Putregaiul alb al tomatelor (Sclerotinia sclerotiorum) – identificare si combatere

Putregaiul alb al tomatelor, Sclerotinia sclerotiorum este o boala frecvent intalnita in toate culturile din sere, solarii si chiar in camp, intrucat ciuperca are multe plante gazda. Cele mai mari pagube se inregistreaza in sere. Prima mentionare a sa in Romania dateaza din 1940, cand a fost gasita in serele din jurul Bucurestiului.

  
Simptome

Pe radacinile superficiale si la baza tulpinii, ciuperca produce pete brune inchis cu aspect umed, pete. Acestea se acopera cu un praf albicios-cenusiu, pe care il regasim si in maduva tulpinii. Tesuturile atacate putrezesc, se inmoaie, planta se ofileste si dupa doua saptamani se usuca. Pe tesuturi si mai ales in interiorul tulpinilor atacate, apar in miceliu corpi negri, sclerotii ciupercii. In conditii de umiditate excesiva, pot fi atacate si fructele. Dupa inmuiere acestea se desprind de codite si cad. Ingrasamintele organice in exces, umiditatea mare si temperatura de 20°C sunt factorii favorizanti ce asigura extinderea rapida a atacului in sere.

Agentul patogen este Sclerotinia sclerotiorum. Sclerotii germineaza in solurile umede. Acestia formeaza in mod obisnuit filamente de infectie, ce vor patrunde direct in plante sau prin ranile provocate de insecte, melci sau chiar de uneltele de lucru. Fragmente de miceliu aparut pe plante pot fi transportate de curentii de aer si vor produce noi infectii. Ciuperca este intalnita in culturile de cartof, tutun, floarea soarelui, legumele cultivate in sere, solarii si camp.

Prevenire si combatere

In vederea evitarii imbolnavirii plantelor, masurile preventive prezinta o mare importanta. In acest sens se va evita cultivarea legumelor pe terenuri ce retin apa sau pe cele in care s-a manifestat atacul. Un asolament de 3-4 ani poate preveni partial atacul.
In culturi se va face eliminarea plantelor atacate, acestea fiind scoase in saci de polietilena, pentru a nu se raspandi fragmente de miceliu. De asemenea, se va asigura o aeratie corespunzatoare a plantelor prin desfrunzirea partii bazale. In sera si in solarii, se vor planta tomatele numai in soluri dezinfectate cu produse specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Pentru prevenire si combatere se efectueaza tratamente cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile