Primula, informatii si sfaturi de ingrijire

primula-ingrijire-sfaturi

Primula (Primula spp.) – face parte din genul cu acelasi nume, care cuprinde peste 500 de specii si numerosi hibrizi si cultivaruri. Speciile de primula pot fi cultivate ca plante anuale sau perene (avand o durata de viata de pana la 5 ani, in conditii optime). Frunzele sunt de culoare verde inchis, dispuse in rozeta, din mijlocul careia apar tulpini viguroase care poarta mai apoi florile. Florile sunt divers colorate si pot fi dispuse pe tulpina sub forma de ciorchine sau flori singulare. Acestea apar in perioada iarna-primavara. 

Primula este o planta adaptabila, fiind potrivita atat pentru cultivarea in gradina sau parcuri (pe langa borduri sau la baza arborilor), cat si pentru cultivarea in ghivece, jardiniere sau containere. 

Primula – specii si varietati

  • Primula japonica – se potriveste pentru cultivarea in mediile mai umede. Planta produce flori de culoare alba, roz, rosii sau purpurii si poate ajunge pana la 2 metri inaltime. Florile apar la sfarsitul primaverii-inceputul verii.
  • Primula vulgaris – este o specie des intalnita in Europa Centrala si de Vest. Florile sunt de culoare galbena si apar, de obicei, in luna aprilie. Poate ajunge la o inaltime de pana la 15 cm, tulpina florala fiind scurta, in varful careia se regasesc flori mari, de culoare roz, galbena sau violet. 
  • Primula veris – prezinta flori de culoare galbena, tubulare la baza, asezate pe tulpini drepte si viguroase. Frunzele sunt incretite, de forma ovala, avand marginea curbata in jos. 
  • Primula obconica – este o planta perena, care poate fi crescuta si ca planta de apartament. Florile pot fi divers colorate: albe, roz, violet deschis, iar in functie de varietate, pot fi incretite, duble sau simple. 
  • Primula juliae – planta cu crestere joasa, avand o inaltime de 5-10 cm, potrivita pentru acoperirea solului. Este o planta perena, care infloreste in perioada februarie-aprilie si care produce flori mari, divers colorate. 
  • Primula vialii – poate atinge o inaltime de 30 cm si infloreste in perioada mai-iunie. Florile sunt mici, numeroase, de culoare rosu-violet, amplasate de jur imprejurul tulpinii. 

Conditii de mediu

Lumina. Plantele hibride prefera zonele semiumbrite, in care sa aiba parte de lumina in prima parte a zilei si de umbra in restul zilei. Speciile (cum ar fi Primula japnica) prefera zonele umbrite.

Sol. Cerintele fata de sol pot sa difere in functie de varietatea plantei cultivate. Unele varietati suporta solurile care retin umiditatea, iar altele nu tolereaza umiditatea ridicata din sol, avand nevoie de un sol care sa permita un drenaj bun, bogat in materie organica.

plante-cu-flori

Temperatura. Pentru a inflori, plantele au nevoie de o temperatura de 15-16 ℃. 

Sunt rezistente la frig, insa pentru a le proteja de inghet, solul din jurul plantelor se poate acoperi cu un strat de frunze si paie. Plantele tolereaza mai greu zilele calduroase din timpul verii, de aceea, este recomandata plantarea acestora in zonele mai umbrite din gradina. 

Ingrijire Primula

Udare. Primula necesita udari regulate, astfel incat solul sa fie mentinut reavan. Cu toate acestea, trebuie evitat ca apa sa balteasca, situatie care poate determina putrezirea radacinii. 

Fertilizare. Reactioneaza favorabil la aplicarea ingrasamintelor. Primavara devreme se poate administra un ingrasamant special formulat pentru plante cu flori.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultire. Primula se poate inmulti prin separarea tufelor. Aceasta operatiune se poate face primavara, dupa trecerea florilor. 

Plantele se pot inmulti si prin seminte, insa este o operatiune mai dificila. Semanatul trebuie efectuat in conditii mai racoroase, frigul fiind un factor important in procesul de germinare a semintelor.

Boli si daunatori

Sunt rareori atacate de daunatori, dar ocazional mai pot aparea acrieni, afide si paduchi lanosi. 

Dintre afectiuni, cele mai frecvente sunt patarile foliare. In acest caz, se recomanda indepartarea frunzelor afectate si asigurarea circulatiei aerului printre plante.

In plus

  • In general, primula infloreste la inceputul primaverii, urmand ca pe timpul verii sa intre in repaus;
  • Primula poate fi crescuta si ca planta decorativa de interior, insa doar pentru o perioada scurta de timp;
  • Cuvantul primula provine din latina, insemnand primul. Acest termen face referire la florile plantei, care apar printre primele, primvara devreme.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

primula-ingrijire-sfaturi
Primula, informatii si sfaturi de ingrijire
Primula, informatii si sfaturi de ingrijire

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile