Scapa de capuse, solutii si otrava
Publicat pe: 18 februarie 2014 Modificat pe: 12 septembrie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Capuse – sunt insecte ce fac parte din clasa Arachnida, iar impreuna cu acarienii formeaza subclasa Acari. Sunt paraziti externi, ce se hranesc cu sangele mamiferelor, pasarilor si uneori cu al reptilelor si amfibienilor. Acestea prezinta patru stadii de dezvoltare: ou, larva, nimfa si adult.
Capusele nu prezinta mecanisme de analiza a mediului foarte dezvoltate, insa, pot detecta foarte usor vietuitoarele cu sange cald din jur, pe baza caldurii corporale, a anumitor mirosuri pe care le degaja sau pot simti anumite vibratii. Cel mai frecvent, se ataseaza de gazda urcandu-se pe firele de iarba.
Infestarea gazonului
In principiu, exista doua cai prin care capusele pot infesta gazonul/iarba din curte. Acestea pot patrunde prin intermediul animalelor (aproximativ 80-90% dintre cazuri – caini, pisici, dar si rozatoare, pasari) sau prin intermediul vantului (aproximativ 10-20% dintre cazuri).
Deoarece principalul mod prin care capusele pot infesta un spatiu este prin intermediul animalelor, ca metoda de preventie se recomanda tratarea sau protejarea animalelor de companie cu produse specifice. Acestea vor fi aplicate in mod regulat la recomandarea medicului veterinar (insecticide de uz veterinar, curea tip zgarda insecticida etc.). In lipsa acestora, capusele se pot atasa de animal, se hranesc (si pot transmite boli specifice), apoi se desprind, ascunzandu-se in iarba.
Deparazitarea animalelor de companie
Pentru tratarea animalelor de companie, exista mai multe tipuri de produse: picaturi pentru purici si capuse, produse tip spray pentu purici si capuse, insecticide pentru imbaierea animalelor si zgarzi speciale. La alegerea unui tratament se va tine cont si de recomandarile medicului veterinar.
! Nu se vor utiliza insecticide de suprafete pentru imbaierea animalelor (caini, pisici etc.).
Aplicarea tratamentelor de combatere impotriva capuselor
Momentul ideal pentru dezinsectie este primavara, din martie-aprilie, cand temperaturile depasesc 15-20°C. Se poate continua pana la finalul lunii septembrie sau chiar octombrie, in functie de zona. Frecventa de aplicare a tratamentului depinde de gradul de infestare si de conditiile de mediu. De obicei, este recomandata o repetare la 3-8 saptamani.
Ce produse folosim pentru combaterea capuselor?
Este recomandata folosirea insecticidelor specifeice. Acestea sunt substante de natura biocida, utilizate pentru tratamentele impotriva daunatorilor. Insecticidele pot actiona prin contact sau ingestie, asupra sistemului nervos al insectei.
Solutia preparata se aplica prin pulverizare, cat mai aproape de sol, deoarece capusele stau ascunse in iarba.
Comandă produsele recomandate
Insecticide cu efect mecanic asupra capuselor (in toate stadiile de dezvoltare)
Insecticidele de acest gen actioneaza intr-un mod fizic aspupra insectelor daunatoare, provoaca imobilizarea acestora si inhiba capacitatea de hranire a acestora. Insectele care nu se mai pot hrani, vor muri la scurt tip astfel, reducandu-se semnificativ populatia acestora. In plus, aceste insecticide au efect imediat si nu au perioada de asteptare sau efect rezidual.
Comandă produsele recomandate
Insecticidul ales se aplica prin pulverizare, folosind echipament special pentru aplicarea pesticidelor. Este indicat sa alegeti un pulverizator potrivit tinand cont de dimeniunea spatiului tratat si de modalitatea de aplicare pe care o doriti (manuala/motorizata). In plus, trebuie sa aveti in vedere periodic reglarea si mentenanta aparatului.
Comandă produsele recomandate
Pentru o eficienta maxima, se recomanda aplicarea insecticidului cu un atomizor. Acesta are o rata de pulverizare mai mare si este ideal pentru tratamentele exterioare, aplicand direct pe vegetatie.
Comandă produsele recomandate
Insecticide gata de utilizare RTU cu efect mecanic asupra capuselor
Pentru ca sunt produse gata de utilizare, sunt o varianta usor de folosit, ideala pentru persoanele fizice. Acestea nu necesita echipament special si ofera o aplicare usoara si rapida. In plus, insecticidele RTU (gata de utilizare) pot reduce riscul de contact cu substante concentrate ce pot fi periculoase daca nu sunt aplicate de specialisti.
Comandă produsele recomandate
Dezinsectia impotriva capuselor la interior
Capusele se pot gasi si in interior, in numar mic deoarece nu se pot deplasa pe distante foarte mari. De cele mai multe ori, ajung in interiorul case prin intermediul animalelor d companie. In cazul in care sesizati prezenta capuselor, este indicat sa verificati si tratati animalele de companie cu insecticide speciale de un veterinar.
! In plus, NU este recomandata utilizarea produselor insecticide destinate aplicari pe suprafete pentru tratarea animalelor de companie.
Repelenti impotriva capuselor
Utilizarea repelentului impotriva daunatorilor aplicat pe piele este esential pentru a va proteja de insectele care pot transmite boli prin intepaturi. Repelentii ecologici sunt formulati pentru a tine la distanta daunatorii, oferind protectie de lunga durata (6-10 ore). Fiind produsi din ingrediente naturale, acestia sunt blanzi cu pielea, nu contin substante nocive si nu au efect negativ asupra mediului.
Comandă produsele recomandate
Echipamente de protectie la dezinsectia impotriva capuselor

Pentru o combatere cat mai eficenta a capuselor, se recomanda efectuarea tratamentelor specifice, in functie de spatiul in care sunt prezente (interior/exterior), repetarea acestora (conform recomandarilor de pe eticheta), alternarea produselor cu mod de actiune diferit, controlul si deparazitarea animalelor de companie.
Discuție nouă



-
Discuții pe teme similare
49 urează frunze verziComunitatea Botanistii protejeaza natura!Peste 95% din materialele folosite pentru ambalarea comenzilor tale sunt reciclate!Frunze verzi4 urează frunze verzitratamente in gradina impotriva capuselor si tantarilorBună ziua, puteti sa mi recomandați ceva de protecție împotriva căpușelor țânțarilor și care sa nu afecteze plantele? Menționez ca gradina este formata din photinii chiparos de Arizona gazon și... mai multCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.