Rodier, informatii si sfaturi de ingrijire

rodier.flori

Rodier (Punica granatum) – arbust sau arbore de talie mica (max. 10 m inaltime), ce apartine familiei botanice Lythraceae, genului Punica, ordinului Myrtales. In arealul natural se cultiva in primul rand pentru fructele sale comestibile, insa la noi se cultiva doar in scop ornamental. Este indragit pentru portul sau stufos, pentru florile de culoare aprinsa, precum si pentru frunzele lucitoare, groase, alungite. Ramurile se termina adesea in spini.

Specii, varietati si cultivaruri

Punica granatum (rodier)

Este o specie originara din sud-estul Europei si Asia, cultivata in momentul actual pentru fructele sale in majoritatea regiunilor cu climat bland. Prezinta frunze simple, caduce (in unele regiuni frunzele sunt semipersistente), lucitoare, groase, avand forme alungite, lanceolate. Florile sunt terminale, solitare sau grupate cate doua-trei, de culoare rosie. Fructul (rodia) este asemanator marului ca si forma si aspect exterior, cu diametrul de pana la 12-13 cm. Coaja este dura, la inceput verde, apoi rosie, iar in interior sunt numeroase fructe false mici, cu pulpa rosie, roz sau partial transparenta. Fiecare fruct fals are un singur sambure. In conditiile tarii noastre, rodierul nu produce fructe, se cultiva doar in scop ornamental, in ghivece sau in gradini.

Varietati:

rodier.ghiveci
  • Punica granatum var. nana – de dimensiuni mici, cu port compact, potrivit pentru spatii interioare, cu fructe necomestibile;
  • Punica granatum var. Pleniflora;
  • Punica granatum var. Sweet Alak;
  • Punica granatum var. Saveh Black etc.

Cultivaruri:

  • Punica granatum ‘Wonderful’;
  • Punica granatum ‘Akko’;
  • Punica granatum ‘Herskovitz’ etc.
Punica protopunica (rodier Socotra)

Originara din Socotra, Yemen, este o specie asemanatoare cu rodierul comun, cu fructe mai mici si fructe false mai acre. Datorita calitatilor inferioare ale fructelor, aceasta specie nu a fost cultivata la scara larga in afara arealului natural.

Conditii de mediu – Rodier

Lumina. Se dezvolta bine in plina lumina.

Temperatura. Rodierul este adaptat climatului calduros, nu suporta temperaturile scazute. Temperaturile negative afecteaza sever arbustii de rodier, daca sunt expusi la cca. -10℃, acestia se usuca ireversibil. In conditiile tarii noastre, se recomanda adapostirea plantei in interior pentru perioada iernii, intr-o incapere cu min. 10℃ si lumina suficienta.

Solul. Cel mai bine se dezvolta pe soluri bine drenate, usoare-medii. Pentru cultivare ornamentala, se recomanda utilizarea pamantului de flori sau a pamantului de gradina, in amestec cu nisip si mranita. Rezista si pe solurile lutoase, acide, calcaroase, chiar si pe stancarii.

Ingrijire Rodier

Udarea. Rodierul este rezistent la lipsa apei in sol. Totusi, in cazul cultivarii in scop ornamental, se recomanda udarea plantelor de doua ori pe saptamana in perioada de vegetatie, respectiv o data la 1-2 saptamani in perioada iernii. In cazul culturilor pentru productia de fructe, irigarea se realizeaza regulat (nu este cazul tarii noastre).

Fertilizarea. Pentru o crestere viguroasa, se recomanda aplicarea ocazionala a compostului si a ingrasamintelor specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taierile. Taierile de formare a coroanei se pot realiza in perioada iernii.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Plantarea. Se recomanda efectuarea operatiunilor de plantare si transplantare in luna aprilie.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultirea. Se poate realiza pe cale germinativa (din seminte) sau pe cale vegetativa (prin butasire sau altoire). Germinarea semintelor este greoaie, inmultirea din semninte se recomanda a fi efectuata de specialisti in domeniu. In majoritatea cazurilor, inmultirea se realizeaza prin butasire, deoarece lujerii  si tulpinile de rodier au o capacitate buna de inradacinare.

Pentru butasirea de vara, se utilizeaza tulpinile care nu prezinta inflorescente. Acestea se taie si se introduc partial in pamant dupa aplicarea hormonilor de inradacinare, dupa care se tin in spatii neaerisite. Pentru butasirea de iarna, se taie tulpina matura, de 30-50 cm lungime, se aplica hormonii de inradacinare, dupa care ⅔ din butas se introduce in substratul pregatit.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori

Rodierul este relativ rezistent in fata bolilor si daunatorilor. Au fost constatate patari ale frunzelor, respectiv prezenta tripsilor, afidelor sau al acarienilor. Pentru combaterea acestora, se aplica fungicidele si insecticidele specifice.

In plus

  • Longevitatea rodierului este de 15-20 de ani in arealul natural, de cca. 5 ani in conditiile tarii noastre (in ghiveci, vara in exterior, iarna in interior), respectiv 1-2 ani in interior, in ghiveci.
  • Fructele, fructele false si semintele de rodie, precum si frunzele, mugurii si scoarta rodierului sunt utilizate in industria medicamentelor si in scop terapeutic.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile