Putregaiul violet al morcovului – Rhizoctonia violacea

Putregaiul violet al morcovului – Rhizoctonia violacea Comunitatea Botanistii

Putregaiul violet al morcovului, Rhizoctonia violacea este raspandit in numeroase tari din Europa. In Romania a fost semnalata in anul 1929, mentionand ca boala nu produce pagube mari.

Simptome – Putregaiul violet al morcovului

Atacul are loc, pe radacini in camp, dar continua in depozite. In camp, plantele sunt atacate in vetre, unde se observa o ingalbenire a frunzisului urmata de uscarea acestuia. Radacinile au pete sau portiuni de culoare cenusie-plumburie. In dreptul acestora tesuturile se adancesc si se acopera cu un miceliu brun-violaceu. Intr-o faza mai avansata de atac, in pasla miceliana, apar sclerotii tari, de culoare violet-negricioasa. Zonele atacate prezinta tesuturi inmuiate, brune, ce putrezesc. La recoltare, plantele atacate au radacinile crapate, strangulate, deformate.


Agentul patogen este Rhizoctonia violacea. Patogenul ataca morcovul cultivat in terenuri acide, cu exces de umiditate, fara scurgere si in conditii de temperaturi situate intre 25-30°C. In timpul vegetatiei, ciuperca se transmite prin contactul direct intre plante, prin unelte, prin purtarea fragmentelor de miceliu de catre larve, insecte sau apa din sol. De la un an la altul ciuperca rezista prin scleroti. Ciuperca ataca si patrunjelul, pastarnacul, sfecla etc.

Prevenire si combaterePutregaiul violet al morcovului


In asolamentul legumicol, radacinoasele trebuie sa revina dupa cel putin cinci ani. Intreruperea se poate face cultivand usturoi, ceapa, praz, culturi ce nu sunt afectate de aceasta ciuperca. Radacinoasele bolnave pot fi folosite in hrana animalelor, dar sucul gastric al acestora nu distruge sclerotii, asa incat gunoiul poate fi infestat si nu poate fi folosit in gradina de legume.
In perioada de vegetatie se recomanda efectuarea tratamentelor cu fungicide specifice.

Produse recomandate

 • Discuții pe teme similare

  Nicolai Gavriliuc
  15 aprilie 2017
  Ce erbicid pot folosi pentru morcov si sfecla rosie. Au o saptamana de la plantare si patrunjel radacina si pastarnac plantat ieri 12/04/2017.
  0
  1
  Trimite
  Maria Popa
  31 martie 2017
  Buna ziua , am probleme la morcovii din gradina . Anul trecut au fost mancati in pamant , retezati ... aprox. la 7 - 8 cm adancime . Observam caci se vestejesc frunzele ... o rozatoare ???
  1
  2
  Trimite

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile