Putregaiul roz al tuberculilor de cartof (Phytophthora erythroseptica) – identificare si combatere

Putregaiul roz al tuberculilor de cartof, Phytophthora erythroseptica apare sporadic, dar poate produce pagube la 10-15% din recolta.


Simptome

Partea aeriana manifesta simptomele de atac abia la maturitate cand se observa vestejirea, decolorarea si uscarea frunzelor bazale. Pe tulpini apar rani brune-negricioase. In tuberculi apar zone de culoare inchisa, marginite de o dunga neagra, ce se vede prin coaja. Tuberculii bolnavi sunt deshidratati, elastici, iar prin ochiuri se elimina un lichid ce se coloreaza imediat in brun-inchis. La sectionare se observa ca tesuturile bolnave au culoare crem, asemanatoare cu tuberculii inghetati, insa in scurt timp zona devine roz-portocalie.

Agentul patogen este ciuperca Phytophthora erythroseptica. Aceasta poate rezista in sol timp indelungat chiar daca pe acelasi teren nu revine cartoful. Transmiterea ciupercii de la un an la altul se face atat prin tuberculii bolnavi, cat si prin pamantul lipit de tuberculi, pamant ce contine spori de rezistenta. Raspandirea in cultura este asigurata in cursul vegetatiei de catre sporii transportati de apa de ploaie sau apa de irigatie.

Prevenire si combatere

Plantarea de tuberculi sanatosi, proveniti din solele neinfectate, precum si drenarea excesului de umiditate, limiteaza pagubele produse de aceasta ciuperca. In tarlalele irigate se vor folosi norme echilibrate de apa in cea de-a doua parte a vegetatiei. La depozitarea materialului de plantat se va face o sortare atenta, eliminand tuberculii moi ce pot fi atacati de aceasta ciuperca sau de catre bacaterii. Tratamentele executate in camp preventiv se fac cu fungicide specifice.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile