Ridichi, cum sa plantezi si sa ingrijesti aceasta leguma

Ridichile de luna (Raphanus sativus L. conv. radicula Pers.) se cultiva pentru radacinile tuberizate, utilizate pentru consum in stare proaspata. Continutul bogat in glucide, vitamine, saruri minerale si substante volatile, precum si efectele terapeutice ale ridichilor fac din acestea una dintre cele mai consumate legume din primavara.

Planta este originara din China, Japonia, bazinul Marii Mediterane si zona Oceanului Atlantic iar in prezent se cultiva in Europa, Asia si America. La noi in tara se cultiva in regiunile bogate in precipitatii insa posibilitatea de irigare face ca ridichea de luna sa poata fi cultivata in orice zona, atat in spatii protejate cat si in camp, in functie de conditiile climatice.

ridichii-plantaPartea comestibila a plantei rezulta din ingrosarea hipocotilului. Radacinile tuberizate sunt mici, rotunde sau alungite, de culoare alba, rosie sau bicolore. Formarea partii comestibile incepe odata cu cresterea frunzelor si dureaza, de regula o luna de zile. Frunzele sunt mari, pubescente, dintate si petiolate. Tulpina florifera se formeaza in primul an, poate ajunge la 1 m inaltime, este puternic ramificata si poarta inflorescente de tip racem. Florile sunt albe, pe tipul 4. Fructul este o silicva indehiscenta, cu varf ascutit, in interiorul caruia se gasesc 4-5 seminte globuloase, de culoare cafeniu-violacee.

Cerinte fata de clima si sol. Planta este rezistenta la frig, semintele germinand la temperaturi de 2-3℃. Temperatura optima din perioada de vegetatie este de 16-18℃ pe timp de zi, cu valori mai scazute noaptea. Ridichile au pretentii mari fata de umiditate iar lipsa acesteia duce la stagnarea cresterii radacinilor, formarea radacinilor spongioase si accentuarea gustului iute. De asemenea, lipsa luminii impiedica ingrosarea radacinilor. In conditii de zi lunga si temperaturi ridicate, planta dezvolta tulpina florifera in defavoarea ingrosarii radacinilor. Prefera soluri cu textura usoara, bogate in humus, afanate, cu pH neutru.

Tehnologia de cultivare a ridichilor

Cultivarea ridichilor in camp

Rotatia culturii. Ridichile se utilizeaza in culturi succesive, cu semanare inainte sau dupa culturile principale. Se practica, de regula, cultura de pregatire-teren-ridichii1primavara (inainte de cultura principala) si cultura de toamna sau vara (dupa cultura principala). Cele mai bune rezultate se obtin dupa plante legumicole prasitoare, precum castraveti, ardei, tomate sau vinete. Se mai pot cultiva in sistem de culturi intercalate, impreuna cu salata, ceapa verde etc.

Pregatirea terenului. Terenul trebuie sa aiba o buna expozitia si sa beneficieze de suficienta lumina. De asemenea, se recomanda cultivarea pe soluri usoare, bine drenate, ridichile fiind sensibile la excesul de umiditate din sol. Pregatirea solului poate incepe din toamna, cu inlaturarea resturilor din cultura anterioara, fertilizarea cu ingrasaminte organice (30 tone/ha) si chimice si efectuarea lucrarii de arat. Inainte de efectuarea semanarii, se marunteste terenul pentru a favoriza germinarea uniforma a semintelor.

Produse recomandate

 • Ingrasamant organic legume Hauert, 1.5 kg

  Livrare în 24 de ore

  Ingrasamant organic legume Hauert, 1.5 kg

  28.67 Lei
  Producator: Hauert Modalitate de ambalare: 1.5 kg Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): N/A Formulare/Stare: granule Cultura: legume Substanta activa crestere: azot, potasiu, substante organice Culturi bio: potrivite
 • Ingrasamant NPK, 1 kg

  Livrare în 24 de ore

  Ingrasamant NPK, 1 kg

  (1)
  7.86 Lei
  Producator: Agro CS Modalitate de ambalare: 1 kg Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): N/A Formulare/Stare: granule Cultura: arbusti fructiferi, legume, pomi fructiferi, vita de vie Substanta activa crestere: azot, fosfor, potasiu Concentratie Substanta Activa: 11%; 7%; 7% Culturi bio: nepotrivite

semanatInfiintarea culturii. Semanarea se poate realiza primavara, imediat ce se poate intra pe teren, pana la inceputul lunii aprilie, pentru ca plantele sa beneficieze de temperaturi mai scazute, necesare formarii partilor comestibile. Zilele lungi, cu temperaturi ridicate sunt favorabile formarii tijelor florale. Aceasta operatiunea se poate realiza pe intreaga suprafata dorita sau in mai multe epoci, pe suprafete mai mici, la intervale de 10-12 zile, pentru recoltarea esalonata. Pentru efectuarea lucrarilor de intretinere si recoltare, se recomanda semanarea in benzi de cate 6 randuri, cu 15-20 cm intre randuri si 1-2 cm adancime.

Pentru un hectar de teren se folosesc aproximativ 15 kg de samanta. Inainte de semanat, se poate efectua tratarea semintelor (pentru informatii, click aici).

Combaterea bolilor si daunatorilor. Pentru informatii despre bolile si daunatorii ce ataca ridichile, precum si informatii despre metodele de combatere ale acestora, click aici. Se vor folosi produse cu timp de pauza mic, deoarece ridichile au perioada scurta de vegetatie.

Alte sfaturi si lucrari de ingrijire

Combaterea buruienilor se efectueaza prin prasile si nu este recomandata aplicarea erbicidelor dupa rasarirea plantelor, ridichile de luna avand perioada scurta de vegetatie.

udare-ridichii

Este recomandata irigarea culturilor de ridichi pentru obtinerea de productii ridicate si de calitate insa excesul de apa este daunator partilor comestibile. Se pot aplica irigari dese, cu cantitati mai mici de apa, pentru aprovizionarea constanta si evitarea alternarii perioadelor secetoase cu cele cu exces de apa. Se recomanda utilizarea sistemelor de irigare prin picurare.

Dupa rasarirea completa se executa rarirea plantelor (daca este nevoie), astfel incat sa se realizeze o distanta de 4-5 cm intre plante, pe rand.

De regula, fertilizarea de baza este suficienta pentru o buna aprovizionare a plantelor cu elementele necesare insa conditiile de mediu nefavorabile pot ingreuna absorbtia anumitor elemente. Cand plantele sunt suficient de mari si au deja cateva frunze, se pot realiza fertilizari foliare cu produse precum Cropmax, Amalgerol, Microcat Calciu Bor, Nutri Leaf 20-20-20, Kelkat Mix.

Produse recomandate

 • Cropmax, 20 ml
  -19%

  Livrare în 24 de ore

  Cropmax, 20 ml

  7 Lei

  8.61 Lei

  Producator: Holland Farming Modalitate de ambalare: 20 ml Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): 5 Formulare/Stare: lichid Cultura: gazon, legume, plante ornamentale, pomi fructiferi, vita de vie Substanta activa crestere: aminoacizi, azot, bor, calciu, citochine, cupru, fier, fosfor, magneziu, mangan, molibden, potasiu, zinc Culturi bio: potrivite
 • Amalgerol, 100 ml

  Livrare în 24 de ore

  Amalgerol, 100 ml

  (2)
  11.31 Lei
  Producator: Hechenbichler Modalitate de ambalare: 100 ml Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): 2 Formulare/Stare: lichid Cultura: arbusti fructiferi, cartof, cereale, fasole, floarea soarelui, gazon, legume, mazare, pomi fructiferi, porumb, rapita, sfecla de zahar, soia, vita de vie Substanta activa crestere: extract alge marine, substante organice Culturi bio: potrivite
 • Nutri Leaf 20-20-20, 100 g

  Livrare în 24 de ore

  Nutri Leaf 20-20-20, 100 g

  9.27 Lei
  Producator: Miller Modalitate de ambalare: 100 g Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): 5 Formulare/Stare: granule Cultura: cartof, cereale, legume, pomi fructiferi, sfecla de zahar, vita de vie Substanta activa crestere: azot, bor, cupru, fier, fosfor, magneziu, mangan, molibden, potasiu, zinc Culturi bio: nepotrivite
 • Kelkat Mix, 1 kg

  Livrare în 24 de ore

  Kelkat Mix, 1 kg

  56.08 Lei
  Producator: Atlantica Agricola Modalitate de ambalare: 1 kg Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): 3 Formulare/Stare: granule Cultura: legume, plante ornamentale, pomi fructiferi Substanta activa crestere: bor, cupru, fier, mangan, molibden, zinc Culturi bio: nepotrivite

In perioada ingrosarii radacinilor, prin sistemul de irigare se pot administra ingrasaminte precum Megasol 19-19-19, 20-20-20, 16-08-20, 15-05-30, 18-09-18, Nutri Leaf 20-20-20, Kelik K, Raykat Engorde.

ridichii-recoltate

Recoltarea se face dupa aproximativ 25-30 de zile de la semanare. Operatiunea se realizeaza esalonat sau printr-o singura trecere, cand radacinile au ajuns la maturitatea comerciala. Dupa recoltare, radacinile se spala de impuritati si se grupeaza in legaturi, cu frunze, aceasta fiind principala metoda de comercializare. Nu se intarzie efectuarea recoltarii deoarece radacinile imbatranesc si se depreciaza calitativ.

Particularitati ale cultivarii ridichilor in spatii protejate

Pentru cultivarea ridichilor de luna in spatii protejate se respecta aceleasi principii de rotatia culturilor si de pregatire a terenului, precum si distantele de semanare. Infiintarea culturilor se poate insa efectua incepand din toamna, dupa desfiintarea culturilor principale si pana in primavara, pana la inceputul lunii aprilie, cu conditia ca temperaturile sa fie pozitive, cat mai apropiate de valorile optime. Pentru perioade scurte de timp, ridichile de luna pot suporta si temperaturi usor negative. Pentru mentinerea unor temperaturi mai ridicate, se pot instala tuneluri de protectie in interiorul solariilor. Si in acest caz este recomandata semanarea esalonata, pentru extinderea perioadei de recoltare.

recoltare-ridichiiIn cazul acestor culturi, se acorda atentie deosebita aerisirii zilnice, deoarece umiditatea in exces poate conduce la putrezirea radacinilor. Aerisirea se efectueaza la mijlocul zilei, cand temperaturile exterioare sunt mai ridicate. Primavara, in zilele insorite, aerisirea se face timp de mai multe ore in timpul zilei, in caz contrar existand riscul ca temperatura din spatiile protejate sa ajunga la valori ridicate, ce duc la deprecierea partii comestibile.

Irigarea plantelor se efectueaza cand este necesar, astfel incat sa se mentina umiditatea constanta in sol, insa nu in exces.

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor