Putregaiul cenusiu al florii soarelui (Botrytis cinerea) – identificare si combatere

Putregaiul cenusiu al florii soarelui, Botrytis cinerea, mai este cunoscut si sub numele de putregaiul palariilor de floarea soarelui. Insa, ciuperca ataca si numeroase alte plante de cultura sau plante ornamentale, legumicole, plante furajere etc. In anii cu toamne foarte bogate in precipitatii, boala produce pagube foarte mari.

  
Simptome

Ciuperca Botrytis cinerea paraziteaza numai palariile incepand cu partea lor inferioara. Acolo, produce pete brune ce se pot confunda cu cele produse de boala cu scleroti, dar sunt mai bine delimitate. In dreptul petelor, pe tesuturile moi si putrede, apare un puf cenusiu. Boala poate sa cuprinda intreaga palarie si chiar la suprafata semintelor apare o culoare cenusiu-verzuie, iar intre seminte apar scleroti mici, negri. Semintele au suprafata patata, fara luciul caracteristic si cad usor din incaperile lor. Miezul semintei este amar, iar semintele isi pierd partial capacitatea de germinatie.

Agentul patogen este Botrytis cinerea. Transmiterea ciupercii de la o planta la alta este asigurata de sporii ce sunt usor luati de vant, insecte sau de picaturile de ploaie si pot germina imediat, formand un miceliu infectios ce patrunde prin tesuturile pe care a ajuns.
De la un an la altul ciuperca rezista in teren sub forma de spori sau ca scleroti mici. Ciuperca poate fi adusa intr-o noua cultura odata cu semintele infectate sau care au pe suprafata lor spori.

Prevenire si combatere

Respectarea tuturor verigilor prevazute in tehnologia de cultura a florii soarelui, poate preveni atacul ciupercii. Tratarea semintelor cu fungicide sistemice, care se face obligatoriu pentru celelalte ciuperci este eficienta si pentru aceasta ciuperca.

Pentru prevenire si combatere se aplica fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile