Protejarea trandafirilor contra inghetului

protejarea trandafirilor-contra-inghetului

Trandafirii sunt in marea majoritate a cazurilor, plante sensibile la ger si de aceea necesita sa fie protejati in timpul iernii prin ingropare. In regiunile de deal si munte, trandafirii se ingroapa la inceputul lunii noiembrie, iar in regiunile de ses, aceasta lucrare poate fi facuta si mai tarziu. In orice caz, operatia trebuie terminata inainte de aparitia unor temperaturi care coboara sub -4 grade celsius.

trandafiri 4

Trandafirii pitici (tufe) sunt mai sensibili la temperaturile scazute fata de cei semiurcatori sau urcatori.
Indiferent de categoria din care fac parte (pitici, cu trunchi, semiurcatori sau urcatori), si regiunea in care se afla, trandafirii trebuie protejati in timpul iernii prin musuroire sau ingropare. Inainte da a fi musuroiti sau ingropati, trandafirilor li se face o taiere sumara, care consta in scurtarea ramurilor prea lungi, inlaturarea ramurilor rupte sau uscate, cat si frunzelor ramase pe ramuri. Prin aceasta se usureaza operatia de musuroire.

Musuroirea

trandafiri 5

Musuroirea consta in acoperirea ramurilor de la baza tufei cu un pamant uscat si afanat; uscat pentru a evita excesul de umiditate care provoaca putrezirea mugurilor, iar afanat pentru a patrunde cu usurinta printre toate ramurile si a face un contact cat mai intim cu ele.
Musuroiul nu trebuie sa depaseasca 25-30 cm in inaltime, iar la baza sa se acopere bine tufa.
Trandafirii semiurcatori si urcatori vor fi supusi aceluiasi tratament, respectiv li se va face musuroirea ramurilor de la baza. La aceste categorii de trandafiri, musuroiul poate fi facut mai inalt (40-50 cm) si mai larg la baza.

Protejarea trandafirilor cu trunchi si coroana

La trandafirii cu trunchi si coroana, in functie de elasticitatea trunchiului, li se pot aplica doua metode de protectie.

La prima metoda, in cazul cand trunchiul plantei se indoaie cu usurinta, coroana este ingropata in pamant intr-o groapa de 20-25 cm adancime si cu latimea egala cu cea a coroanei. Pentru stabilitate, baza coroanei este fixata de sol cu ajutorul unui carlig. Aplecarea trunchiului si fixarea bazei coroanei este o operatie delicata si trebuie facuta cu multa atentie, pentru a se evita ruperea trunchiului sau desprinderea coroanei de la punctul de altoire. Acoperirea coroanei se face dupa ce aceasta a fost curatata in prealabil, ca si in cazul tufelor celor pitici si stransa cu rafie sau rachita, in cazul cand are un volum prea mare. Acoperirea se face tot cu pamant uscat si afanat. Musuroiul ce se formeaza la acoperire nu va depasi 20 cm, tinand seama ca o parte din coroana este ingropata.

trandafiri2

A doua metoda se aplica cand trunchiul a atins o grosime care nu ii mai permite indoirea. In acest caz, ramurile coroanei sunt impachetate cu fan, paie sau frunze uscate, apoi coroana este invelita cu materiale usoare prin care sa poata sa patrunda aerul (panza de sac, portiuni de rogojina etc). Invelisul se leaga la baza coroanei, cuprinzand si punctul de altoire.

In timpul iernii, invelisul coroanei va fi controlat periodic pentru a nu fi desfacut prin dezlegare, ruperea invelisului sau ingreunat prin depuneri de zapada. In acest din urma caz, pentru a evita o indoire sau o eventuala rupere a trunghiului, este bine ca trandafirul si in timpul iernii sa fie protejat prin tutorare, care tutore daca este plasat in partea nordica a trunchiului constituie un element de protectie contra viscolului.

Aerisirea

In iernile cu ninsori abundente, cand stratul de zapada a atins grosimi mari, trandafirii pitici trebuie aerisiti.
Aerisirea se face cu ajutorul unei vergele, cu care se strabate invelisul de zapada si musuroiul pana in zona coroanei, creandu-se astfel culoare de aerisire.

trandafiri3

La mijlocul lunii martie, daca timpul permite sau catre sfarsitul ei, trandafirilor li se inlatura musuroaiele sau invelisurile facute in toamna. Iernatul este suportat bine numai de trandafirii care au tulpini si ramuri puternice, bine lemnificate, adica cei care au terminat procesul de crestere si dezvoltare si au intrat in starea de repaus.
Pentru trandafiri nu sunt atat de periculoase gerurile uscate, cat umiditatea care provoaca mucegairea, putrezirea si in final distrugerea plantelor.
Musuroirea bazei tulpinii mai este necesara si la alti arbusti de ornament, cum ar fi hortensia, bujorul, rododendron, etc.

In afara de trandafirii cu trunchi si coroana, invelirea coronamentelor se practica in tinerete si la alte plante. Astfel, unele specii de Magnolia, cand sunt plantate in regiuni cu ierni aspre si prelungite au nevoie sa fie protejate prin invelirea coroanei. Aceasta operatie este cu atat mai dificila, cu cat volumul coroanei este mai mare. Invelirea se face cu rogojini sau prelate, dupa ce in prealabil s-a facut o reducere a volumului coroanei prin strangerea si legarea ramurilor intre ele si nicidecum prin taiere. Tinand seama ca ramurile de Magnolia sunt casante , atat operatia de strangere a acestora cat si invelirea coroanei, trebuie sa se faca cu rabdare si atentie.

trandafiri6

In timpul iernii, invelisul va fi controlat, curatat de zapada sau chiciura, pentru a nu produce presiuni asupra ramurilor din interior, care ar putea sa se rupa. Alte plante arbustive foioase care sufera din cauza gerului, dar care datorita cresterii lor taratoare nu pot fi protejate prin musuroire sau invelirea coroanei, vor fi ferite de inghet, brume etc. Prin acoperirea lor cu un strat de frunze uscate sau cetina de brad.
Grosimea invelisului variaza in functie de regiuni, sensibilitatea plantei si natura materialului cu care se face acoperirea.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile