Roinita (Melissa officinalis) – informatii, tehnologia de cultura, recoltare
Publicat pe: 21 iulie 2015 Modificat pe: 28 iunie 2024
Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Roinita (Melissa officinalis) este o planta erbacee, perena, orginara din sudul Europei. Denumirea acesteia provine din grecescul ”melissa” care inseamna miere, ce denota capacitatea melifera a plantei. Frunzele au utilizari terapeutice, actionand ca antiseptic, carminativ, sedativ, cicatrizant, antirahitic. Este o planta melifera valoroasa si are un aspect decorativ prin port si flori.
Frunzele verzi si uscate de melisa se intrebuinteaza la condimentarea si aromatizarea unei game variate de preparate culinare si la fabricarea lichiorurilor. Datorita valorii melifere a acesteia, precum si a faptului ca este foarte mult preferata de albine, roinita este utilizata de catre apicultori si ca metoda alternativa de prindere a roiurilor de albine, de aici provenind si denumirea populara de roinita.
Particularitati botanice si biologice
Este o planta perena, care are in sol un rizom orizontal, articulat, cu numeroase radacini adventive. Tulpina este muchiata, ramificata, de 60-120 cm inaltime, erecta, uneori taratoare, putin pubescenta.
Frunzele sunt ovate, au varful obtuz, marginile serate-crenate, sunt pubescente, cu aroma placuta si gust usor amarui. Florile albe sau rosietice sunt grupate in inflorescente verticilate si infloresc din iunie pana la sfarsitul lui august.
Florile de culoare alba sau alba-violacee sunt grupate intr-o inflorescenta cu verticile de 5-10 flori la fiecare nod. Roinita infloreste in lunile iulie-august.
Fructele, numite impropriu seminte sunt nucule ovoide, netede, castanii, au dimensiuni mici. Facultatea germinativa este mica si se pastreaza 2-3 ani. Plantele rasar greu, dupa 20-30 zile de la semanat.
Exigente ecologice
Roinita este o planta sensibila la temperaturi scazute, care da rezultate bune in regiunile cu ierni blande. Are pretentii mari fata de lumina, umbrirea afectand dezvoltarea plantei si acumularea uleiurilor eterice. Cere soluri usoare, nisipo-lutoase, expuse la soare, fara exces de umiditate si nu prea fertile, deoarece excesul de humus reduce continutul in uleiuri eterice.
Roinita – Tehnologia de cultura
Culturile se pot infiinta prin seminte si vegetativ, prin despartirea tufelor. Semanatul direct in camp se face prin aprilie, in randuri distantate la 40-50 cm.
Comandă produsele recomandate
Pentru despartirea tufelor se preteaza cele in varsta de 3-5 ani, care toamna sau primavara, se scot din pamant, se taie si se mocirlesc in vederea plantarii.
Lucrari de ingrijire
Lucrarile de ingrijire constau in pasit si plivit pentru distrugerea buruienilor, raritul plantelor la 20-30 cm pe rand, udat in perioadele secetoase si fertilizare cu ingrasaminte chimice, imediat dupa recoltarea frunzelor. Masa vegetativa aeriana a plantelor este mai redusa in primul an de cultura, aceasta dezvoltandu-se puternic in anul doi, productia crescand semnificativ de la an la an. Planta poate produce seminte incepand din anul doi.
Recoltarea
Prima recoltare se efectueaza in iunie, la inceputul infloritului, prin taierea tulpinilor, de pe care apoi, se rup frunzele, care se usuca imediat la umbra pentru evitarea innegrirea frunzelor si volatilizarea uleiurilor eterice.
Uscarea artificiala se face la temperaturi de 30°C.
Discuție nouă despre
citești și participi la discuții despre Roinita (Melissa officinalis) – informatii, tehnologia de cultura, recoltare
-
Discuții pe teme similare
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.