Prepararea amestecului de acoperire si acoperirea substratului nutritiv

Prepararea amestecului de acoperire si acoperirea substratului nutritiv Comunitatea Botanistii

Acoperire substratului nutritiv impanzit in miceliu, lucrare denumita globtare este strict obligatorie in cultura ciupercilor si este premergatoare recoltarii ciupercilor. Formarea primordiilor de fructificare la ciupercile Agaricus se realizeaza numai in prezenta amestecului de acoperire, cu grosimea de 3-4 cm, in care se vor forma zona fructifera si fructificatiile ciupercii. Compostul incubat si neacoperit cu amestec nu fructifica.

Stratul de amestec este mai sarac in substante nutritive, dar prin structura sa poate asigura conditii mai bune de aerisire, temperatura si umiditate necesare pentru formarea zonei fructifere, comparativ cu substratul nutritiv.
Lucrarea de acoperire se executa dupa un numar diferit de zile de la insamantare (in functie de sistemul de cultura si temperatura din local) si are drept scop asigurarea de conditii favorabile fructificarii miceliului, formarii primordiilor si butonilor de fructificare care vor folosi stratul de amestec acoperitor ca suport de formare si ca protejarea curentii de aer, umiditate si fara de germenii unor boli si daunatori.

amestecul de acoperireCaracteristicile amestecului de acoperire
Productia de ciuperci este in mare masura conditionata de calitatea amestecului de acoperire, alegerea componentelor pentru zealizarea lui fiind foarte importanta.
Caracteristicile de baza ale amestecului sunt:
-structura granulata, cu diametrul particulelor de 2-3 mm, limita maxima fiind de 5-6 mm. Se folosesc nisipul mazarat, creta, piatra calcaroasa, turba bruna (inalta) si neagra (joasa). Cu cat aeratia amestecului va fi mai mare, cu atat productia de ciuperci este mai mare.
-pH alcalin 7.2-7.5 cunoscut fiind faptul ca aparitia ciupercilor saprofite devine mai evidenta intr-un mediu mai acid decat in unul alcalin.
-un continut de calciu activ de 2.5-3% pentru favorizarea unei capacitati crescute de retinere a apei.
-sa nu formeze scoarta, permitand astfel accesul aerului in interiorul substratului.
Amestecul de acoperire are urmatoarele roluri determinante si hotaratoare pentru realizarea productiei de ciuperci:
-protejarea substratului de cultura incubat impotriva ciupercilor straine si daunatorilor din mediul exterior (din spatiul de cultura).
-prin continutul sau in calciu de 8-10%, manifesta un rol tampon asupra pH-ului substratului nutritiv, care are tendinta de acidifiere.
-pentru stimularea cresterii intensive a miceliului, asigura mentinerea unei concentratii mai mari de CO2 in substratul de cultura.
-indeplineste rolul de suport de sustinere pentru ciuperci, care in lipsa lui nu s-ar putea mentine in picioare.
-asigura existenta in amestecul de acoperire a unor bacterii cu rol stimulator pentru fructificare (daca nu sunt distruse prin dezinfectie termica la peste 60ºC).
-asigura trecerea miceliului de la faza vegetativa la cea de fructificare intr-un mediu mai slab din punct de vedere nutritiv, in care se formeaza primordiile de fructificare.
Pentru formarea amestecului de acoperire sunt necesare urmatoarele componente: turba, piatra calcaroasa, nisipul, pamantul de telina.
Pregatirea amestecului de acoperire are loc in doua faze distincte: omogenizarea componentelor si dezinfectarea pe cale chimica sau termica a amestecului rezultat.

miceliuTehnologia acoperirii
Executarea goptarii se face in functie de temperatura existenta in localul de cultura, dupa insamantare, la un interval de 12-21 zile in sistemul de cultura clasic si de 10-12 zile in cel semiintensiv si intensiv, perioade ce corespund cu faza impanzirii miceliului in substratul nutritiv.
In sistemul de cultura clasic in prealabil se face controlul fitosanitar al suprafetei straturilor, dupa care se taseaza pentru uniformizare si pentru prevenirea producerii de crapaturi in stratul de amestec acoperitor. Se transporta cu targa sau galeata si se repartizeaza pe coama biloanelor.
Aranjarea amestecului se face manual, astfel ca la coama biloanelor, grosimea sa fie de 3 cm, iar la baza lor de 4 cm. Dupa acoperirea biloanelor se face o usoara pulverizare cu apa administrand 50-100 cm³/mp.
In sistemul de cultura intensiv, inainte de acoperirea substratului nutritiv, se fac doua lucrari de baza: imbogatirea cu diferite forme de azot organic a substratului nutritiv si aplicarea substantelor fungicide la suprafata substratului impanzit (Mirage 1.35 g/mp).
In sistemele de tip bizonal sau plurizonal (executate in exclusivitate in lazi) acoperirea se face repartizand amestecul la suprafata substratului direct in sala de incubare sau de recoltare (pentru culturi de tip bizonal) sau in spatiul dintre sala de incubare si cea de recoltare (pentru culturile de tip plurizonal). In sistemul de cultura plurizonal, acoperirea se executa complet mecanizat, utilizandu-se linii automate care executa umplerea si insamantarea lazilor si apoi acoperirea.

Lucrari de intretinere dupa acoperirea substratului pana la recoltare
Atat in cultura clasica, cat si in cea intensiva se impune aplicarea unor lucrari, de a caror corectitudine in executie depinde realizarea unor fructificari abundente.
Intretinerea culturilor presupune efectuarea unor lucrari care, in paralel cu dirijarea factorilor de mediu, contribuie la asigurarea unei baza solide pentru viitoarea productie de ciuperci. Dupa efectuarea lucrarii de acoperire a substratului, urmeaza executarea curateniei cat mai minutioase in camerele de cultura, inchiderea usilor si limitarea la maxim a circulatiei personalului muncitor.
Lucrarile de intretinere in sistemul de cultura clasic se refera la:
-asigurarea starii de fitosanitare a culturii prin efectuarea tratamentelor pentru combaterea de boli si daunatori specifici.
-efectuarea in permanenta a controlului fitosanitar al suprafetelor de cultura.
-conducerea factorilor de microclimat (mentinerea umiditatii relative a mediului ambiant si asigurarea necesarului de aer).
In sistemul de cultura intensiva se face si lucrarea de grateaj (scarificarea amestecului de acoperire).

 • Discuții pe teme similare

  Vasile
  4 februarie 2018
  Buna seara,de cate ori trebuie schimbat compostul intr.un an ?multumesc
  0
  1
  Trimite

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile