Putregaiul uscat al stiuletilor de porumb – Nigrospora oryzae

Putregaiul uscat al stiuletilor de porumb, Nigrospora oryzae este cunoscut in toate zonele unde se cultiva porumbul. Insa, nu produce pagube cantitative importante, fiind mai mult o boala care deprecieaza stiuletii de porumb in depozite.

Simptome – Putregaiul uscat al stiuletilor de porumb

Ciuperca ataca in camp, stiuletii care nu sunt bine inveliti in panusi in faza de maturare a acestora. Sau, pe cei dezveliti de catre ciori. Stiuletii atacati prezinta un putregai uscat al rahisului. Acest lucru ii face sa fie sfaramiciosi. Boabele de pe stiuletele “joaca” in alveole, nu pot fi separate mecanic, iar la baza lor si in rahis se observa o coloratie cenusie produsa de spori negri, care sunt in numar foarte mare.

putregaiul-uscat-al-stiuletilor

Agentul patogen este Nigrospora oryzae. Ciuperca este dusa din depozite in camp si din camp in depozite, de catre molia cerealelor (Sitotroga cerealella). Aceasta depune sporii care s-au prins de franjurile aripilor, pe stiuletii dezgoliti de catre pasari, sau pe cei care nu sunt bine inveliti. Sporii pot rezista in natura pana la doi ani si germineaza numai in conditii de umiditate mare si temperatura intre 10-30°C. Hibrizii foarte tardivi sunt mai puternic afectati.

Prevenire si combatere. Se recomanda tratarea semintelor ce ar putea fi acoperite cu spori ai ciupercii cu fungicide specifice. De asemeneam este indicata distrugerea moliilor care raspandesc spori, dezinfectarea depozitelor si distrugerea resturilor de plante pe care se pot gasi spori.

Produse recomandate

 • Kinto Duo, 10 LitriTransport Gratuit

  Kinto Duo, 10 Litri

  981,00 Lei Lei
  Manufacturer: Basf Modalitate de ambalare: 10 litri Utilizatori: Populatie, Profesionisti Formulare/Stare: FS - suspensie concentrata tratare semintei Cultura: grau, orz, porumb Substanta Activa Fungicide: Procloraz, Triticonazol Concentratie Substanta Activa: 60 g/litru; 20 g/litru Tratament prevenire: boli
 • Maxim XL 035 FS, 20 litri

  Maxim XL 035 FS, 20 litri

  5.210,20 Lei Lei
  Manufacturer: Syngenta Modalitate de ambalare: 20 litri Utilizatori: Populatie, Profesionisti Formulare/Stare: FS - suspensie concentrata tratare semintei Cultura: floarea soarelui, porumb Substanta Activa Fungicide: Fludioxonil, Mefenoxam Concentratie Substanta Activa: 25 g/litru; 10 g/litru Tratament prevenire: boli

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor