Putregaiul roz al tuberculilor de cartof – Phytophthora erythroseptica

Putregaiul roz al tuberculilor de cartof, Phytophthora erythroseptica apare sporadic, dar poate produce pagube la 10-15% din recolta.


Simptome – Putregaiul roz al tuberculilor de cartof

Partea aeriana manifesta simptomele de atac abia la maturitate cand se observa vestejirea, decolorarea si uscarea frunzelor bazale. Pe tulpini apar rani brune-negricioase. In tuberculi apar zone de culoare inchisa, marginite de o dunga neagra, ce se vede prin coaja. Tuberculii bolnavi sunt deshidratati, elastici, iar prin ochiuri se elimina un lichid ce se coloreaza imediat in brun-inchis. La sectionare se observa ca tesuturile bolnave au culoare crem, asemanatoare cu tuberculii inghetati, insa in scurt timp zona devine roz-portocalie.

Agentul patogen este ciuperca Phytophthora erythroseptica. Aceasta poate rezista in pamant timp indelungat chiar daca pe aceeasi tarla nu revine cartoful. Transmiterea ciupercii de la un an la altul se face atat prin tuberculii bolnavi, cat si prin pamantul lipit de tuberculi, pamant ce contine spori de rezistenta. Raspandirea in cultura este asigurata in cursul vegetatiei de catre sporii transportati de apa de ploaie sau apa de irigatie.

Prevenire si combatere. Plantarea de tuberculi sanatosi, proveniti din tarlalele neinfectate, precum si drenarea excesului de umiditate, limiteaza pagubele produse de aceasta ciuperca. In tarlalele irigate se vor folosi norme echilibrate de apa in cea de-a doua parte a vegetatiei. La depozitarea materialului de plantat se va face o sortare atenta, eliminand tuberculii moi ce pot fi atacati de aceasta ciuperca sau de catre bacaterii. Tratamentele executate in camp preventiv se fac cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Vrei să afli și mai multe

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor