Putregaiul violet al morcovului (Rhizoctonia violacea) – identificare si combatere

Putregaiul violet al morcovului, Rhizoctonia violacea este raspandit in numeroase tari din Europa. In Romania a fost semnalata in anul 1929, mentionand ca boala nu produce pagube mari.

Simptome

Atacul are loc, pe radacini in camp, dar continua in depozite. In camp, plantele sunt atacate in vetre, unde se observa o ingalbenire a frunzisului urmata de uscarea acestuia. Radacinile au pete sau portiuni de culoare cenusie-plumburie. In dreptul acestora tesuturile se adancesc si se acopera cu un miceliu brun-violaceu. Intr-o faza mai avansata de atac, in pasla miceliana, apar sclerotii tari, de culoare violet-negricioasa. Zonele atacate prezinta tesuturi inmuiate, brune, ce putrezesc. La recoltare, plantele atacate au radacinile crapate, strangulate, deformate.


Agentul patogen este Rhizoctonia violacea. Patogenul ataca morcovul cultivat in terenuri acide, cu exces de umiditate, fara drenaj si in conditii de temperaturi situate intre 25-30°C. In timpul vegetatiei, ciuperca se transmite prin contactul direct intre plante, prin unelte, prin purtarea fragmentelor de miceliu de catre larve, insecte sau apa din sol. De la un an la altul ciuperca rezista prin scleroti. Ciuperca ataca si patrunjelul, pastarnacul, sfecla etc.

Prevenire si combatere


In asolamentul legumicol, radacinoasele trebuie sa revina dupa cel putin cinci ani. Intreruperea se poate face cultivand usturoi, ceapa, praz, culturi ce nu sunt afectate de aceasta ciuperca. Radacinoasele bolnave pot fi folosite in hrana animalelor, dar sucul gastric al acestora nu distruge sclerotii, asa incat gunoiul poate fi infestat si nu poate fi folosit in gradina de legume.
In perioada de vegetatie se recomanda efectuarea tratamentelor cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile