Putregaiul brun sau monilioza fructelor de semintoase (Monilinia fructigena) – identificare si combatere

Publicat pe: 29 martie 2018 Modificat pe: 24 octombrie 2024

mar-monilioza-semintoase-monilia
Tipuri de utilizatori
Ca să fim siguri că produsele potrivite ajung la oamenii potriviți, îți prezentăm mai jos detalii despre cele trei tipuri de utilizatori:
Produs dedicat utilizatorilor public larg / amator

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.

Produs dedicat utilizatorilor profesionali

Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.

Produs dedicat utilizatorilor profesional instruiti

Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Monilioza (Monilinia fructigena) este o boala des intalnita. Se manifesta la peste 40 de specii de plante, din familii diferite, insa este mai periculoasa pentru mar si par. Monilioza produce pagube mai aproape de maturitatea fructelor. Infectiile tarzii care au loc in timpul recoltarii se manifesta in depozite.

Simptome

Ciuperca paraziteaza ramurile, florile si fructele in diferite faze de dezvoltare. Primavara, in timpul infloritului, unele ramuri tinere incep sa se vestejeasca, iar frunzele si florile se brunifica si se usuca. Atat pe scoarta ramurilor atacate, cat si pe flori apar mici pernute de mucegai, de culoare cenusie-galbuie, alcatuite din miceliu si sporii ciupercii.
Atacul pe flori seamana cu efectul ingheturilor tarzii de primavara. Deosebirea este ca printre florile distruse, brunificate se mai gasesc si flori normale. Acest aspect parazitar poarta numele de „monilioza din anul precedent”.

Mai tarziu, cand fructele au dimensiunea unei alune, in special la par, acestea se innegresc si cad in masa. Acest aspect parazitar este cunoscut si sub denumirea de „monilioza de primavara”. Deseori poate fi confundata cu caderea fiziologica a fructelor tinere. Insa, in cazul caderii fiziologice, fructele cad verzi de pe pom, iar in cazul moniliozei se brunifica si cad.
In timpul verii, cand fructele au ajuns aproape de maturitate, apar pe suprafata lor pete brune ce se intind la suprafata si cuprind pulpa in profunzime. In scurt timp, fructul putrezeste aproape in totalitate, deseori cazand de pe pom.

Daca temperatura este ridicata si atmosfera umeda, pe suprafata fructului, in dreptul zonei putrezite, apar fructificatiile ciupercii, sub forma unor pernute dispuse in cercuri concentrice. Aceasta forma de atac este cunoscuta sub numele de „putregai brun”. Ea poate fi confundata cu atacul de Glomerella cingulata, in acest caz insa tesuturile brunificate se adancesc. Daca timpul este umed, cu temperaturi mai scazute, fructele putrezesc, se brunifica si apoi se innegresc, fara ca pe suprafata lor sa mai apara fructificatii cu spori, dar in ele se formeaza scleroti. Aceasta forma de atac intalnita deseori si in depozite poarta numele de „putregai negru”.

Agentul patogen

Alteori, timpul secetos face ca fructele atacate sa se usuce, sa se zbarceasca si sa ramana atarnate pe pomi si in timpul iernii. Acest ultim aspect parazitar poarta numele de „mumifierea fructelor”. La unele fructe ciuperca poate produce un putregai al inimii. Acesta este vizibil la exterior printr-o pata bruna la locul de insertie al coditei sau in partea opusa acesteia.
Atacul de monilioza produce pagube mari aproape de maturitatea fructelor, iar infectiile tarzii care au loc in timpul recoltarii se manifesta in depozite.

Boala este produsa de ciuperca Monilinia fructigena. Sporii asigura raspandirea ciupercii in timpul verii. Ei germineaza la temperaturi cuprinse intre 0-25°C, optimum fiind in jur de 15°C. Filamentele ciupercii patrund prin diferite rani provocate de insecte (Cydia pomonella, viespi etc.) sau de grindina. De asemenea in timpul recoltatului si al transportului fructelor, ranile provocate de lovituri favorizeaza infectiile cu aceasta ciuperca.
Iernarea ciupercii are loc atat sub forma de miceliu de infectie in scoarta ramurilor, cat si sub forma de scleroti in interiorul fructelor mumifiate.
Umezeala exagerata a aerului, picaturile de apa de pe fructe, cat si ranirea acestora, constituie principalii factori care fac ca, in unii ani, pagubele produse de monilioza sa fie foarte mari.

Prevenire si combatere

Se recomanda distrugerea prin ardere a lastarilor si fructelor atacate. De asemenea, este foarte importanta evitarea producerii de rani pe fructe si ramuri. Pentru a combate monilioza se recomanda tratamente cu fungicide specifice.

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Alege planta sau dăunătorul
pentru a putea posta sau căuta în comunitate
Caută
Orhidee
mango-sfaturi
Mango
magnolia-sfaturi-ingrijire
Magnolia
Leandru
Mar
daunatori-igiena-publica
Daunatori Pest Control
buxus-sfaturi-ingrijire
Buxus
Potos
alocasia-sfaturi-ingrijire
Alocasia
Codiaeum
anthurium-informatii-ingrijire
Anthurium
Palmieri
Camellia
euonymus-sfaturi-ingrijire
Euonymus
maslinul-sfaturi-ingrijire-si-cultivare
Maslin
samburoase-semintoase
Samburoase si Semintoase
Yucca
Trandafir chinezesc
iasolie-lamaita-flori-albe
Iasomie (Lamaita)
Bambus norocos
Filtrează
Alfabetic

Sortare

Discuție nouă despre

Despre Alege
în Comunitatea Botanistii poți să:
desen discutie 2 oameni

citești și participi la discuții despre Putregaiul brun sau monilioza fructelor de semintoase (Monilinia fructigena) – identificare si combatere

Scrii o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile