Acarienii de pasari (Dermanyssus gallinae) sunt o specie de acarieni din familia Dermanyssidae, de dimensiuni foarte mici, greu vizibili cu ochiul liber. Sunt organisme obligat parazite, hematofite, ce paraziteaza atat pasarile salbatice, cat si pe cele domestice. Uneori, pot intepa si mamiferele (printre care si omul), cauzand iritatii usoare, dar nu reprezinta o amenintare pentru sanatate.
Prezinta 5 generatii (ou, larva, protonimfa, deutonimfa si adult), ce in conditii favorabile se succed la interval de 7 zile. Formele adulte au corpul oval, aplatizat, acoperit de perisori fini, iar culoarea lor este determinata de momentul hranirii. Inainte de hranire au un aspect alb-cenusiu, iar dupa ce se hransec, corpul capata o culoare rosu inchis. Au activitate predominant nocturna, dar pot fi observati si in timpul zilei. Adultii stau ascunsi in crapaturile si fisurile adaposturilor pentru inmultire si depunerea oualor.
Acarienii de pasari – semnele infestarii
Produc pagube odata cu inceperea sezonului cald (primavara-vara), pasarile afectate fiind slabite si predispuse la alte afectiuni. In cazul atacurilor severe, provoaca anemie, ceea ce duce la decolorarea crestei si a barbiei, scaderea productiei de oua sau chiar moartea pasarilor. De asemenea, acarienii sunt vectori de transmitere a numeroase boli infectioase la pasari, precum salmoneloza, erizipel, spirochetoza aviara.
Puii si pasarile tinere sunt cele mai predispuse la atacurile acarienilor. Acestia se ataseaza in zona pieptului si a picioarelor, unde apar pustule, cruste si hiperpigmentarea pielii.
Prevenirea atacului cu acarienii de pasari
- Mentinerea curateniei in adaposturi;
- Verificarea constanta a animalelor si a cuiburilor;
- Spalarea peretilor adaposturilor cu apa la temperaturi ridicate (peste 55 grade) inaintea aplicarii de tratamente.
Acarienii de pasari – tipuri de tratamente
Inaintea efectuarii tratamentelor, se recomanda, pe cat posibil, curatarea incintelor si eliminarea reziduurilor rezultate de la pasari, dar mai ales strangerea oualor. In cazul aplicarii insecticidelor chimice, este necesara inclusiv evacuarea animalelor. Pentru a combate acarienii de pasari, se pot aplica insecticide prin pulverizare, pe toate suprafetele adaposturilor: pereti, cuiburi, podea etc. Tratamentele se pot efectua cu orice tip de pulverizatoare (manuale, motorizate), in functie de dimensiunea spatiului respectiv. Deoarece acarienii pot dezvolta rezistenta la insecticide, se recomanda alternarea de produse cu substante diferite.
Produse recomandate
Produse recomandate
Echipamente de protectie
Echipamentele de protectie au rolul de a proteja persoana care efectueaza tratamentele de dezinsectie. Pentru a evita inhalarea vaporilor creati in timpul pulverizarii sau contactul direct cu substantele aplicate, se recomanda purtarea unui echipament de protectie complet. Acesta presupune: combinezon de protectie cu gluga, masca de gaze cu filtre, manusi de protectie antichimice, cizme de cauciuc sau incaltaminte impermeabila, dupa caz.
- Combinezon antichimic cu gluga
Produse recomandate
- Manusi de protectie
Produse recomandate
- Masti de gaze, ochelari
Produse recomandate
Pentru controlul eficient al acarienilor de pasari, este importanta mentinerea curateniei in fermele si adaposturile de crestere, verificarea constanta si sesizarea precoce a prezentei daunatorilor, aplicarea tratamentelor in incinte utilizand insecticide specifice, dar mai ales, tratarea animalelor cu medicamente de uz veterinar, recomandate de specialistii in domeniu.