Porumb zaharat, informatii despre tehnologia de cultura

porumb zaharat-tehnologie-de-cultura

Porumbul zaharat (Zea mays convar saccharata) este o planta anuala, erbacee, apreciata pentru boabele sale, ce se recolteaza cand se afla in faza de lapte de ceara. Se consuma imediat sau devine materie prima pentru industria conservelor. De asemenea, stiuletii de porumb zaharat, aflati intr-o faza incipienta de dezvoltare (nu au format boabe) se pot utiliza in industria alimentara. In cazul tehnologiei de cultivare a porumbului zaharat, momentul de recoltare are o insemnatate deosebita. In faza de lapte de ceara, cotinutul in glucide este ridicat, acestea determinand gustul deosebit. Odata cu cu avansarea spre maturitatea deplina calitatile gustative se reduc considerabil. Se considera ca porumbul zaharat este orginar din America de Sud, mai exact Peru si Bolivia.

Particularitati biologice

Planta formeaza un sistem radicular bine dezvoltat ce poate patrunde in sol pana la 150 cm adancime. De asemenea, in partea bazala a tulpinii se dezvolta radacini adventive ce asigura sustinerea plantei. Tulpina porumbului este formata din 7 – 15 internoduri pline cu maduva, care totalizeaza o inaltime medie de 1.5 – 3 m. Frunzele au limbul lung de 50 – 80 cm, lat de 4 – 12 cm, cu marginile ondulare, ceea ce le confera flexibilitate. Florile mascule sunt grupate terminal intr-o inflorescenta de tip panicul, iar cele femele sunt grupate in inflorescente de tip spadice. Polenizarea este anemofila (prin vant). Fructul este o dicariopsa.

Cerinte fata de clima si sol

Plantele de porumb zaharat au cerinte ridicate fata de lumina si caldura. Temperatura minima de germinare este de 8 – 10°C, iar optimul este de 21 – 26°C. In timpul vegetatiei temperaturile trebuie sa fie cuprinse intre 25 – 30°C. Temperaturile negative de -4°C determina distrugerea plantelor, iar cele prea ridicate, din timpul recoltarii, duc la deprecirea stiuletiilor si a boabelor. De la aparitia paniculului pana dupa umplerea boabelor, cerintele fata de umiditate sunt ridicate. De obicei soiurile tardive rezista mai bine la conditiile de seceta din tara noastra. Prefera solurile fertile, terenurile din zonele de lunca. Se dezvolta bine in zona de vest ale tarii.

Tehnologia de cultivare a porumbului zaharat

Alegerea terenului si rotatia

Se aleg terenuri care sa indeplineaca cerintele fata de clima si sol ale plantei. Daca este posibil porumbul zaharat se planteaza pe terenuri plane, bogate in humus, cu o textura mijlocie si care pot fi irigate. Se va realiza o izolare spatiala de minim 200 metri intre cultura noastra si alte culturi de porumb, pentru a nu se incrucisa. Se cultiva dupa: mazare, fasole, soia, bob, linte, naut, cartofi, tomate, vinete, ardei, grau, orz, ovaz sau secara.

Pregatirea terenului

pregatire teren porumb zaharat

Pregatirea terenului incepe inca din toamna cu desfiintarea culturii anterioare, nivelarea de intretinere si fertilizarea de baza, ce se efectueaza in functie de o analiza in prealabil a solului. Primavara solul se mentine curat iar patul germinativ se pregateste cand temperaturile permit semanatul.

Semanatul

Operatiunea se realizeaza cand in sol, la adancimea de semanat (4 – 6 cm) se inregistreaza temperaturi de 8 – 10 °C si vremea are o tendinta de incalzire. Calendaristic, aceste conditii se intalnesc de obicei dupa data de 15 aprilie, dar datorita schimbarilor climatice, pot exista ani atipici, in care se poate semana de la 1 aprilie. Semanatul se face mecanizat sau manual. Mecanizat, schema de semanat este de 70 cm distanta intre randuri si 20 – 25 cm distanta intre plante pe rand, pentru a obtine o densitate de 50 mii plante la hectar. Inainte de semanat semintele se pot trata cu produse specifice.

Combaterea bolilor si daunatorilor

Se face aplicand tratamente cu fungicide si insecticide specifice. Pentru evitarea aparitiei bolilor sau daunatorilor rezistenti la actiunea produselor fitosanitare se recomanda alternarea produselor cu substante active diferite.

Combaterea buruienilor

combatere buruieni porumb zaharat

Reprezinta principala lucrare de ingrijire a culturii de porumb zaharat. Din cauza ritmului lent de crestere in primele faze de vegetatie si densitatii reduse la unitatea de suprafata, porumbul nu poate rezista in competitia cu buruienile. Pierderile cauzate de buruieni pot fi de 30-90 %. Pentru combaterea acestora se pot efectua prasile mecanice sau se pot aplica erbicide.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Irigarea si fertilizarea

Sunt indicate in cazul obtinerii unei productii ridicate. In anii secetosi se efectueaza 4 – 5 udari cu norme de 400 – 500 metri cubi la hectar. Se aplica ingrasaminte specifice NPK, insa, de asemenea, porumbul reactioneaza bine si la fertilizarea foliara.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Recoltarea

Se realizeaza cand boabele au ajuns in faza de lapte ceara si matasea are o culoarea bruna. Daca semanatul s-a realizat esalonat, perioada de recoltare este cuprinsa intre luna iulie pana la aparitia primelor brume. Operatiunea se desfasoara manual, la inceputul sau la sfarsitul zilei. Recoltarea se realizeaza etapizat si este indicat sa se realizeze numai pe vreme uscata si racoroasa.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile