Putregaiul inimii sfeclei – Pleospora bjoerlingii f.c phoma betae

Putregaiul inimii sfeclei – Pleospora bjoerlingii f.c phoma betae Comunitatea Botanistii

Putregaiul inimii sfeclei, Pleospora bjoerlingii f.c phoma betae este cunoscut si sub numele de patarea bruna a frunzelor. Este una dintre cele mai frecvente boli ale sfeclei. Produce pagube insemnate intre 15-40% din recolta.

  
Simptome – Putregaiul inimii sfeclei

Ciuperca ataca tinerele plantule pana la rasarire. In complex cu alte ciuperci, poate produce putrezirea acestora. In timpul verii pe frunze apar pete de decolorare, mari, circulare. Acestea cu diametrul de 0.5-2 mm in diametru.

Tesuturile din dreptul petelor se brunifica si pe ele se observa cercuri concentrice. Pe plantele semincere apar pete pe frunze, tulpini si chiar pe seminte unde, inainte de recoltare se observa si puncte mici negre.

Atacul pe radacini se manifesta printr-o colorare in cenusiu a tesuturilor de sub rozeta de frunze. Tesuturile putrezesc si apar caverne centrale, uscate ce se adancesc in corpul sfeclei. Dupa distrugerea frunzelor, planta incearca sa-si refaca foliajul din mugurii existenti la suprafata solului. In acest fel, pana toamna, radacinile care se scot din sol nu au zahar, ci doar un procent ridicat de celuloza.

Agentul patogen este Pleospora bjoerlingii f.c phoma betae.

Transmiterea ciupercii este asigurata de la un an la altul prin samanta. Sau, prin organele de rezistenta, care au ramas pe resturile vegetale inglobate in sol, in cazul in care se practica monocultura. Se intampla mai rar, deoarece sfecla epuizeaza puternic solurile.

De la cultura din anul I la cea semincera, transmiterea este asigurata de miceliu ramas in plantele afectate. In mod obisnuit, aceste zone de sub rozeta se observa usor la decoletarea ce se face la sfecla pentru industrializeaza. Trece insa neobservata, la sfecla semincera. In cursul perioadei de vegetatie transmiterea ciupercii este asigurata de la planta la planta si de la frunza la frunza de sporii antrenati de vant, de apa de ploaie sau de apa de irigatie. Infectarea sfeclei se poate face si prin coborarea miceliului din frunze prin cozile acestora.

Prevenire si combatere – Putregaiul inimii sfeclei

Boala a fost semnalata cu intensitate mare in tarlalele care au fost ingrasate puternic cu azot si lipsa de bor. Astfel, pe langa respectarea epocii optime de semnat, asigurarea unei araturi profunde, alegerea unui teren mai usor, trebuie sa se asigure si o ingrasare cu borax 20 kg/ha.

Drajarea semintelor inainte de semanat este o lucrare foarte eficienta, caci indeparteaza eventualele formatiuni cu spori de pe seminte. Insa, acestea vor trebui semanate intr-un sol umed pentru a inmuia stratul de drajeu si a permite germinarea.

Au fost cazuri cand datorita secetei din sol, plantulele nu au putut sparge si strabate pelicula de drajare, fiind necesara o reinsamantare. Drajarea se face cu o pasta in care intra si substantele fungicide, ce vor asigura protectia tinerei plantule pana la rasarire. Pentru prevenirea aparitiei atacului se utilizeaza seminte sanatoase, se evita efectuarea semanarii pe soluri reci si se  aplica rotatia culturii, cu revenirea pe aceeasi parcela la 4 ani.

 • Discuții pe teme similare

  Octavian
  26 octombrie 2020
  Bună ziua.... Am o zona de gradina în care am avut plantate legume.... Zona este delimitata de o parte cu iarba și 3Pomi fructiferi.Acum ca am curatat zona de resturi vegetale intenționez sa aplic o ierbicidare. Am avut toate tipurile de bălării atât mono cât și dico. As vrea sa fac o curățare a terenului și sa îl pregătesc pentru la anul dar astfel încât sa nu afectez zona vecina și pomii fructiferi (mar, par și kaki). Ma gândeam sa fac o săpare și o mărunțite a terenului urmat de o ierbicidare totala... La momentul aceste terenul este curat cu foarte puține bălării și intenționez sa fac aceeași operațiune la primăvară după care sa reiau plantarile de legume
  1
  1
  Trimite
  Andrei K.
  16 octombrie 2020
  Bună ziua, As dori sa știm ce soluție am putea folosi pentru dezinfecția pământului în gradina cu legume ( am avut multe boli la tomate) și în livada de meri - au apărut în partea de jos la scoarța viermi ( cred ca sunt sfredel). Multumesc anticipat.
  0
  1
  Trimite
  Irina I
  3 septembrie 2020
  eliminare musculite negre si musculite albe de pe legume Comunitatea Botanistii
  Buna ziua, Am cultivat in balcon cateva fire de castraveti, rosii, capsuni, fragute si un afin. Ce produse as putea folosi pentru a scapa de musculitele albe (am atasat o poza, nu stiu daca le-am identificat bine) si negre care au aparut la plante sau in pamant, astfel incat sa fie compatibile cu toate culturile pe care le am. De asemenea, daca s-ar putea sa fie compatibile si cu cultura bio, avand in vedere ca produsele le consuma copiii. Va mai rog sa ma sfatuiti ce tratament sa aplic pamantului la desfiintarea acestor culturi si inainte de infiintarea unora noi, astfel incat sa nu mai apara tot felul de gazulite daunatoare. Pana acum nu am facut nici un astfel de tratament fitosanitar. Multumesc!
  2
  1
  Trimite

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile