Putregaiul coletului (Didymella lycopersici) – identificare si combatere

Putregaiul coletului, Didymella lycopersici a fost semnalat in anul 1907 in Ungaria, de unde s-a extins in toata Europa cu predilectie in culturile din sera. Din 1955 boala este prezenta si in Romania, mai ales in sere si solarii neincalzite.

Simptome

Atacul ciupercii afecteaza toate organele plantelor, radacini, tulpini, frunze si fructe. Insa cele mai mari pagube se inregistreaza cand sunt atacate radacinile si baza tulpinii. Radacinile atacate prezinta pete brun-inchise in dreptul carora tesuturile putresesc uscat. La baza tulpinilor apar pete brune-negricioase, de 5-6 cm lungime sau chiar un inel de putregai uscat, in dreptul caruia se vad puncte mici negre. Atacul pe tulpini porneste de la micile rani produse la copilire. Tesuturile se coloreaza in brun, se scufunda si crapa, iar scoarta se poate desprinde partial de tesuturile lemnoase.

In culturile de camp atacul poate fi semnalat chiar pe fructe si pedunculi. Acestea prezinta pete brune, umede, cu cercuri concentrice, cu tesuturi pulpei brune ce in final putrezesc. Semintele din astfel de fructe vor fi infectate si ar putea fi o sursa de infectie in culturile anului urmator. In centrul zonele brunificate se observa puncte mici, negre, reprezentate de fructificatiile ciupercii.

Agentul patogen

Raspandirea ciupercii Didymella lycopersici este asigurata in perioada de vegetatie de picaturile de ploaie sau de apa de irigatie si vant, ce raspandesc sporii din fructificatii. De la un an la altul, transmiterea ciupercii este asigurata de sporii sau ascosporii ce raman sau se formeaza pe resturile vegetale. In cazul in care s-au recoltat seminte de la fructele atacate, atacul poate aparea pe plantele tinere. Evolutia bolii este mai rapida pe solurile cu umiditate medie si la temperaturi cuprinse intre 18-21°C. Patrunderea ciupercii in planta se face fie prin deschiderile naturale (stomate), fie prin rani si este favorizata de o umiditate atmosferica cuprinsa intre 85-90%.

Prevenire si combatere

In vederea evitarii infectiilor, pentru sere si solarii se recomanda dezinfectia solului cu produse specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs


Iar, in camp, un asolament de 3-4 ani. Se recomanda utilizarea de samanta certificata, libera de boli sau tratata cu produse specifice. In sere sau in camp, tratamentele se pot efectua cu fungicide specifice.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile