Rhipsalis, informatii si sfaturi de ingrijire

Publicat pe: 8 septembrie 2023 Modificat pe: 28 iunie 2024

Rhipsalis-conditii-ingrijire
Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Numele stiintific al Rhipsalis provine din termenul antic grecesc „impletitura”, facand referire la forma distincta a plantei. Rhipsalis, cunoscuta si sub numele de cactusul vasc, apartine familiei de cactusi epifiti. Este originara america Centrala, Caraibe si regiunile nordice ale americii de sud. Ele sunt intalnite si in locuri izolate din Africa si Asia. Acesta este cel mai mare si cel mai raspandit gen de cactusi epifiti (cei care traiesc pe alte plante fara a le afecta). Cu peste 35 de specii diferite, Rhipsalis prezinta o gama variata de forme si dimensiuni.

Aceste plante cresc in principal pendular, cu toate ca o minoritate adopta o pozitie mai mult sau mai putin verticala. Formele principale ale tulpinilor se impart in trei variante: cilindrice, cu muchii, si aplatizate. Desi toate tulpinile sunt suculente intr-o anumita masura, gradul de suculenta variaza in functie de specii. Florile sunt in general mici, avand aproximativ 1 cm in diametru, si sunt de obicei albe sau albastrui. Exista insa si specii cu flori galbene (R. dissimilis and R. elliptica ) si rosii (Rhipsalis species).

Rhipsalis – Conditii de mediu

In natura, se gaseste in partea inferioara a coroanelor arborilor, Rhipsalis prospera in lumina indirecta dar si directa, tolerand expunerea la soarele direct dimineata sau seara. 

Lumina. Plasarea ideala pentru aceasta planta este la cativa metri distanta de o fereastra, cu toate ca Rhipsalis este deosebit de rezistenta. Aceasta poate supravietui in conditii de lumina minima pentru perioade indelungate, mai ales atunci cand primeste putin ingrasamant. In unele cazuri, poate chiar sa prospere doar sub iluminatul fluorescent. Cu toate acestea, daca optati pentru conditii cu lumina scazuta, se recomanda mutarea periodica a plantei intr-o zona mai luminoasa pentru a-i reimprospata vitalitatea.

Temperatura. Cactusul de vasc va creste cu bucurie la temperaturi cuprinse intre 12-25°C. Pentru a incuraja cactusii de vasc sa produca flori, este necesara o perioada cu temperaturi mai scazute, 18 °C sau mai putin. Timpul de expunere este de o luna sau doua dupa inflorire si din nou inainte sa inceapa sa formeze boboci. Cu toate acestea, este crucial sa nu-i expuneti la temperaturi sub 10 °C.

Umiditate. Rhipsalis prefera umiditatea moderata. Este de preferat ca umiditatea relativa sa se pastreze la 50%.

Substrat. Cactusul de vasc prefera un substrat bogat cu un drenaj bun. amestecul se face cu : o parte perlit (ajuta la drenaj), o parte pamant de flori, o parte de turba si o parte de scoarta de orhidee grosiera.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Ingrijire Rhipsalis

Udare.  Frecventa udarii se ajusteaza in functie de schimbarile de temperatura sezoniere. in perioada pre-inflorire, se reduce cantitatea de apa, permitand pamantului sa se usuce intre udari. Dupa inflorire, se mentine solul reavan timp de trei pana la sase saptamani. Plantele Rhipsalis nu sunt prietenoase cu apa dura, se recomanda udarea lor cu apa de ploaie. 

Fertilizare. Pentru fertilzare se poate aplica un ingrasamant pentru plante suculente o data la doua saptamani in timpul fazei de inflorire si apoi o data pe luna in restul anului, cu exceptia perioadei de repaus de dupa inflorire.  La aceste plante sau la orice alte plante suculente, se recomanda evitarea ingrasamintelor cu un continut ridicat de azot.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Transplantare. Transplantarea se face in fiecare an dupa inflorire, chiar daca este putin probabil ca radacinile sa depaseasca recipientul. Un ghiveci curat, de aceeasi marime, cu pamant nou, este de obicei bun, deoarece circumstantele usor congestionate sunt bune pentru inflorire. Cand se realizeaza transplantarea, se recomanda manevrarea cu grija a plantei pentru a evita ruperea segmentelor delicate.

Taieri. Se pot scurta tulpinile de Rhipsalis, atunci cand acestea sunt deosebit de lungi. taiati planta la imbinarea tulpinilor folosind o lama/foarfeca curata si ascutita. Purtati manusi, deoarece seva alba care se poate scurge din aceasta zona trebuie evitata, deoarece va poate irita.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultire. Se poate face prin doua metode. Prin seminte sau prin butasi de tulpina. Butasii se lasa la uscat timp de 2-3 zile (acest lucru ajuta ca tulpina sa nu se descompuna) inainte de a le insera in substrat. Este avantajos sa mentineti un nivel ridicat de umiditate in acest moment. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus

  • Daca planta incepe sa se ingalbeneasca la varfuri, inseamna ca udarea s-a facut in exces, ceea ce va duce la ruperea structurii celulare. 
Alege planta sau dăunătorul
pentru a putea posta sau căuta în comunitate
Caută
brad-sfaturi-ingrijire
Brad
magnolia-sfaturi-ingrijire
Magnolia
pini-sfaturi-ingrijire
Pin
capsun-cultivare-ingrijire
Capsun
Palmieri
Visin
Ficus
thuja-sfaturi-ingrijire
Tuia
nectarin-cultivare-ingrijire
Nectarin
busuioc-cultivare-ingrijire
Busuioc
Bambus norocos
castraveti-cultivare-ingrijire
Castraveti
scapa-de-gandaci-de-bucatarie
Gandaci de bucatarie
Citrice
aloe-sfaturi-ingrijire
Aloe
daunatori-igiena-publica
Daunatori Pest Control
afide-sfaturi-combatere
Afide
photinia-sfaturi-ingrijire
Photinia
Yucca

Discuție nouă despre

Despre Alege
în Comunitatea Botanistii poți să:
desen discutie 2 oameni

citești și participi la discuții despre Rhipsalis, informatii si sfaturi de ingrijire

Scrii o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile