Putregaiul tulpinilor si stiuletilor (Gibberella zeae) – identificare si combatere

Putregaiul tulpinilor si stiuletilor, Gibberella zeae este frecvent in toate culturile de porumb dar pagubele produse sunt influentate de factorii climatici. La noi in tara, cele mai mari pagube se semnaleaza in zonele sudice si vestice, in anii cu toamne ploioase.

  
Simptome

Semintele de porumb introduse in sol fara a fi tratate, formeaza plantule ce pot fi invadate de miceliul din sol sau de miceliul provenit din germinatia sporilor ce se gasesc pe boabe. Tinerele plantule mor inainte de rasarire si in culturi se observa scaderea densitatii normale. In perioada matasirii-fecundarii, boala se observa pe radacini si pe partea bazala a tulpinii.

Radacinile infectate se inrosesc, putrezesc si plantele se pot smulge usor din sol. Partea bazala a tulpinii atacate se decoloreaza, apoi devine bruna, iar in interior maduva este de culoare roz-rosiatica. In dreptul nodurilor se observa pasla miceliana alba sau roz deschis, care produce putrezirea tesuturilor, iar ca urmare plantele se frang.


Atacul pe stiuletii aproape maturi se manifesta prin acoperirea cu miceliu roz.

Ca urmare boabele invelite in miceliu isi pierd facultatea germinativa si chiar devin toxice. Atacul se observa pe stiuletii care nu sunt bine inveliti in panusi sau pe cei atacati de sfredelitorul porumbului. Intrucat intre panusi si stiulete se dezvolta o masa miceliana bogata, panusile raman lipite de stiulete. Boala evolueaza si la stiuletii depozitati, daca nu exista o ventilare corespunzatoare in depozite. Molia cerealelor poate asigura raspandirea sporilor in depozite.

Agentul patogen este ciuperca Gibberella zeae. Se transmite prin semintele infectate sau cele care au pe ele spori. Transmiterea ciupercii este asigurata prin fructificatiile de rezistenta din sol, cu spori care sunt maturi primavara si pot produce infectii pe plantele tinere. Atacul larvelor de sfredelitor si prezenta moliei duce la cresterea frecventei si intensitatii atacului acestei boli. Gravitatea bolii depinde de conditiile climatice ale zonei. Evolutia ciupercii fiind favorizata de umiditatea ridicata si de temperaturile cuprinse intre 6-36°C cu optim la 21-30°C.

Prevenire si combatere

Se recomanda cultivarea de hibrizi rezistenti, distrugerea moliei si sfredelitorului si utilizarea de samanta sanatoasa.
Tratamentele la samanta se pot efectua cu fungicide specifice.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile