Putregaiul uscat al stiuletilor de porumb – Nigrospora oryzae

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 2 ani

 

Putregaiul uscat al stiuletilor de porumb – Nigrospora oryzae

Boala este cunoscuta in toate zonele unde se cultiva porumbul, insa ea nu produce pagube cantitative importante, fiind mai mult o boala care deprecieaza stiuletii de porumb in depozite.

Simptome: Ciuperca ataca in camp, stiuletii care nu sunt bine inveliti in panusi in faza de maturare a acestora sau pe cei dezveliti de catre ciori. Stiuletii atacati prezinta un putregai uscat al rahisului ceea ce ii face sa fie sfaramiciosi. Boabele de pe stiuletele “joaca” in alveole, nu pot fi separate mecanic, iar la baza lor si in rahis se observa o coloratie cenusie produsa de spori negri, care sunt in numar foarte mare.

Agentul patogen: Ciuperca Nigrospora oryzae este dusa din depozite in camp si din camp in depozite, de catre molia cerealelor (Sitotroga cerealella). Aceasta depune sporii care s-au prins de franjurile aripilor, pe stiuletii dezgoliti de catre pasari, sau pe cei care nu sunt bine inveliti. Sporii pot rezista in natura pana la doi ani si germineaza numai in conditii de umiditate mare si temperatura intre 10-30°C.
Hibrizii foarte tardivi sunt mai puternic afectati.

Prevenire si combatere: Se recomanda tratarea semintelor ce ar putea fi acoperite cu spori ai ciupercii cu Vitavax 2000 (2.5 l/ tona), distrugerea moliilor care raspandesc spori, dezinfectarea depozitelor si distrugerea resturilor de plante pe care se pot gasi spori.

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor