Putregaiul uscat al tulpinilor si stiuletilor – Diplodia zeae

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 2 ani

 

Putregaiul uscat al tulpinilor si stiuletilor – Diplodia zeae

Boala este foarte frecventa si pagubitoare in SUA, Africa, Australia si in unele tari din Europa, iar pentru Romania este considerata boala de carantina.


Simptome: Boala apare pe tulpini, unde se observa o coloratie verde-galbuie a internodurilor inferioare care, in scurt timp se brunifica si devin spongioase, sfaramicioase.
Maduva tulpinilor este decolorata, se descompune si raman evidente numai vasele conducatoare. Frunzele plantelor bolnave au o culoare verde-cenusie, iar pe tecile frunzelor apar pete rosii-purpurii sau brune inchis. Tulpinile se frang cu usurinta.
Stiuletii infectati au panusile decolorate, albicioase, iar in cazul infectiilor timpurii stiuletii raman mici, au panusile lipite unele de altele si capata o culoare bruna-cenusie. Pe plantele infectate mai tarziu se observa doar un miceliu albicios, slab dezvoltat, care patrunde in rahisul stiuletilor.

Agentul patogen: Ciuperca Diplodia zeae rezista de la un an la altul sub forma de miceliu de rezistenta sau prin spori, in resturile vegetale. Sporii raman viabili 2-3 ani. Sporii formati pe primele frunze bazale sunt transportati de vant si vor germina in apa care stagneaza dupa ploi intre panusi si stiulete.
Boala apare numai daca plantele sunt sensibilizate, din cauza administrarii excesive a ingrasamintelor pe baza de azot. Plantele atacate de sfredelitorul porumbului (Ostrinia) sau cele care prezinta rani mecanice sunt mai frecvent invadate de aceasta ciuperca.

Prevenire si combatere: Se vor respecta masurile de carantina pentru a nu introduce in tara acest agent patogen deosebit de periculos. Pentru evitarea instalarii agentilor patogeni de sol se recomanda tratarea semintelor cu Vitavax 2000 (2,5 l/tona), Orius 2 WS (1,5 kg/tona).

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor