Puricele melifer al parului (Psylla pyricola) – identificare si combatere

puricele-melifer-al-parului

Puricele melifer al parului, Psylla pyricola, este cea mai raspandita specie a genului din zona de stepa pana in regiunile submontane ale tarii.

Adultul are corpul de 2.5-3.5 mm, formele estivale prezinta capul si toracele de culoare galben-deschis, cu pete portocalii, iar abdomenul este verde cu pete si dungi brune pe partea dorsala. Larva este de culoare brun-galbuie. Oul este eliptic, de culoare alba care dupa cateva zile devin galben-portocaliu.




Biologie si ecologie – Puricele melifer al parului

Prezinta trei generatii pe an. Ierneaza ca adult sub scoarta exfoliata a pomilor, in crapaturile pomilor batrani, sub frunzele cazute. Adultii parasesc locurile de iernare in a doua jumatate a lunii martie, prima decada a lunii aprilie, ceea ce corespunde fenologic cu momentul umflarii mugurilor de rod. Dupa o perioada de hranire femela depune ponta pe mugurii partial deschisi, pe lastari, apoi pe frunze. Frunzele cu ponte se curbeaza longitudinal, simptom caracteristic speciei.

Plante atacate si daune

Planta gazda principala este parul. Migreaza si pe alte specii pomicole cum sunt cais, prun, mar sau arbori forestieri. Larvele primei generatii ataca frunzele abia formate si lastarii tineri. Din cauza atacului, frunzele stagneaza in crestere, se rasucesc, iar datorita fumaginei, pe frunze apar arsuri si pete necrozate. Frunzele atacate se usuca si se inregistreaza caderi partiale sau totale premature. Atacul pe lastari determina curbarea si vestejirea acestora. Lemnul nu se matureaza si nu rezista peste iarna.

Combatere

Se efectueaza tratamente chimice, la avertizare cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile