Putregaiul umed la morcov, telina si patrunjel – Erwinia carotovora var.carotovora

Putregaiul umed la morcov, telina si patrunjel, Erwinia carotovora var.carotovora a fost semnalat in 1991 in America, fiind astazi raspandita in toate culturile. In Romania a fost semnalata in 1947-1948 si produce pagube atat in camp cat si in depozite.

Simptome- Putregaiul umed la morcov, telina si patrunjel

In anii cu veri racoroase si cu precipitatii abundente, radacinile atacate prezinta pete cu aspect umed, galben-brunii, situate la nivelul solului. Petele se pot uni si atunci, pe zone mai mari din radacina se observa tesuturi inmuiate, mucilaginoase, de culoare bruna.


Agentul patogen. Bacteriile rezista peste iarna in radacinile putrezite din sol. Patrunderea in plante se face prin ranile provocate de insecte sau prin lucrarile de ingrijire. Bacteria intra in spatiile intercelulare, solubilizeaza peretii dintre celule, ceea ce duce la formarea tesuturilor inmuiate. Cercul de plante gazda al bacteriei este foarte larg, fiind atacate legumele radacinoase.


Prevenire si combatere. La alegerea terenului pentru culturile de legume trebuie sa se tina cont de cercul de plante gazda al bacteriei. Se vor evita solurile argiloase. Ingrasamintele cu fosfor si amendamentele calcaroase maresc rezistenta plantelor fara de aceasta bacterie. Inainte de depozitare, materialul va fi sever sortat, iar spatiul destinat depozitarii va fi bine dezinfectat. In timpul vegetatiei se fac tratamente cu fungicide specifice.

Produse recomandate

 • Discuții pe teme similare

  Paula
  29 martie 2017
  Pt tratarea solului impotriva diversilor daunatori, la cartofi si morcov, se poate da cu force inainte de discuirea sau frezarea solului? Eventual force amestecat cu putin praf de var pt a putea imprastia uniform pulberea. Sau ce alta metoda recomandati?Multumesc.
  1
  1
  Maria Popa
  31 martie 2017
  Buna ziua , am probleme la morcovii din gradina . Anul trecut au fost mancati in pamant , retezati ... aprox. la 7 - 8 cm adancime . Observam caci se vestejesc frunzele ... o rozatoare ???
  0
  2

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile