Puricele melifer al marului (Psylla mali) – identificare si combatere

puricele-melifer-al-marului

Puricele melifer al marului, Psylla mali este o specie raspandita in zona temperata a Europei, America de Nord, Australia, Africa de Sud, iar in Romania este prezenta in toata plantatiile pomicole

Adultul are corpul de culoare variabila, dupa sezon, cu lungimea de 3.3-3.8 mm la mascul si 3.6-4 mm la femele. Formele estivale au culoarea corpului verde-galbui, cu capul si toracele verde-cenusiu, iar abdomenul verde intens. Larva din prima varsta are corpul turtit dorso-ventral, de culoare galbena, iar larvele din varsta a doua au extremitatea abdominala acoperita cu o secretie ceroasa filamentoasa de culoare alba sau albastruie deschis. Oul este alungit, initial de culoare galbana, apoi mai inchisa (portocalie, rosu inchis), de 0.4 mm lungime si este prins de substrat cu un pedicul fin.

Biologie si ecologie

Prezinta o generatie pe an. Ierneaza in stadiul de ou depus in crapaturile scoartei ramurilor, pe ramurile tinere, de unde pornesc mugurii, pe solzii mugurilor. Larvele aparute se deplaseaza spre mugurii floriferi si vegetativi, cu care se hranesc prin inteparea si absorbtia sevei din tesuturi. Organele atacate sunt acoperite de dejectiile dulci ale acestora „roua de miere”. Spre sfarsitul infloririi, larvele se transforma in adulti, care raman pe frunze fara sa produca pagube. Depunerea pontei are loc la sfarsitul lunii august, inceputul lunii septembrie, izolat sau in grupuri mici de 3-10 oua, mai ales pe partea pomilor mai putin expusa la vant.

Plante atacate si daune

Puricele melifer ataca marul. Colonizeaza la inceput mugurii floriferi si vegetativi, apoi frunzele si fructele tinere. In urma intepaturilor lastarii nu se mai dezvolta normal, se rasucesc, frunzele tinere se deformeaza, raman mici, cu aspect clorotic. Butonii florali avorteaza si se usuca, iar pedunculii lor raman multa vreme atarnati pe ramuri. Organele atacate sunt acoperite de dejectiile dulci (roua de miere) pe care se dezvolta ciupercile din genul Capnodium (fumagina). Din aceasta cauza se formeaza pe diferite organe atacate, un strat de culoare neagra, ce diminueaza fotosinteza.

Combatere

Cel mai bun moment pentru combaterea larvelor este primavara, inainte de inflorit sau cand 10-15 % din flori si-au scuturat petalele.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile