Potentilla fruticosa este o specie arbustiva din familia Rosaceae, originara din zonele nordice (America de Nord, Canada). Genul Potentilla cuprinde aproximativ 300 de specii de plante erbacee anuale. Potentilla fruticosa sau cinquefoils (denumirea din limba engleza) prezinta valoare ornamentala si decorativa prin frunze si flori. Frunzele sunt eliptice, imparipenat compuse, de culoare verde inchis, iar florile sunt galbene, solitare.
Conditii de mediu

Lumina
Este o specie iubitoare de lumina, iar pentru o crestere si dezvoltare armonioasa si pentru o inflorire abundenta are nevoie in mod special sa fie expusa la lumina directa a soarelui. De asemenea, aceste specii se pot dezvolta armonios si in zone partial umbrite.

Temperatura
Temperaturile negative din timpul iernii sunt suportate de aceasta specie, rezistand pana la aproximativ -30°C. De asemenea rezista si la perioade de arsita, cu temperaturi ridicate, daca sunt udate corespunzator.
Sol
Prezinta cresteri sanatoase si luxuriante pe majoritatea solurilor, insa acestea trebuie sa aiba capacitate mare de drenaj, iar pH-ul poate varia de la slab acid la alcalin.
Ingrijire

Udarea
Plantele mature sunt tolerante la seceta si arsita, insa plantele tinere au nevoie de udari efectuate mai des, deoarece sistemul radicular in primul an nu este foarte bine dezvoltat.

Fertilizare
Aceste specii reactioneaza pozitiv la fertilizare. Astfel, aplicarea ingrasamintelor pe intreaga perioada de vegetatie stimuleaza cresterea, dezvoltarea sanatoasa si inflorirea abundenta.
Produse recomandate
Inmultire
Inmultirea se poate realiza prin butasi (vara), dar si prin seminte (toamna).
Taierile
Aceasta lucrare trebuie realizata la sfarsitul perioadei de repaus vegetativ sau inceputul toamnei. Prin efectuarea taierilor se poate obtine forma dorita a arbusutlui. De asemenea, se recomanda eliminarea partilor afectate de diferiti factori.
Produse recomandate
Boli si daunatori
In conditii de umiditate ridicata, aceste specii pot fi afectate de diferite tipuri de patari foliare sau de aparitia mucegaiului la nivelul solului. De asemenea, cei mai frecventi daunatori sunt afidele si acarienii.