Putregaiul inelar al tuberculilor de cartof – Clavibacter michiganensis sp. sepedonicus

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 9 luni

 

Putregaiul inelar al tuberculilor de cartof – Clavibacter michiganensis sp. sepedonicus

Aceasta boala a fost semnalata in anul 1914 in toate tarile mari cultivatoare de cartof, precum Germania, Danemarca, Finlanda, Norvegia, Polonia, Suedia, Rusia, iar pentru Romania este considerata boala de carantina. Pierderile anuale sunt relativ mici, desi uneori pot ajunge la 50%.

plante-atacate-2  
Simptome: Plantele atacate manifesta catre sfarsitul perioadei de vegetatie o usoara vestejire a frunzelor inferioare si o decolorare a acestora in verde-pal, apoi in galben, inainte de uscare.
In tuberculi se observa la inceputul atacului, zone galben-crem in lungul tesuturilor cu vase conducatoare, in apropierea tulpinilor subterane. Intr-un stadiu mai avansat, in zona inelului cu vase conducatoare apar caverne in care tesuturile sunt inmuiate. Tuberculii atacati, prin presare elimina din caverne exudat bacterian. In acest stadiu se observa in jurul ochilor pete rosiatice, iar invelisul are crapaturi neregulate, stelate.

Agentul patogen: Bacteria Clavibacter michiganensis sp. Sepedonicus se transmite de la un an la altul prin intermediul tuberculilor bolnavi, iar atacul este amplificat daca se practica sectionarea tuberculilor mari inainte de plantare.
La plantele bolnave, infectarea tuberculilor se face prin tulpinile subterane iar primele simptome apar in zona de prindere a tuberculilor, apoi bacteria circula prin vasele conducatoare.
Masinile de plantat folosite in terenuri unde se manifesta boala sunt o sursa importanta de infectie. Testele experimentale au dovedit ca si gandacul din Colorado, cicadele sau paduchii de frunza pot sa transmita bacteria.

Prevenire si combatere: Metoda de prevenire cea mai eficienta este plantarea tuberculilor sanatosi si dezinfectia masinilor de plantat si calibrat. In loturile semincere nu se admite folosirea tuberculilor sectionati, deoarece prin sucul de pe cutit pot fi contaminati de la un tubercul bolnav 20-30 tuberculi sanatosi.
Cand se importa cartofi trebuie sa existe certificate din care se rezulte ca in tara expeditoare nu a existat bacteria, cel putin in ultimii 2 ani de cultura. In depozite si centrele de ambalare trebuie respectate cu strictete masurile de igiena, iar containerele si materialele de ambalat sa fie noi sau dezinfectate.

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor

Alătură-te discuției:

*