Ricin, informatii despre infiintare, tehnologia de cultura si recoltare

ricin-cultivare-ingrijire

Ricin (Ricinus communis) – este o planta perena, originara din zona tropicala si subtropicala, ce face parte din familia Euphorbiaceae. In conditiile climatului temperat, ricinul se cultiva ca planta anuala. 

Ricinul este cultivat, in principal, pentru semintele bogate in ulei. Uleiul de ricin este utilizat in industria pielariei, a vopselurilor, textila, farmaceutica, in obtinerea cauciucului sintetic, in cosmetica etc.
Dupa prelucrarea sroturilor, acestea pot fi utilizate pentru hrana animalelor. Frunzele sunt utilizate ca hrana pentru cresterea fluturilor de matase (Philosamia ricini). Tulpinile sunt utilizate pentru fabricarea hartiei, a placilor aglomerate sau pentru fibre textile. Totodata, ricinul este si o buna planta melifera si ornamentala.

Particularitati biologice

Ricinul prezinta o radacina pivotanta, ramificata, ce poate patrunde in sol pana la adancimea de 1.5-3 m. Radacina are o crestere continua pana la aparitia inflorescentei primare.

Tulpina este dreapta, ramificata, fiind alcatuita din 6-12 internodii pana la prima inflorescenta. Din mugurii tulpinali de sub racemul principal se formeaza 2-3 ramificatii de ordinul I, cu 4-7 internodii. Din ramificatiile de odinul I se formeaza ramificatiile de ordinul II, dand nastere racemelor tertiare. Capacitatea de ramificare este influentata de densitate. 

Frunzele sunt palmat-lobate, petiolate, glabre, asezate altern pe tulpina. Inflorescenta este de tip racem compus. Ricinul este o planta unisexuat-monoica (florile femele sunt dispuse in varful inflorescentei, iar florile mascule, la baza). Perioada de inflorire este de 3-5 saptamani, iar polenizarea este anemofila si entomofila.

Fructul este o capsula ce contine 3 seminte, globuloasa, dehiscenta sau indehiscenta, cu sau fara tepi. Semintele sunt ovoide, mari si au un continut de ulei de aprox. 50-60%, iar in miez de 58-75%.

Cerinte fata de clima si sol

Temperatura

Ricinul are cerinte ridicate fata de caldura, fiind favorabile zonele in care temperatura medie este de 20 ℃, in luna iunie si 23 ℃, in luna iulie-august. Temperatura minima de germinatie este de 10-11℃, iar in conditii de camp: 12-13 ℃.

Umiditate

Are cerinte mari fata de umiditate, necesitand pe parcursul perioadei de vegetatie cantitati de 200-300 mm precipitatii, repartizate uniform. In zonele secetoase, se impune irigarea.

Sol

Prefera solurile fertile, permeabile, cu pH 6-7,5. Nu se recomanda cultivarea pe solurile grele, nisipoase sau saraturate. 

Tehnologia de cultivare

Rotatia

Ca plante premergatoare sunt recomandate culturile prasitoare fertilizate cu gunoi de grajd (porumb, sfecla pentru zahar) si cerealele paioase. Nu se recomanda monocultura sau cultivarea dupa plante mari consumatoare de apa: floarea-soarelui, sorg, iarba de Sudan. 

Fertilizare

Ricinul reactioneaza favorabil la aplicarea ingrasamintelor. Dozele se stabilesc in urma analizelor agrochimice ale solului, in functie de recolta scontata si de cerintele plantelor in anumite faze de vegetatie. Ingrasamintele cu azot se aplica la pregatirea patului germinativ, iar cele cu fosfor si potasiu se aplica sub aratura de baza. In ceea ce priveste ingrasamintele organice, este indicat ca gunoiul de grajd sa fie aplicat plantei premergatoare. 

Lucrarile solului

lucrarea-de-arat

Aratura de baza se efectueaza imediat dupa eliberarea terenului de catre planta premergatoare, la o adancime de 25-30 cm. Terenul se va mentine maruntit, nivelat si curat de buruieni pana la intrarea in iarna. 

Primavara, patul germinativ se va pregati cu ajutorul combinatorului, la adancimea de incorporare a semintelor.

Samanta si semanatul

semanat-ricin

Samanta trebuie sa aiba puritatea minima de 97% si capacitatea germinativa de minimum 85%. Perioada optima pentru semanat este atunci cand, in sol, la adancimea de 10 cm, dimineata, temperatura este de 10℃ si se mentine astfel 2-3 zile consecutiv. 

Distanta de semanat este de 70 cm intre randuri, iar adancimea este de 6-7 cm in conditii de buna aprovizionare a solului cu apa si de 8-10 cm in primaverile mai secetoase.

Combaterea buruienilor

Se realizeaza prin prasile manuale sau mecanice sau prin utilizarea erbicidelor omologate la cultura de ricin. Culturile neerbicidate se curata de buruieni prin 2 prasile mecanice, urmate de 2 prasile manuale. 

Combaterea bolilor si a daunatorilor

Principalele boli care pot aparea la cultura ricinului sunt: fuzarioza si putregaiul cenusiu. Aparitia fuzariozei poate fi evitata prin respectarea rotatiei de 4-5 ani si prin tratamentele la samanta.

Dintre daunatori, cei mai fecventi sunt: viermii sarma, omida de camp, larvele carabusului.

Irigarea

irigare-plante-oleaginoase

Cultura de ricin se iriga in anii secetosi, in perioada formarii inflorescentei – umplerea semintelor, cand umiditatea solului trebuie sa fie de 70% din capacitatea pentru apa in camp. 

Calendaristic, ultima udare nu trebuie sa depaseasca 1 august si se aplica doar in cazul in care se prevede timp secetos, iar rezerva de apa a scazut. 

Recoltarea

Se face la maturitatea deplina, atunci cand capsulele se brunifica, iar umiditatea semintelor este de 13-15 %. In cazul soiurilor cu maturizare esalonata a racemelor, recoltarea se realizeaza pe etape, fiind recoltate doar racemele mature. 

Recoltarea pe etape se realizeaza manual. Capsulele se lasa la uscat, la soare, timp de 2-3 zile, apoi se treiera cu batoze special adaptate pentru a nu sparge semintele. Recoltarea mecanizata se realizeaza cu ajutorul unei combine. 

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile