Salvia – Salvia officinalis

salvie-Salvia-officinalis-ingrijire-cultivare-plantare

Salvia (Salvia officinalis) face parte din familia Lamiaceae si provine din zonele submontane ale Marii Mediterane, fiind raspandita ca planta medicinala si aromatica in mai multe tari. La noi in tara, salvia este mai putin utilizata in alimentatie si, ca urmare, se cultiva ocazional, pe suprafete mici, in gradinile familiale.

Frunzele de salvia se folosesc drept condiment la numeroase preparate culinare, precum si in cosmetica, industria parfumurilor si in scop terapeutic. Planta contine uleiuri eterice care au in componenta salviol, cedren, camfor, pinen, compusi parafinici, taninuri, acizi organici, vitaminele B1 si C, saruri minerale de potasiu, calciu, fosfor, magneziu etc.

Particularitati botanice

Salvia este un subarbust cu sistem radicular bine ramificat, tulpina erecta, inalta de 0,8-1 m, lignificata in partea inferioara. Frunzele sunt alungit-ovate, aspru pubescente, de culoare verde-cenusie iar florile sunt albastre-violet si apar in iunie-iulie. 

Exigente ecologice

Fiind o specie mediteraneana, salvia prefera locurile insorite pentru acumularea uleiurilor volatile, insa poate suporta si semi-umbra. Temperaturile de 20-25°C in perioada de vegetatie sunt propice pentru cresterea acestei specii iar iarna se recomanda protejarea plantelor, daca temperaturile scad mult si plantele nu sunt acoperite de zapada. 

Fata de umiditate, salvia are cerinte moderate, fiind mai sensibila la excesul de apa din sol decat la lipsa acesteia. Prefera plantarea pe soluri fertile, bine drenate, cu pH usor acid spre neutru.

Salvia – Tehnologia de cultura

In tara noastra, salvia se poate cultiva in gradini dar si ca planta in ghiveci. Plantele se pot achizitiona de la magazine de profil, se pot obtine din seminte sau prin plantare de butasi.

In gradini, infiintarea culturii se poate face toamna tarziu sau primavara devreme, prin semanat direct sau plantare de rasad. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Semintele se pot semana primavara devreme sau toamna tarziu, la distante de 70 cm intre randuri si 45-50 cm intre plante, pe rand. Se prelucreaza solul in prealabil, astfel incat sa fie bine maruntit si sa asigure conditii optime pentru germinare iar dupa semanare, se poate efectua lucrarea de tavalugit.

Pentru producerea rasadului, semanarea se poate realiza in rasadnite primavara iar plantarea se poate realiza toamna, cu rasaduri fortificate si aclimatizate. Si in cazul plantarii rasadurilor, se respecta aceleasi distante de plantare.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

La inmultirea prin butasi, acestia se recolteaza din lastari anuali, se fasoneaza la lungimea de 10-12 cm, se inlatura frunzele bazale si se pun la inradacinat in rasadnite, dupa ce au fost tratati in prealabil cu un hormon de inradacinare.

Salvia – Lucrari de ingrijire

La culturile infiintate prin semanat direct, se efectueaza rarirea plantelor. In perioada de vegetatie plantele se iriga, de preferat prin sistem de irigare prin picurare. Se pot efectua si fertilizari faziale, in functie de starea de aprovizionare a solului. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Terenul se mentine fara buruieni, mai ales dupa transplantare, cand plantele nu au inca dezvoltat un aparat vegetal bogat.

Primavara, imediat dupa pornirea in vegetatie, se taie tulpinile plantei la 10-15 cm. Se tine cont ca pe portiunile ramase sa fie prezenti muguri, astfel incat sa fie asigurata cresterea de noi tulpini. Portiunile uscate sau afectate de boli se indeparteaza.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori

Salvia poate fi atacata de fainare, rugina sau alte boli ce determina aparitia unor pete pe frunze, precum si de insecte precum afide, musculita alba sau acarieni. Cu toate acestea, sunt mai frecvente problemele legate de excesul apei in sol decat cele legate de boli si daunatori. 

Recoltare si depozitare

recoltare-salvie

Recoltarea frunzelor se poate efectua in orice moment, odata ce plantele sunt fortificate. Se pot recolta atat frunzele cat si lastarii tineri si se pot utiliza in stare proaspata sau uscata. Se recomanda efectuarea recoltarii in zilele senine, in orele cu insolatie maxima. Daca se doreste uscarea materialului proaspat, se foloseste un spatiu bine ventilat si umbrit iar dupa uscare, acesta se depoziteaza intr-un loc cu umiditate scazuta.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile