Putregaiul tulpinilor si stiuletilor – Gibberella zeae

Putregaiul tulpinilor si stiuletilor, Gibberella zeae este frecvent in toate culturile de porumb dar pagubele produse sunt influentate de factorii climatici. La noi in tara, cele mai mari pagube se semnaleaza in zonele sudice si vestice, in anii cu toamne ploioase.

  
Simptome – Putregaiul tulpinilor si stiuletilor

Semintele de porumb introduse in sol fara a fi tratate, formeaza plantule ce pot fi invadate de miceliul din sol sau de miceliul provenit din germinatia sporilor ce se gasesc pe boabe. Tinerele plantule mor inainte de rasarire si in culturi se observa scaderea densitatii normale. In perioada matasirii-fecundarii, boala se observa pe radacini si pe partea bazala a tulpinii.

Radacinile infectate se inrosesc, putrezesc si plantele se pot smulge usor din sol. Partea bazala a tulpinii atacate se decoloreaza, apoi devine bruna, iar in interior maduva este de culoare roz-rosiatica. In dreptul nodurilor se observa pasla miceliana alba sau roz deschis, care produce putrezirea tesuturilor, iar ca urmare plantele se frang.


Atacul pe stiuletii aproape maturi se manifesta prin acoperirea cu miceliu roz.

Ca urmare boabele invelite in miceliu isi pierd facultatea germinativa si chiar devin toxice. Atacul se observa pe stiuletii care nu sunt bine inveliti in panusi sau pe cei atacati de sfredelitorul porumbului. Intrucat intre panusi si stiulete se dezvolta o masa miceliana bogata, panusile raman lipite de stiulete. Boala evolueaza si la stiuletii depozitati, daca nu exista o ventilare corespunzatoare in depozite. Molia cerealelor poate asigura raspandirea sporilor in depozite.

Agentul patogen este ciuperca Gibberella zeae. Se transmite prin semintele infectate sau cele care au pe ele spori. Transmiterea ciupercii este asigurata prin fructificatiile de rezistenta din sol, cu spori care sunt maturi primavara si pot produce infectii pe plantele tinere. Atacul larvelor de sfredelitor si prezenta moliei duce la cresterea frecventei si intensitatii atacului acestei boli. Gravitatea bolii depinde de conditiile climatice ale zonei. Evolutia ciupercii fiind favorizata de umiditatea ridicata si de temperaturile cuprinse intre 6-36°C cu optim la 21-30°C.

Prevenire si combatere. Se recomanda cultivarea de hibrizi rezistenti, distrugerea moliei si sfredelitorului si utilizarea de samanta sanatoasa.
Tratamentele la samanta se pot efectua cu fungicide specifice.

Produse recomandate

 • Kinto Duo, 10 LitriTransport Gratuit

  Kinto Duo, 10 Litri

  981,00 Lei Lei
  Manufacturer: Basf Modalitate de ambalare: 10 litri Utilizatori: Populatie, Profesionisti Formulare/Stare: FS - suspensie concentrata tratare semintei Cultura: grau, orz, porumb Substanta Activa Fungicide: Procloraz, Triticonazol Concentratie Substanta Activa: 60 g/litru; 20 g/litru Tratament prevenire: boli
 • Maxim XL 035 FS, 20 litri

  Maxim XL 035 FS, 20 litri

  5.210,20 Lei Lei
  Manufacturer: Syngenta Modalitate de ambalare: 20 litri Utilizatori: Populatie, Profesionisti Formulare/Stare: FS - suspensie concentrata tratare semintei Cultura: floarea soarelui, porumb Substanta Activa Fungicide: Fludioxonil, Mefenoxam Concentratie Substanta Activa: 25 g/litru; 10 g/litru Tratament prevenire: boli

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor