Putregaiul inelar al tuberculilor de cartof (Clavibacter michiganensis sp. sepedonicus) – identificare si combatere

Putregaiul inelar al tuberculilor de cartof, Clavibacter michiganensis sp. sepedonicus a fost semnalat in anul 1914 in toate tarile mari cultivatoare de cartof, precum Germania, Danemarca, Finlanda, Norvegia, Polonia, Suedia, Rusia. Pentru Romania este considerata boala de carantina. Pierderile anuale sunt relativ mici, desi uneori pot ajunge la 50%.

Simptome

Plantele atacate manifesta catre sfarsitul perioadei de vegetatie o usoara vestejire a frunzelor inferioare si o decolorare a acestora in verde-pal. Apoi in galben, inainte de uscare. In tuberculi se observa la inceputul atacului, zone galben-crem in lungul tesuturilor cu vase conducatoare, in apropierea tulpinilor subterane. Intr-un stadiu mai avansat, in zona inelului cu vase conducatoare apar caverne in care tesuturile sunt inmuiate. Tuberculii atacati, prin presare elimina din caverne exudat bacterian. In acest stadiu se observa in jurul ochilor pete rosiatice, iar invelisul are crapaturi neregulate, stelate.



Agentul patogen este bacteria Clavibacter michiganensis sp. Sepedonicus. Se transmite de la un an la altul prin intermediul tuberculilor bolnavi. Atacul este amplificat daca se practica sectionarea tuberculilor mari inainte de plantare. La plantele bolnave, infectarea tuberculilor se face prin tulpinile subterane. Primele simptome apar in zona de prindere a tuberculilor, apoi bacteria circula prin vasele conducatoare. Masinile de plantat folosite in terenuri unde se manifesta boala sunt o sursa importanta de infectie. Testele experimentale au dovedit ca si gandacul din Colorado, cicadele sau paduchii de frunza pot sa transmita bacteria.

Prevenire si combatere

Metoda de prevenire cea mai eficienta este plantarea tuberculilor sanatosi si dezinfectia masinilor de plantat si calibrat. In loturile semincere nu se admite folosirea tuberculilor sectionati, deoarece prin sucul de pe cutit pot fi contaminati de la un tubercul bolnav 20-30 tuberculi sanatosi.

Cand se importa cartofi trebuie sa existe certificate din care se rezulte ca in tara expeditoare nu a existat bacteria, cel putin in ultimii 2 ani de cultura. In depozite si centrele de ambalare trebuie respectate cu strictete masurile de igiena, iar containerele si materialele de ambalat sa fie noi sau dezinfectate.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile