Salcia energetica, informatii despre infiintare, tehnologia de cultura si recoltare

Salcia energetica (Salix viminalis) este o specie ce face parte din genul Salix, familia Salicaceae. Acesta specie este originara din Suedia, fiind denumita si salcie suedeza. Incepand cu anul 1970 cercetatorii suedezi au devenit interesati de acesta specie ca alternativa pentru combustibilii fosili. In urma proceselor de ameliorare s-au creat sortimente de soiuri care se dezvolta rapid si au o putere calorica ridicata. Avantajele acestei plante o ridica in topul alternativelor ecologice de producere a energiei. Salcia energetica valorifica bine terenurile cu probleme, in special cu exces de umiditate. Nu este sensibila la atacul bolilor sau al daunatorilor, daunele produse de acestia nu justifica aplicarea pesticidelor. De asemenea, salcia suedeza poate rezolva si unele probleme sociale sau de mediu. Prin cultivarea intensa s-ar reduce defrisarile masive, s-ar asigura accesul tuturor persoanelor la o sursa de energie accesibila, s-ar reduce poluarea mediului inconjurator, protejand ecosistemele  naturale.

Particularitati biologice

Prezinta un sistem radicular bine dezvoltat, specific speciilor perene. Tulpina este formata din noduri si internoduri. In functie de varietate, internodiile pot avea lungimi variate. Inaltimea tulpinii variaza in functie de sistemul de cultura (recoltare). Salcia energetica creste foarte repede (in conditii optime creste cu 3 cm pe zi). Frunzele sunt lanceoalate, simple si sunt asezate altern pe ramuri. Este o planta unisexuata. Florile mascule apar odata cu frunzele si au forma unor matisori, asemantori cu cei formati de alun sau nuc. Fructul este o capsula si contine un numar mare de seminte acoperite cu perisori de culoare cenusie.

Tehnologia de cultivare a salciei energetice

Alegerea terenului

Salcia energetica se dezvolta bine in zonele unde cad anual minimum 350 – 400 mm precipitatii. Se vor evita zonele in care se produce fenomenul de seceta excesiva. Din punct de vedere termic, toate soiurile de salcie energetica sunt rezistente la temperaturi scazute. In perioada de repaus vegetati plantele rezista pana la – 35° C. Valorifica solurile cu un pH neutru sau slab acid, dar cu conditia ca panta acestora sa nu fie mai mare de 10 %. Valorifica cu succes terenurile cu exces de umiditate sau cele inundabile, fiind una dintre putinele culturi care pot oferi productii ridicate in asemenea conditii.

Pregatirea terenului

Avand in vedere ca plantarea se realizeaza primavara devreme, terenul trebuie pregatit inca din anul anterior. Se poate aplica o erbicidare cu un produs pe baza de glifosat pentru a distruge toate buruienile de pe teren. La aproximativ o saptamana dupa aplicarea erbicidul se realizeaza lucrarea de scarificare la adancimea de 40 – 50 cm pentru a mobiliza solul in profunzime. Lucrarea de scarificat asigura sistemul radicular al plantelor o masa mai mare de sol maruntit pentru a se putea dezvolta normal.  Pe langa aceastea se realizeaza o aratura de toamna la 25  – 35 cm. Primavara devreme, se realizeaza operatiunea de maruntire prin doua treceri cu grapa cu discuri sau cu ajutorul motocultorului.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Plantarea

Perioada optima de plantare in cazul salciei energetice este primavara, in prima urgenta (cand temperaturile depasesc 5° C), si se poate realiza pana in luna iunie daca se poate asigura necesarul de apa. Este important ca terenul sa fie bine pregatit inainte. Salcia energetica se poate inmulti prin seminte sau vegetativ. Pentru o eficienta mai ridicata, plantatiile pot infiinta prin butasi. Acestia trebuie sa fie procurati din pepiniere autorizate si trebuie sa aiba aproximativ 20 cm lungime si un diamentru cuprins intre 1 si 3 cm. Pe suprafete mici de pana la zece hectare, plantarea se poate realiza manual, iar pe suprafete mari se utilizeaza mijloacele mecanice. Schema de plantare utilizata este urmatoarea: doua randuri duble cu 75 cm distanta intre ele si 60 cm distanta intre plante pe rand, urmate de o carare de 150 cm.

Lucrarile de intretinere

In primul an nu sunt necesare lucrari speciale de intretinere. Se pot aplica 2 – 3 prasile pentru a distruge buruienile sau se pot utiliza erbicide specifice. Fertilizarea nu este necesara in primul an. Bolile si daunatorii nu pun probleme acestei culturi, soiurile cultivate fiind rezistente la factorii biotici. Sporadic, se pot observa simptomele atacului de afide sau plante infestate cu rugina, dar pagubele produse sunt nesemnificative. De asemenea, animalele salbatice pot fi observate in plantatie deoarece printre plante se creeaza un climat racoros, dar acestea nu produc daune pentru ca salcia energetica are un gust neplacut.

In al doilea an se poate realiza o fertilizare cu ingrsamant complex de tip NPK sau cu ingrasaminte simple pe baza de azot sau fosfor. In cazul in care plantatia este imburuienata, se poate intreveni printr-o operatiune chimica sau mecanica de eliminare a buruienilor. In anul al doilea se realizeaza prima recoltare. Urmatoarele lucrari de intretinere se vor executa din doi in doi ani si sunt reprezentate de: combaterea buruienilor si fertilizare.

Recoltarea

Aceasta etapa se realizeaza in perioada de repaus vegetativ (noiembrie – februarie). Pe suprafete mici, recoltarea se poate realiza manual prin „tunderea” lastarilor. Operatiunea se poate realiza si mecanizat cu ajutorul unor combine care pot toca lastarii. In conditiile din Europa, salcia energetica are la recoltare o umiditate de aproximativ 40 %. Dupa o jumatate de an de depozitare in conditii normale, umiditate scade sub 20 %. La acest nivel, biomasa rezultata se poate utiliza fara alte operatiuni suplimentare. In functie de conditiile de mediu si de tehnologia de cultura, productia la recoltare poate varia intre 30 si 45 de tone/ha.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile