Rudbeckia, informatii si sfaturi de ingrijire

Rudbeckia-informatii-sfaturi-ingrijire

Rudbeckia (Rudbeckia hirta) – este o planta erbacee, originara din America Centrala si de Nord, ce face parte din genul Rudbeckia, familia Asteraceae; gen ce cuprinde aproximativ 20-30 de specii de plante perene, anuale sau bienale. Este apreciata pentru florile sale asemanatoare margaretelor, fiind intalnita in gradini si parcuri, ori ca planta in ghiveci. Rudbeckia se cultiva si ca planta pentru flori taiate, ori pentru aranjamente florale.

Aceasta are o tulpina inalta si dreapta, ajungand la o inaltime de 30-120 cm, in functie de cultivar. Frunzele sunt alterne, lungi, acoperite cu peri. Inflorescenta este formata dintr-un capitul dispus terminal, cu flori radiale ligulate galbene, iar in centru se regasesc florile tubulare, inchise la culoare. Infloreste abundent de la mijlocul verii pana toamna tarziu. 

Rudbeckia – varietati si cultivaruri

  • Rudbeckia ‘Indian Summer’: poate atinge o inaltimea de 120 cm si produce flori mari, de culoare galbena;
  • Rudbeckia ‘Prairie Sun’: florile din centru sunt de culoare verde-palid, iar cele de pe margine sunt de culoare portocalie;
  • Rudbeckia ‘Cherry Brandy’: se remarca prin florile de culoare rosu-ciocolatiu;
  • Rudbeckia ‘Cherokee Sunset’: cu flori duble si semi-duble in nuante de galben, portocaliu si maro;
  • Rudbeckia ‘Aries’: cu flori duble, iar centrul florilor ligulate este de culoarea mahonului. 

Conditii de mediu

Lumina. Cresc si infloresc in conditii de lumina directa, dar suporta si umbrirea partiala. 

Temperatura. Rudbeckia prefera temperaturile mai ridicate. Suporta seceta, dar si umiditatea, insa este indicat ca plantele sa fie bine aerisite, pentru a preveni aparitia fainarii. 

Sol. Nu este pretentioasa fata de sol/substrat. Prefera un sol moderat fertil, bine drenat, cu un pH usor acid – neutru. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Rudbeckia – ingrijire

Udare. Se poate face regulat, dar moderat, utilizand o cantitate suficienta de apa, evitand excesul. Imediat dupa plantare, precum si in perioada infloritului, este indicat ca solul sa fie mentint reavan.

Fertilizare. Nu sunt necesare fertilizari regulate, insa reactioneaza favorabil la aplicarea ingrasamintelor special formulate pentru plante cu flori. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
  • Pentru a prelungi perioada de inflorire si pentru a pastra prospetimea plantelor o perioada mai indelungata, se recomanda utilizarea unui ingrasamant special formulat pentru flori taiate.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultire. Rudbeckia se inmulteste cel mai frecvent prin seminte. Acestea se pot semana direct in gradina, primavara (atunci cand temperatura este favorabila si nu exista pericol de inghet) sau in spatii protejate. Semanatul in spatii protejate se poate face cu cca. 10 saptamani inainte de ultimul inghet asteptat. Semintele nu se vor semana in profunzime, deoarece au nevoie de lumina pentru a germina. Inainte de plantarea in gradina, rasadurile se vor cali. Rudbeckia se poate inmulti si prin divizarea tufei, primavara devreme sau toamna, dupa incheierea perioadei de inflorire.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori

Poate fi afectata de boli precum: fainare, putregai, bacterioze, patari. Pentru a preveni aparitia acestora, este important sa se asigure o buna circulatie a aerului printre plante, iar udarea sa se realizeze la baza plantelor, pentru a mentine frunzisul uscat. Dintre daunatori, Rudbeckia poate fi atacata de afide, omizi, acarieni, melci sau limacsi.

In plus

  • Plantele pot rezista pana la 6-10 zile in vaze, ca flori taiate;
  • Lipsa florilor este adesea cauzata de lumina insuficienta. Totodata, ingrasamintele cu un continut mare de azot pot favoriza cresterea vegetativa in detrimentul infloririi;
  • In cazul plantelor crescute in ghiveci, acesta trebuie sa contina orificii pentru drenaj. Lipsa drenajului determina putrezirea radacinii.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile