Ridichi, informatii despre tehnologia de cultura

ridichi-tehnologia-de-cultura

Ridichile de luna (Raphanus sativus L. conv. radicula Pers.) se cultiva pentru radacinile tuberizate, utilizate pentru consum in stare proaspata. Radacinile tuberizate de ridichi au un continut bogat in glucide, vitamine, saruri minerale si substante volatile, precum si efectele terapeutice ale ridichilor fac din acestea una dintre cele mai consumate legume din primavara.

Plantele de ridichi sunt originare din China, Japonia, bazinul Marii Mediterane si zona Oceanului Atlantic. In prezent se cultiva in Europa, Asia si America. La noi in tara se cultiva in regiunile bogate in precipitatii insa posibilitatea de irigare face ca ridichea de luna sa poata fi cultivata in orice zona, atat in spatii protejate cat si in camp, in functie de conditiile climatice.

ridichi-planta

Partea comestibila a plantei rezulta din ingrosarea hipocotilului. Radacinile tuberizate sunt mici, rotunde sau alungite, de culoare alba, rosie sau bicolore. Formarea partii comestibile incepe odata cu cresterea frunzelor si dureaza, de regula o luna de zile. Frunzele sunt mari, pubescente, dintate si petiolate. Tulpina florifera se formeaza in primul an, poate ajunge la 1 m inaltime, este puternic ramificata si poarta inflorescente de tip racem. Florile sunt albe, pe tipul 4. Fructul este o silicva indehiscenta, cu varf ascutit, in interiorul caruia se gasesc 4-5 seminte globuloase, de culoare cafeniu-violacee.

Cerinte fata de clima si sol

Planta este rezistenta la frig, semintele germinand la temperaturi de 2-3℃. Temperatura optima din perioada de vegetatie este de 16-18℃ pe timp de zi, cu valori mai scazute noaptea. Ridichile au pretentii mari fata de umiditate iar lipsa acesteia duce la stagnarea cresterii radacinilor, formarea radacinilor spongioase si accentuarea gustului iute. De asemenea, lipsa luminii impiedica ingrosarea radacinilor. In conditii de zi lunga si temperaturi ridicate, planta dezvolta tulpina florifera in defavoarea ingrosarii radacinilor. Prefera soluri cu textura usoara, bogate in humus, afanate, cu pH neutru.

Tehnologia de cultura a ridichilor

CULTURA RIDICHILOR IN CAMP
Rotatia culturii
pregatire-teren-ridichi

Ridichile se utilizeaza in culturi succesive, cu semanare inainte sau dupa culturile principale. Se practica, de regula, cultura de primavara (inainte de cultura principala) si cultura de toamna sau vara (dupa cultura principala). Cele mai bune rezultate se obtin dupa plante legumicole prasitoare, precum castraveti, ardei, tomate sau vinete. Se mai pot cultiva in sistem de culturi intercalate, impreuna cu salata, ceapa verde etc.

Pregatirea terenului

Terenul trebuie sa aiba o buna expozitia si sa beneficieze de suficienta lumina. De asemenea, se recomanda cultivarea pe soluri usoare, bine drenate, ridichile fiind sensibile la excesul de umiditate din sol. Pregatirea solului poate incepe din toamna, cu inlaturarea resturilor din cultura anterioara, fertilizarea cu ingrasaminte organice si chimice si efectuarea lucrarii de arat. Dozele sunt orientative si este indicat sa se stabileasca in functie de o analiza in prealabil a solului.  Inainte de efectuarea semanarii, se marunteste terenul pentru a favoriza germinarea uniforma a semintelor.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Infiintarea culturii
semanat

Semanarea se poate realiza primavara, imediat ce se poate intra pe teren, pana la inceputul lunii aprilie, pentru ca plantele sa beneficieze de temperaturi mai scazute, necesare formarii partilor comestibile. Zilele lungi, cu temperaturi ridicate sunt favorabile formarii tijelor florale. Aceasta operatiunea se poate realiza pe intreaga suprafata dorita sau in mai multe epoci, pe suprafete mai mici, la intervale de 10-12 zile, pentru recoltarea esalonata. Pentru efectuarea lucrarilor de intretinere si recoltare, se recomanda semanarea in benzi de cate 6 randuri, cu 15-20 cm intre randuri si 1-2 cm adancime.

Pentru un hectar de teren se folosesc aproximativ 15 kg de samanta. Inainte de semanat, se poate efectua tratarea semintelor.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Combaterea bolilor si daunatorilor

Se face aplicand tratamente cu fungicide sau insecticide omologate. Pentru evitarea aparitiei bolilor sau daunatorilor rezistenti la actiunea produselor fitosanitare se recomanda alternarea produselor. Se vor folosi produse cu timp de pauza mic, deoarece plantele de ridichile au perioada scurta de vegetatie.

Combaterea buruienilor

Se efectueaza prin prasile si nu este recomandata aplicarea erbicidelor dupa rasarirea plantelor, ridichile de luna avand perioada scurta de vegetatie.

udare-ridichi

Este recomandata irigarea culturilor de ridichi pentru obtinerea de productii ridicate si de calitate insa excesul de apa este daunator partilor comestibile. Se pot aplica irigari dese, cu cantitati mai mici de apa, pentru aprovizionarea constanta si evitarea alternarii perioadelor secetoase cu cele cu exces de apa. Se recomanda utilizarea sistemelor de irigare prin picurare.

Dupa rasarirea completa se executa rarirea plantelor de ridichi (daca este nevoie), astfel incat sa se realizeze o distanta de 4-5 cm intre plante, pe rand.

De regula, fertilizarea de baza este suficienta pentru o buna aprovizionare a plantelor cu elementele necesare insa conditiile de mediu nefavorabile pot ingreuna absorbtia anumitor elemente. Cand plantele sunt suficient de mari si au deja cateva frunze, se pot realiza fertilizari foliare cu produse specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In perioada ingrosarii radacinilor, prin sistemul de irigare se pot administra ingrasaminte specifice.

Recoltarea
ridichii-recoltate

Se face dupa aproximativ 25-30 de zile de la semanare. Operatiunea se realizeaza esalonat sau printr-o singura trecere, cand radacinile au ajuns la maturitatea comerciala. Dupa recoltare, radacinile se spala de impuritati si se grupeaza in legaturi, cu frunze, aceasta fiind principala metoda de comercializare. Nu se intarzie efectuarea recoltarii deoarece radacinile imbatranesc si se depreciaza calitativ.

CULTURA RIDICHILOR IN SPATII PROTEJATE

Pentru cultivarea ridichilor de luna in spatii protejate se respecta aceleasi principii de rotatia culturilor si de pregatire a terenului, precum si distantele de semanare.

recoltare-ridichii

Infiintarea culturilor se poate insa efectua incepand din toamna, dupa desfiintarea culturilor principale si pana in primavara, pana la inceputul lunii aprilie, cu conditia ca temperaturile sa fie pozitive, cat mai apropiate de valorile optime. Pentru perioade scurte de timp, ridichile de luna pot suporta si temperaturi usor negative. Pentru mentinerea unor temperaturi mai ridicate, se pot instala tuneluri de protectie in interiorul solariilor. Si in acest caz este recomandata semanarea esalonata, pentru extinderea perioadei de recoltare.

In cazul acestor culturi, se acorda atentie deosebita aerisirii zilnice, deoarece umiditatea in exces poate conduce la putrezirea radacinilor. Aerisirea se efectueaza la mijlocul zilei, cand temperaturile exterioare sunt mai ridicate. Primavara, in zilele insorite, aerisirea se face timp de mai multe ore in timpul zilei, in caz contrar existand riscul ca temperatura din spatiile protejate sa ajunga la valori ridicate, ce duc la deprecierea partii comestibile.

Irigarea plantelor se efectueaza cand este necesar, astfel incat sa se mentina umiditatea constanta in sol, insa nu in exces.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile