Principalele probleme care pot aparea la conifere
Publicat pe: 20 octombrie 2023 Modificat pe: 23 septembrie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Conifere – plante lemnoase cu frunze persistente, aciculare sau solzoase. Ele sunt distribuite in intreaga lume. Coniferele sunt importante din punct de vedere economic, fiind folosite pentru producerea de lemn. De asemenea, ele sunt importante din punct de vedere ecologic, fiind o sursa de hrana si adapost pentru o varietate de animale.
Cu toate acestea, coniferele sunt susceptibile la stresul provocat de factorii biotici si abiotici. Problemele abiotice sunt cauzate de factori fizici sau chimici din mediu. Problemele biotice sunt cauzate de organisme vii, cum ar fi bolile si daunatorii.
Probleme de natura abiotica la conifere
Seceta
Este una din cele mai frecvente probleme abiotice care pot afecta coniferele. Majoritatea coniferelor sunt plante adaptate la medii umede, de aceea, sunt sensibile la seceta. Seceta poate provoca uscarea frunzelor și a ramurilor, ceea ce poate duce la ofilirea si moartea plantei.
Inghetul
Este o alta problema abiotica care poate afecta coniferele. Coniferele sunt, in general, rezistente la inghet, dar temperaturile extreme pot provoca daune. Inghetul tarziu de primavara poate deteriora mugurii si frunzele tinere, ceea ce poate afecta cresterea plantei. In cazuri severe, inghetul poate duce la moartea plantei.
Inghetul tarziu (de primavara)/ timpuriu (de toamna) poate deteriora:
- mugurii, ceea ce poate duce la o crestere redusa a plantei in acel an;
- frunzele tinere, ceea ce poate duce la o scadere a fotosintezei si a cresterii plantei;
- ramurile coniferelor, acestea pot ingheta si muri;
- lujerii nelignificati.
Schimbarile bruste de temperatura la conifere
Acestea pot perturba cresterea si dezvoltarea normala si pot duce la o serie de probleme, inclusiv:
- Slabirea rezistentei la daunatori si boli;
- Incetinirea cresterii, deoarece acestea trebuie sa se adapteze la noile conditii;
- Deformarea frunzelor.
Arsurile solare la conifere
Sunt cauzate de expunerea la radiatiile ultraviolete (UV) din lumina soarelui. Aceste radiatii pot deteriora celulele frunzelor, ceea ce duce la aparitia unor pete rosii, galbene sau maro. Coniferele sunt mai susceptibile la arsurile solare decat alte tipuri de plante deoarece frunzele au latime mai redusa.
Udarea necorespunzatoare la conifere
Udarea excesiva poate duce la putrezirea radacinilor, pe de alta parte, udarea insuficienta poate duce la uscarea radacinilor. Cand radacinile unei plante sunt deteriorate sau afectate, acestea nu pot furniza frunzelor cantitatea necesara de apa, nutrienti si oxigen. Acest lucru poate duce la o serie de probleme la nivelul frunzelor, cum ar fi: vestejirea, ingalbenirea, brunificarea, caderea frunzelor.
Udarea prin aspersiune o metoda de udare care implica pulverizarea apei pe sol si pe frunze. Aceasta metoda este utilizata frecvent pentru udarea gazonului, a plantelor de gradina si a plantelor ornamentale. Udarea prin aspersiune este contraindicata, deoarece poate provoca arsuri solare la nivelul frunzelor (apa de pe frunze poate actiona ca o lentila, concentrand razele solare) si poate favoriza aparitia bolilor/daunatorilor.



Pietrele decorative
Amplasarea pietrelor decorative mult prea aproape de trunchiul coniferelor poate avea efecte negative asupra plantelor. Pietrele decorative impiedica evaporarea apei din sol, ceea ce poate duce la cresterea umiditatii si putrezirea radacinilor. De asemenea, pietrele decorative pot oferi adapost pentru daunatori, ceea ce poate duce la probleme de sanatate suplimentare. Pietrele decorative pot fi o modalitate eleganta de a imbunatatii aspectul unei gradini, dar este important sa le amplasati la o distanta suficienta pentru a nu impiedica evaporarea apei.


Plantarea coniferelor
Plantarea coniferelor in perioade gresite poate duce la tulburari de crestere. Plantele au nevoie de o perioada de timp pentru a se adapta la noul mediu. Perioada ideala pentru plantarea coniferelor este primavara devreme sau toamna tarziu, cand vremea este racoroasa si umeda. In timpul acestor perioade, coniferele sunt in repaus vegetativ, ceea ce inseamna ca sunt mai putin stresate de plantare.


Comandă produsele recomandate
Probleme de natura biotica la conifere
Daunatorii
Cei mai intalniti daunatori la conifere:
Afidele
Afidele sunt daunatori mici, cu corpul moale, care se hranesc cu seva plantelor. Acestea pot provoca pagube semnificative intr-un timp foarte scurt. Afidele se gasesc adesea in colonii pe partea inferioara a frunzelor, pe varfuri, ramuri si lujeri.
Comandă produsele recomandate
Paduchii testosi
Sunt insecte, de culoare maro sau neagra, care au un scut protector (cheratinizat). Acestia se gasesc in principal pe partea inferioara a frunzelor, dar pot fi gasiti si pe ramuri si tulpini.
Comandă produsele recomandate
Paduchii lanosi
Sunt insecte mici, de culoare alba sau galbena, care au un puf protector. Acestia se gasesc in principal pe partea superioara a frunzelor, dar pot fi gasiti si pe ramuri sau tulpini.
Paduchii testosi si lanosi se pot observa pe frunzele sau ramurile coniferelor.
Comandă produsele recomandate
Sfredelitorul coniferelor
Ovalisia festiva este un sfredelitor al coniferelor, un daunator care ataca in principal speciile de conifere. Adultul este o insecta de culoare verde metalic, cu pete negre. Femela depune ouale in scoarta coniferelor, iar larvele care eclozeaza sapa galerii in interiorul lemnului. Aceste galerii pot provoca ofilirea, ingalbenirea si caderea frunzelor, ceea ce poate duce la moartea plantei.



Comandă produsele recomandate
Bolile
Virusurile sunt organisme submicroscopice care pot infecta plantele. Acestea pot provoca daune frunzelor, ramurilor, tulpinilor și radacinilor plantelor.
Bolile bacteriene sunt mai putin frecvente decat bolile fungice, dar pot fi la fel de daunatoare.
Bolile fungice sunt cele mai frecvente boli care afectează coniferele, acestea pot fi cauzate de o varietate de fungi. Simptomele bolilor fungice la conifere pot varia în functie de tipul de ciuperca și de stadiul de evoluție al bolii.
Unele dintre cele mai frecvente simptome ale bolilor fungice, bacteriene si a virozelor includ: ofilirea frunzelor, ingalbenirea, diverse patari, aparitia mucegaiului pe frunze, putreziri pe ramuri sau tulpini. Acestea pot aparea din cauza conditiilor climatice nefavorabile (umiditate ridicata), vatamarea plantelor si se pot instala mai usor la plantele deja slabite/stresate de seceta sau nutritie deficitara.



Comandă produsele recomandate
In plus:
Uscarea usoara din interiorul coroanei si la baza coroanei este un fenomen normal la conifere, ce apare odata cu inaintarea in varsta, respectiv cu cresterea si indesirea coroanei si, implicit, limitarea patrunderii luminii in interiorul acesteia.
Panzele – daca sunt de dimeniuni mari, cel mai probabil este vorba despre paianjeni comuni. Acestia nu sunt daunatori, ci dimpotriva, sunt utili in gradina, hranindu-se cu multe din insectele care ne provoaca neplaceri (se hranesc cu unele insecte daunatoare).
Formatiunile rosii de la varful ramurilor (la tuia) reprezinta organe reproductive mascule, specifice acestor conifere.
Urina de animale – Poate fi daunatoare coniferelor, deoarece poate contine substante chimice care pot arde frunzele si ramurile.



Discuție nouă


Citește și participă la discuții despre Principalele probleme care pot aparea la conifere
discuții active-
Discuții pe teme similare
30 urează frunze verziPlantarea în primăvară și fertilizarea coniferelorO nutriție corespunzătoare sprijină rezistența plantelor la atacul bolilor și dăunătorilor, previne apariția carențelor nutritive și a brunificării acelor frunzișului și ajută la menținerea coloritului viu, specific coniferelor. Pentru a... mai multFrunze verzi87 urează frunze verziAfla de ce nu este recomandat un plan anual pentru tratarea coniferelorFata de legume sau pomii fructiferi, plantele ornamentale pot fi atacate de numerosi agenti patogeni cu actiuni imprevizibile. De aceea, se recomanda ca plantele sa fie verificate periodic 🔍. ... mai multFrunze verzi4 urează frunze verziArbori si arbusti coniferi, Leylandii si-au schimbat aspectul dupa plantareBuna ziua. Acum 1 luna de zile am plantat aproximativ 20 de leylandi la 2,5 m inaltime. Au fost plantati cu balotul cu care au venit, am pus in groapa... mai multCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi2 urează frunze verziArbori si arbusti coniferi, coniferele din ghivece se usuca dupa mutarea lor in interiorBună ziua, Va rog sa ma ajutați cu situația următoare: Am doua tipuri de conifere în ghiveci. Au stat în balcon pana în noiembrie, când a început sa se răcească... mai multCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.