru sapat. In majoritatea timpului, acestea sapa tuneluri in cautare de hrana. Aceste tuneluri tind sa urmareasca marginile constructiilor, gardurilor etc. Rareori ies la suprafata sa adune materiale pentru adapost. Din cand in cand, cartitele imping solul afanat la suprafata, formand musuroaie.
Sunt considerate daunatoare pentru activitatile umane, cum ar fi agricultura, peisagistica si gradinaritul. Desi nu afecteaza radacinile plantelor, tunelurile si musuroaiele create distrug aspectul estetic al peluzelor, gradinilor si terenurilor de sport. Cu toate acestea, cartitele aduc beneficii gradinilor si ecosistemului, prin aerarea solului si consumarea melcilor si a altor daunatori ce se hranesc cu radacinile plantelor.
Semnele prezentei cartitelor
- Prezenta musuroaielor conice, cu diametrul de 15, pana la 50 cm si inaltimea de aproximativ 20 cm, avand intrarile astupate.
- Identificarea traseelor cartitelor, sub forma unor ridicaturi de pamant neregulate, cu latimea de aproximativ 5 cm, cauzate de saparea tunelelor.
Capcane pentru cartite
Se amplaseaza in interiorul galeriilor, de-a lungul lor sau se fixeaza in sol perpendicular pe acestea. Este important sa amplasati capcanele in perioadele in care cartitele sunt cele mai active (intre orele 16-18 sau dupa ploaie/udarea solului).
Capcanele se amplaseaza in galeriile active, utilizand manusi pentru ca animalele sa nu depisteze mirosul mainilor. Galeriile active ale cartitelor sunt cele care se intersecteaza la capat cu alte galerii, formand un sistem. Galeriile care se termina brusc sau care prezinta gauri de soareci sau crapaturi sunt, cel mai probabil, abandonate. Pentru a depista daca o galerie este activa, puteti calca pamantul de deasupra acesteia, formand o adancitura, iar in 12-24 ore, cartita isi va reface traseul.
Comandă produsele recomandate
Repelenti pentru cartite
Repelentii se utilizeaza pentru mentinerea cartitelor la distanta de zona protejata. Se amplaseaza in interiorul galeriilor, in toate deschiderile si se reaplica in functie de gravitatea infestarii.
Comandă produsele recomandate
Combaterea eficienta a cartitelor de pe un anumit teren consta in capturarea acestora cu ajutorul capcanelor specifice si protejarea zonei cu ajutorul repelentilor. Astfel, foarte importanta este cunoasterea biologiei animalului pentru depistarea tunelurilor si a perioadelor de activitate.
-
Discuții pe teme similare
7 urează frunze verzicombatere cartite in gradinaAu distrus toată gradinaCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi3 urează frunze verzicum scap de cartiteDe cirtiite nu reusesc sa mă scap.De viespi mam scăpat si am avut foarte multe!CiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi5 urează frunze verzisolutii pentru cartite in vie si livadaAm gradina in zona C-lung Arges si am foarte multe cartite,sobolani care imi afecteaza cultura de coacaz,pomi,struguri. Am incercat cu pastile puse in musuroaie sau gaurile de aerisire,am plantat flori... mai multCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.