Putregaiul uscat al tulpinilor si stiuletilor – Diplodia zeae

Putregaiul uscat al tulpinilor si stiuletilor – Diplodia zeae Comunitatea Botanistii

Putregaiul uscat al tulpinilor si stiuletilor, Diplodia zeae este foarte frecventa si pagubitoare in SUA, Africa, Australia si in unele tari din Europa. Pentru Romania este considerata boala de carantina.


Simptome – Putregaiul uscat al tulpinilor si stiuletilor

Boala apare pe tulpini, unde se observa o coloratie verde-galbuie a internodurilor inferioare care, in scurt timp se brunifica si devin spongioase, sfaramicioase. Maduva tulpinilor este decolorata, se descompune si raman evidente numai vasele conducatoare. Frunzele plantelor bolnave au o culoare verde-cenusie, iar pe tecile frunzelor apar pete rosii-purpurii sau brune inchis. Tulpinile se frang cu usurinta.
Stiuletii infectati au panusile decolorate, albicioase. In cazul infectiilor timpurii, stiuletii raman mici, au panusile lipite unele de altele si capata o culoare bruna-cenusie. Pe plantele infectate mai tarziu se observa doar un miceliu albicios, slab dezvoltat, care patrunde in rahisul stiuletilor.

Agentul patogen este ciuperca Diplodia zeae. Ciuperca rezista de la un an la altul sub forma de miceliu de rezistenta sau prin spori, in resturile vegetale. Sporii raman viabili 2-3 ani. Sporii formati pe primele frunze bazale sunt transportati de vant si vor germina in apa care stagneaza dupa ploi intre panusi si stiulete. Boala apare numai daca plantele sunt sensibilizate, din cauza administrarii excesive a ingrasamintelor pe baza de azot. Plantele atacate de sfredelitorul porumbului (Ostrinia) sau cele care prezinta rani mecanice sunt mai frecvent invadate de aceasta ciuperca.

Prevenire si combatere. Se vor respecta masurile de carantina pentru a nu introduce in tara acest agent patogen deosebit de periculos. Pentru evitarea instalarii agentilor patogeni de sol se recomanda tratarea semintelor cu fungicide specifice.

 • Discuții pe teme similare

  Nicolae
  13 mai 2020
  Buna, avem semanat porumb pe 5 ha iar unele terenuri sunt in aratura de toamna dar pe terenuri ne cultivate de mai multi ani am dat cu adengo preemergent ca si erbicid oare mai pot repeta operatiunea tot cu adengo si la ce interval de timp. Multumesc .
  0
  1
  Trimite
  Paul P.
  25 august 2020
  Buna ziua, am o pajiste care a fost recent curatata de mur, paducel, porumbel, loza. As fi interesat de un erbicid care sa omore pentru viitor aceste plante. Pe aceeasi pajiste, pe margine, mai sunt pomi fructiferi(pruni, meri, peri) si vita de vie. Va multumesc anticipat,
  2
  1
  Trimite

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile