Putregaiul umed la morcov, telina si patrunjel (Erwinia carotovora var.carotovora) – identificare si combatere

Putregaiul umed la morcov, telina si patrunjel, Erwinia carotovora var.carotovora a fost semnalat in 1991 in America, fiind astazi raspandita in toate culturile. In Romania a fost semnalata in 1947-1948 si produce pagube atat in camp cat si in depozite.

Simptome – Putregaiul umed la morcov, telina si patrunjel

In anii cu veri racoroase si cu precipitatii abundente, radacinile atacate prezinta pete cu aspect umed, galben-brunii, situate la nivelul solului. Petele se pot uni si atunci, pe zone mai mari din radacina se observa tesuturi inmuiate, mucilaginoase, de culoare bruna.


Agentul patogen. Bacteriile rezista peste iarna in radacinile putrezite din sol. Patrunderea in plante se face prin ranile provocate de insecte sau prin lucrarile de ingrijire. Bacteria intra in spatiile intercelulare, solubilizeaza peretii dintre celule, ceea ce duce la formarea tesuturilor inmuiate. Cercul de plante gazda al bacteriei este foarte larg, fiind atacate legumele radacinoase.


Prevenire si combatere

La alegerea terenului pentru culturile de legume trebuie sa se tina cont de cercul de plante gazda al bacteriei. Se vor evita solurile argiloase. Ingrasamintele cu fosfor si amendamentele calcaroase maresc rezistenta plantelor fara de aceasta bacterie. Inainte de depozitare, materialul va fi sever sortat, iar spatiul destinat depozitarii va fi bine dezinfectat. In timpul vegetatiei se fac tratamente cu fungicide specifice.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile