Salvia – Salvia officinalis
Publicat pe: 23 iulie 2015 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Salvia (Salvia officinalis) face parte din familia Lamiaceae si provine din zonele submontane ale Marii Mediterane, fiind raspandita ca planta medicinala si aromatica in mai multe tari. La noi in tara, salvia este mai putin utilizata in alimentatie si, ca urmare, se cultiva ocazional, pe suprafete mici, in gradinile familiale.
Frunzele de salvia se folosesc drept condiment la numeroase preparate culinare, precum si in cosmetica, industria parfumurilor si in scop terapeutic. Planta contine uleiuri eterice care au in componenta salviol, cedren, camfor, pinen, compusi parafinici, taninuri, acizi organici, vitaminele B1 si C, saruri minerale de potasiu, calciu, fosfor, magneziu etc.



Particularitati botanice
Salvia este un subarbust cu sistem radicular bine ramificat, tulpina erecta, inalta de 0,8-1 m, lignificata in partea inferioara. Frunzele sunt alungit-ovate, aspru pubescente, de culoare verde-cenusie iar florile sunt albastre-violet si apar in iunie-iulie.
Exigente ecologice
Fiind o specie mediteraneana, salvia prefera locurile insorite pentru acumularea uleiurilor volatile, insa poate suporta si semi-umbra. Temperaturile de 20-25°C in perioada de vegetatie sunt propice pentru cresterea acestei specii iar iarna se recomanda protejarea plantelor, daca temperaturile scad mult si plantele nu sunt acoperite de zapada.
Fata de umiditate, salvia are cerinte moderate, fiind mai sensibila la excesul de apa din sol decat la lipsa acesteia. Prefera plantarea pe soluri fertile, bine drenate, cu pH usor acid spre neutru.
Salvia – Tehnologia de cultura
In tara noastra, salvia se poate cultiva in gradini dar si ca planta in ghiveci. Plantele se pot achizitiona de la magazine de profil, se pot obtine din seminte sau prin plantare de butasi.
In gradini, infiintarea culturii se poate face toamna tarziu sau primavara devreme, prin semanat direct sau plantare de rasad.
Comandă produsele recomandate
Semintele se pot semana primavara devreme sau toamna tarziu, la distante de 70 cm intre randuri si 45-50 cm intre plante, pe rand. Se prelucreaza solul in prealabil, astfel incat sa fie bine maruntit si sa asigure conditii optime pentru germinare iar dupa semanare, se poate efectua lucrarea de tavalugit.
Pentru producerea rasadului, semanarea se poate realiza in rasadnite primavara iar plantarea se poate realiza toamna, cu rasaduri fortificate si aclimatizate. Si in cazul plantarii rasadurilor, se respecta aceleasi distante de plantare.
Comandă produsele recomandate
La inmultirea prin butasi, acestia se recolteaza din lastari anuali, se fasoneaza la lungimea de 10-12 cm, se inlatura frunzele bazale si se pun la inradacinat in rasadnite, dupa ce au fost tratati in prealabil cu un hormon de inradacinare.
Salvia – Lucrari de ingrijire
La culturile infiintate prin semanat direct, se efectueaza rarirea plantelor. In perioada de vegetatie plantele se iriga, de preferat prin sistem de irigare prin picurare. Se pot efectua si fertilizari faziale, in functie de starea de aprovizionare a solului.
Comandă produsele recomandate
Terenul se mentine fara buruieni, mai ales dupa transplantare, cand plantele nu au inca dezvoltat un aparat vegetal bogat.
Primavara, imediat dupa pornirea in vegetatie, se taie tulpinile plantei la 10-15 cm. Se tine cont ca pe portiunile ramase sa fie prezenti muguri, astfel incat sa fie asigurata cresterea de noi tulpini. Portiunile uscate sau afectate de boli se indeparteaza.
Comandă produsele recomandate
Boli si daunatori
Salvia poate fi atacata de fainare, rugina sau alte boli ce determina aparitia unor pete pe frunze, precum si de insecte precum afide, musculita alba sau acarieni. Cu toate acestea, sunt mai frecvente problemele legate de excesul apei in sol decat cele legate de boli si daunatori.
Recoltare si depozitare
Recoltarea frunzelor se poate efectua in orice moment, odata ce plantele sunt fortificate. Se pot recolta atat frunzele cat si lastarii tineri si se pot utiliza in stare proaspata sau uscata. Se recomanda efectuarea recoltarii in zilele senine, in orele cu insolatie maxima. Daca se doreste uscarea materialului proaspat, se foloseste un spatiu bine ventilat si umbrit iar dupa uscare, acesta se depoziteaza intr-un loc cu umiditate scazuta.
Discuție nouă despre

citești și participi la discuții despre Salvia – Salvia officinalis
-
Discuții pe teme similare
2 urează frunze verziSalvia, insecte mici roșii, pete albe pe frunze, acarieniAm cumpărat această salvie la ghiveci de la un supermarket, acum câteva săptămâni. Deși vârfurile arată bine și planta pare că se dezvoltă, cred că se confruntă cu niște dăunători.... mai multCiteșteSfatul specialistului și încă 4 răspunsuri
Frunze verzi2 urează frunze verziSalvia pare ca se usuca desi ii mergea foarte bineAm mai multe plante de salvie, majoritatea marcotate dintr-o planta mai veche. Le merge foarte bine, una din ele fiind chiar imensa ( din pacate nu a inflorit de 2... mai multCiteșteSfatul cunoscătorului și încă 2 răspunsuri
Frunze verzi73 urează frunze verziGhilotina Organic Farming pentru coniferele taleFoloseste solutii organice pentru cresterea armonioasa si ingrijirea coniferelor tale! Evergreen Fluid, 350 ml este un ingrasamant special formulat pentru cerintele nutritionale ale coniferelor (molizi, brazi, pini, tuia, dar si... mai multFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.