Salata verde, informatii despre tehnologia de cultura
Publicat pe: 22 iulie 2016 Modificat pe: 28 iunie 2024
![Salata verde, informatii despre tehnologia de cultura salata-cultivare](https://www.botanistii.ro/blog/wp-content/uploads/2016/07/salata-cultivare-800x533.jpg)
Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Salata (Lactuca sativa) se cultiva pentru frunzele sale, ce se consuma in stare proaspata, avand un continut bogat in vitamine si minerale. Salata se cultiva, cu precadere, primavara si toamna. Se asigura astfel consumul de legume proaspete in aceasta perioada. Se poate cultiva cu succes si in perioada iernii, daca sunt conditii optime de temperatura, precum si vara, cand se utilizeaza hibrizi destinati cultivarii in aceasta perioada.
Planta este originara din Rusia, Europa Centrala si de Sud, fiind in prezent cultivata in toata tarile. Diversitatea mare de varietati, forme si culori face ca salata sa reprezinte un ingredient de baza in retetele de salate.
Radacina este pivotanta, cu nueroase ramificatii laterale. Frunzele au forma si culoare caracteristica soiului sau hibridului cultivat, sunt scurt petiolate, cu margini netede sau dintate. Tulpina florala apare dupa 50-60 zile de la semanat, este ramificata si poarta o inflorescenta de tip capitul. Florile sunt mici, galbene, iar polenizarea este autogama. Fructul este o pseudoachena, de diferite culori.
Cerinte fata de clima si sol
Salata nu este pretentioasa fata de temperatura in faza de germinare, 2-3℃ fiind suficiente pentru rasarirea plantelor. De asemenea, tinerele plante, cu 4-5 frunze, sunt rezistente si pot suporta temperaturi negative, salata iernand in stadiul de rozeta. Temperatura optima de crestere si dezvoltare pentru aceasta specie este de 16℃. Fata de lumina, salata are cerinte reduse. Se poate cultiva in sezoanele cu radiatie luminoasa mai redusa sau ca plante asociate, cu alte specii (ridichi de luna, ceapa verde etc.). Prefera solutile bogate in humus, bine drenate si cu capacitate buna de retienere a apei, fiind pretentioasa fata de umiditatea solului. Se dezvolta bine la pH usor acid sau neutru.
Tehnologia de cultivare a salatei in camp
Rotatia culturilor
Cele mai bune productii la salata verde se obtin dupa culturi fertilizare cu materie organica si care lasa terenul liber de buruieni. Datorita faptului ca are o perioada scurta de vegetatie se poate cultiva in sistem de culturi succesive, inainte sau dupa o cultura de baza (tomate, vinete, ardei, castraveti). Se poate cultiva si in sistem de cultura asociata, alaturi de ceapa verde, ridichi, usturoi verde, ceapa verde etc.
Pregatirea terenului
Se poate realiza toamna sau in ferestrele iernii, in functie de momentul infiintarii culturii. Inainte de efectuarea lucrarii de arat se administreaza ingrasaminte organice si chimice. Inainte de infiintarea culturii prin semanat sau plantare de rasaduri, se marunteste terenul. In plus, se aplica un erbicid preemergent, daca solul este infestat cu seminte de buruieni.
Infiintarea culturii
Cultura de salata se infiinteaza prin plantare de rasad sau prin seminte. In cazul infiintarii prin semanat direct, se impune maruntirea temeinica a terenului si mentinerea umiditatii solului constanta, pentru germinare uniforma. Temperatura solului, in acest caz, trebuie sa fie de peste 3℃. Rasadul se poate produce in rasadnite calde, solarii sau sere inmultitor, prin semanare pe par germinativ cu turba. Cand plantele au 2-3 frunze reale bine dezvoltate, se pot repica in ghivece sau tavi alveolare, unde se tin pana la plantare. Odata cu prima udare de dupa repicare, rasadurile se pot fertiliza cu stimulatori pentru inradacinare.
Comandă produsele recomandate
Pentru extinderea perioadei de recoltare, semanarea se poate efectua esalonat. Plantarea rasadului in camp se realizeaza cand acesta are varsta de 25-30 zile si 4-5 frunze adevarate, iar conditiile climatice sunt optime. Inainte de plantare, rasadurile se uda bine pentru a se hidrata corespunzator.
Pentru plantare se pot utiliza distante de 30 cm intre randuri si 25-30 cm intre plante, pe rand, in functie de varietate. Salata se poate cultiva pe tot parcursul anului, daca se utilizeaza varietati corespunzatoare sezonului si conditiilor de mediu.
Dupa plantare, se aplica o udare si concomitent cu aceasta se administreaza si ingrasaminte ce stimuleaza inradacinarea. La urmatoarea irigare se poate aplica un ingrasamant pentru imbunatatirea fertilitatii si structurii solului si pentru a crea conditii mai bune de absorbtie la nivel radicular.
Comandă produsele recomandate
Combaterea bolilor si daunatorilor
Se face aplicand tratamente cu fungicide sau insecticide omologate. Pentru evitarea aparitiei bolilor sau daunatorilor rezistenti la actiunea produselor fitosanitare se recomanda alternarea produselor.
Completarea golurilor
Se efectueaza in cazul culturilor infiintate prin plantare de rasad iar in cazul celor prin semanare directa, se efectueaza rarirea plantelor, cand acestea au 1-2 frunze reale. In cazul utilizarii semintelor profesionale (soiuri si hibrizi cu productii ridicate), costul ridicat al acestora impune producerea rasadurilor in spatii amenajate in acest sens.
Pentru combaterea buruienilor si mentinerea unor temperaturi mai ridicate in sol, plantele se pot mulci cu folie de polietilena, fiind astfel asigurata si umiditate constanta in sol.
Irigarea culturii
Se efectueaza de cate ori este nevoie, in functie de factorii de mediu si tehnologia de cultura, astfel incat plantele sa beneficieze de cantitati moderate dar constante de apa. Irigarea prin picurare este cea mai recomandata pentru administrarea apei la salata.
Fertilizarea
Se poate face prin sistemul de irigare, cu ingrasaminte echilibrate in primele faze de crestere. Dupa ce plantele incep sa formeze capatana, se pot aplica ingrasaminte specifice.
Comandă produsele recomandate
Pentru a sprijini plantele sa depaseasca perioadele de stres, se pot efectua fertilizari foliare si radiculare cu ingrasaminte specifice. Radicular, se poate aplica un ingrasamant pentru imbunatatirea structurii solului si a absorbtiei radiculare.
Se aplica prasile pentru combaterea buruienilor, daca nu s-a utilizat folie de mulcire, precum si pentru afanarea solului.
Recoltare
Salata se recolteaza prin taierea capatanilor, cand acestea au ajuns la marimea dorita, pe timp uscat si racoros. Recoltarea se poate realiza si mecanizat. Dupa recoltare, se elimina frunzele deteriorate, patate sau uscate. Capatanile se pastreaza in locuri racoroase, cu taietura in sus, iar in depozite cu atmosfera controlata se pot tina pana la 10-12 zile.
Particularitati ale cultivarii salatei in spatii protejate
Infiintarea culturii se realizeaza exclusiv prin rasad, produs in spatii destinate acestui scop. Infiintarea culturilor se poate realiza in orice moment al anului. Diferenta este ca, in sere si solarii, plantele au conditii optime de crestere mai mult timp in perioada rece a anului. Si in acest caz, se aleg soiuri si hibrizi destinati cultivarii in sezonul dorit.
Lucrarile de infiintare si de ingrijire ale culturii sunt similare cu cele ale culturii din camp. In spatii protejate, pentru eficientizarea spatiului si in functie de varietatea cultivata, se pot micsora distantele de plantare (25×25 cm). Pentru a proteja suplimentar plantele de inghet, se utilizeaza acoperirea cu folie microporoasa sau formarea de tunele din folie microporoasa sau folie de polietilena.
Discuție nouă despre
![desen discutie 2 oameni](/skin/frontend/pce/default/images/icons/discutie.png)
citești și participi la discuții despre Salata verde, informatii despre tehnologia de cultura
-
Discuții pe teme similare
68 urează frunze verziGhilotina Organic Farming pentru grădina taFoloseste solutii organice pentru cresterea armonioasa si ingrijirea plantelor tale! AMN Verde, 500 ml ingrasamant lichid, organic, cu efect revitalizant, ce contine substante intalnite in mod natural in solurile fertile.... mai multFrunze verzi5 urează frunze verzicombatere fuzariozei la salataexista ceva pentu combaterea fuzariozei omologat pt salataCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi28 urează frunze verziCum prevenim carenta de fier la plantele ornamentale?🌿 Carenta de fier la plantele ornamentale se manifesta prin cloroza sau ingalbenirea frunzelor tinere, in timp ce nervurile raman verzi. De asemenea, cresterea plantelor este lenta, frunzele sunt mici,... mai multFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.