Scapa de cartite – solutii si metode

scapa-de-cartite-capcane

Cartitele sunt mamifere de talie mica, adaptate la viata subterana. Au un corp cilindric, cu o coada scurta si membre scurte si robuste. Au un bot lung, aproape glabru si foarte mobil, ce se extinde dincolo de buza superioara. Majoritatea speciilor de cartite nu au urechi externe, iar ochii mici sunt ascunsi in blana. Din aceasta cauza, au o vedere slaba, dar au simturile auzului si cel tactil bine dezvoltate. Botul este prevazut cu mii de structuri tactile microscopice (organele lui Eimer), cu ajutorul carora cartitele detecteaza si diferentiaza detaliile mediului inconjurator si ale prazii lor. Membrele anterioare, la majoritatea speciilor, sunt rotite spre exteriorul corpului si sunt prevazute cu gheare mari, adaptate pentru sapat. Cartitele terestre se hranesc in principal cu rame, dar consuma si alte nevertebrate mici.  

In general, cartitele sunt active pe toata perioada anului (ziua sau noaptea), urmand mai multe cicluri de activitate si de odihna. Totusi, manifesta o activitate mai redusa in perioadele de caldura sau frig extrem. Cele mai active sunt dupa perioadele de ploaie si umiditate ridicata, cand textura solului este ideala pentru sapat. In majoritatea timpului, acestea sapa tuneluri in cautare de hrana. Aceste tuneluri tind sa urmareasca marginile constructiilor, gardurilor etc. Rareori ies la suprafata sa adune materiale pentru adapost. Din cand in cand, cartitele imping solul afanat la suprafata, formand musuroaie. 

Sunt considerate daunatoare pentru activitatile umane, cum ar fi agricultura, peisagistica si gradinaritul. Desi nu afecteaza radacinile plantelor, tunelurile si musuroaiele create distrug aspectul estetic al peluzelor, gradinilor si terenurilor de sport. Cu toate acestea, cartitele aduc beneficii gradinilor si ecosistemului, prin aerarea solului si consumarea melcilor si a altor daunatori ce se hranesc cu radacinile plantelor.

Semnele prezentei cartitelor

  • Prezenta musuroaielor conice, cu diametrul de 15, pana la 50 cm si inaltimea de aproximativ 20 cm, avand intrarile astupate. 
  • Identificarea traseelor cartitelor, sub forma unor ridicaturi de pamant neregulate, cu latimea de aproximativ 5 cm, cauzate de saparea tunelelor. 

Capcane pentru cartite

Se amplaseaza in interiorul galeriilor, de-a lungul lor sau se fixeaza in sol perpendicular pe acestea. Este important sa amplasati capcanele in perioadele in care cartitele sunt cele mai active (intre orele 16-18 sau dupa ploaie/udarea solului). 

capcana cartite

Capcanele se amplaseaza in galeriile active, utilizand manusi pentru ca animalele sa nu depisteze mirosul mainilor. Galeriile active ale cartitelor sunt cele care se intersecteaza la capat cu alte galerii, formand un sistem. Galeriile care se termina brusc sau care prezinta gauri de soareci sau crapaturi sunt, cel mai probabil, abandonate. Pentru a depista daca o galerie este activa, puteti calca pamantul de deasupra acesteia, formand o adancitura, iar in 12-24 ore, cartita isi va reface traseul.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Repelenti pentru cartite

Repelentii se utilizeaza pentru mentinerea cartitelor la distanta de zona protejata. Se amplaseaza in interiorul galeriilor, in toate deschiderile si se reaplica in functie de gravitatea infestarii. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Combaterea eficienta a cartitelor de pe un anumit teren consta in capturarea acestora cu ajutorul capcanelor specifice si protejarea zonei cu ajutorul repelentilor. Astfel, foarte importanta este cunoasterea biologiei animalului pentru depistarea tunelurilor si a perioadelor de activitate. 

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

scapa-de-cartite-capcane
Scapa de cartite – solutii si metode
Scapa de cartite – solutii si metode

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile