Putregaiul inelar al tuberculilor de cartof (Clavibacter michiganensis sp. sepedonicus) – identificare si combatere
Publicat pe: 19 ianuarie 2018 Modificat pe: 11 aprilie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Putregaiul inelar al tuberculilor de cartof, Clavibacter michiganensis sp. sepedonicus a fost semnalat in anul 1914 in toate tarile mari cultivatoare de cartof, precum Germania, Danemarca, Finlanda, Norvegia, Polonia, Suedia, Rusia. Pentru Romania este considerata boala de carantina. Pierderile anuale sunt relativ mici, desi uneori pot ajunge la 50%.
Simptome
Plantele atacate manifesta catre sfarsitul perioadei de vegetatie o usoara vestejire a frunzelor inferioare si o decolorare a acestora in verde-pal. Apoi in galben, inainte de uscare. In tuberculi se observa la inceputul atacului, zone galben-crem in lungul tesuturilor cu vase conducatoare, in apropierea tulpinilor subterane. Intr-un stadiu mai avansat, in zona inelului cu vase conducatoare apar caverne in care tesuturile sunt inmuiate. Tuberculii atacati, prin presare elimina din caverne exudat bacterian. In acest stadiu se observa in jurul ochilor pete rosiatice, iar invelisul are crapaturi neregulate, stelate.
Agentul patogen este bacteria Clavibacter michiganensis sp. Sepedonicus. Se transmite de la un an la altul prin intermediul tuberculilor bolnavi. Atacul este amplificat daca se practica sectionarea tuberculilor mari inainte de plantare. La plantele bolnave, infectarea tuberculilor se face prin tulpinile subterane. Primele simptome apar in zona de prindere a tuberculilor, apoi bacteria circula prin vasele conducatoare. Masinile de plantat folosite in terenuri unde se manifesta boala sunt o sursa importanta de infectie. Testele experimentale au dovedit ca si gandacul din Colorado, cicadele sau paduchii de frunza pot sa transmita bacteria.
Prevenire si combatere
Metoda de prevenire cea mai eficienta este plantarea tuberculilor sanatosi si dezinfectia masinilor de plantat si calibrat. In loturile semincere nu se admite folosirea tuberculilor sectionati, deoarece prin sucul de pe cutit pot fi contaminati de la un tubercul bolnav 20-30 tuberculi sanatosi.
Cand se importa cartofi trebuie sa existe certificate din care se rezulte ca in tara expeditoare nu a existat bacteria, cel putin in ultimii 2 ani de cultura. In depozite si centrele de ambalare trebuie respectate cu strictete masurile de igiena, iar containerele si materialele de ambalat sa fie noi sau dezinfectate.
Discuție nouă

-
Discuții pe teme similare
3 urează frunze verziCartof, au inflorit a doua oaraBună ziua. Am o întrebare. Cartofii mei au înflorit a doua oară. Este bine?CiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi5 urează frunze verziCartof, gandacul din Colorado si mana la cartofiCu doi ani în urmă mi-ati recomandat ceva pentru mana și gândacul de colorado la cartofi. Din păcate am pierdut carnetul în care mi-am notat produsele respective. Vă rog mult... mai multCiteșteSfatul specialistului și încă 3 răspunsuri
Frunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.