Porumb zaharat, cum sa plantezi si sa ingrijesti aceasta leguma

Porumbul zaharat (Zea mays convar saccharata) este cultura legumicola foarte apreciata datorita gustului sau deosebit si datorita nutrientilor pe care acesta ii contine. Se recolteaza cand boabele se afla in faza de lapte. In aceasta faza calitatile gustative sunt cele mai ridicate. Se consuma imediat sau devine materie prima pentru industria conservelor. De asemenea, stiuletii aflatii intr-o faaza incipienta de dezvoltare (nu au format boabe) se pot utiliza in industria alimentara. In cazul tehnologiei de cultivare a porumbului zaharat, momentul de recoltare a o insemnatate deosebita. In faza de lapte, cotinutul in glucide este ridicat, acestea determinand gustul deosebit. Odata cu cu avansarea spre maturitatea deplina calitatile gustative se reduc considerabil. Se considera ca porumbul zaharat este orginar din America de Sud, mai exact Peru si Bolivia. Pe continetul America, porumbul zaharat este cultivat de peste 3000 de ani, iar dupa descoperirea Americii, acesta a ajuns si in Europa.

Particularitati biologice: Planta formeaza un sistem radicular bine dezvoltat ce poate patrunde in sol pana la 150 cm adancime. De asemenea, in partea bazala a tulpinii se dezvolta radacini adventive ce asigura sustinerea plantei. Tulpina porumbului este formata din 7-15 internoduri pline cu maduva, care totalizeaza o inaltime medie de 1.5 – 3 m. Frunzele au limbul lung de 50-80 cm, lat de 4-12 cm, cu marginile ondulare, ceea ce le confera flexibilitate. Florile mascule sunt grupate terminal intr-o inflorescenta de tip panicul, iar cele femele sunt grupate in inflorescente de tip spadice. Polenizarea este anemofila (prin vant). Fructul este o cariopsa.

Cerinte fata de clima si sol: Este o planta mare iubitoare de caldura. Temeperatura minima de germinare este de 8 – 10 grade Celsius. In timpul vegetatiei temperaturile trebuie sa fie ridicate. Daca se inregistreaza temperaturi mai mici de 4.5 grade Celsius cresterea plantelor inceteaza. In perioada polenizarii si in perioada recoltatului temperaturile ridicate sunt daunatoare. Datorita acestora viabilitatea polenului scade, iar mai tarziu continutul in zaharuri se diminueaza. Porumbul zaharat iubeste lumina. Se va cultiva pe terenurile bine iluminate. Are cerinte mari fata de apa incepand cu faza de inflorit. De obicei soiurile tardive rezista mai bine la conditiile de seceta din tara noastra. Prefera solurile fertile, terenurile din zonele de lunca. Se dezvolta bine in zona de vest ale tarii.

Tehnologia de cultivare a porumbului zaharat:

Alegerea terenului si rotatia: Se aleg terenuri care sa indeplineaca cerintele fata de clima si sol ale plantei. Daca este posibil porumbul zaharat se planteaza pe terenuri plane, bogate in humus, cu o textura mijlocie si care pot fi irigate. Se va realiza o izolare spatiala de minim 200 metri intre cultura noastra si alte culturi de porumb, pentru a nu se incrucisa. Se cultiva dupa: mazare, fasole, soia, bob, linte, naut, cartofi, tomate, vinete, ardei, grau, orz, ovaz sau secara.

Pregatirea terenului: Dupa eliberearea terenului de planta premergatoare se realizeaza nivelarea si incorporarea resturilor vegetale. Urmatoarea etapa este reprezentata de fertilizarea de baza cu: 30 tone gunoi de grajd/ha. Se pot aplica si ingrasaminte chimice in doze orientative de: 100 kg substanta activa fosfor/ha si 60 kg substanta activa potasiu/ha. Primavara solul se mentine curat. Patul germinativ se pregateste cand temperaturile permit semanatul. Se lucraeaza cu combinatorul sau motocultorul pe adancimea de 10 – 13 cm.

Semanatul: Operatiunea se realizeaza cand in sol, la adacimea de semanat, se realizeaza temperaturi de 8 – 10 grade Celsius si vremea are o tendinta de incalzire. Caledaristic aceste conditii se intalnesc de obicei dupa data de 15 aprilie, dar datorita schimbarilor climatice pot exista ani atipici in care putem semana de la 1 aprilie. Semanatul se face mecanizat sau manual. Schema de semanat este urmatoarea: 80 cm distanta intre randuri si 20 cm distanta intre plante pe rand. Odata cu semanatul se aplica si 60 kg de azot substanta activa/ha. Adacimea de semanat este de 5 – 7 cm. Inainte de semanat semintele se pot trata cu: Seedoprid, Vitavax sau Kinto Duo. De asemenea, daca solul este puternic infestat cu daunatori se poate aplica odata cu semenatul produsul Trika Expert.

Combaterea bolilor si daunatorilor. Pentru informatii despre principalele boli sau despre daunatorii porumbului click aici.

Combaterea buruienilor. Reprezinta principala lucrare de ingrijire a culturii de porumb. Din cauza ritmului lent de crestere in primele faze de vegetatie si densitatii reduse la unitatea de suprafata, porumbul nu poate rezista in competitia cu cele peste 800 de buruieni care rasar pe un metru patrat. Pierderile cauzate de buruieni sunt de 30-90 %. Combaterea se poate face mecanizat, manual (prasit) sau chimic. Erbicidele se pot aplica inainte de semanat, concomitent cu semanatul sau dupa semanat. La aplicarea erbicidelor in vegetatie este necesar sa alegem momentul optim pentru a distruge buruienile, iar plantele de cultura sa ramana intacte (2-3 frunze, 3-4 frunze, maxim 8 frunze). Erbicidele ce se pot folosi in combaterea buruienilor din cultura de porumb sunt: Merlin Duo, Equip, Dicopur, Principal, Nicogan, Titus, Mistral, Cerlit, Gardoprim etc. In cazul culturii de porumb zaharat este necesara executarea operatiunii de rarit. Se realizeaza astfel incat sa se respecte schema de semanat.

Irigarea si fertilizarea este obligatorie in cazul porumbului zaharat. Prima udare se realizeaza cand planta are 10 – 15 cm inaltime. In functie de conditiile de mediu, udarile se fac la o distanta de 2 – 3 saptamani in primele faze de vegetatie, iar treptat intervalul se reduce pana la o saptamana. Dupa doua sapatamani de la rasaririe se aplica 80 de kg de azot substanta activa/ha. Se mai poate aplica o fertilizare cu azot cand incep sa se formeze fructificatiile. De asemenea, porumbul reactioneaza bine si la fertilizarea foliara. Se pot utiliza urmatoarele produse: Cropmax, Bionat, Amalgerol, Razormin.

    Recoltarea se realizeaza cand boabele au ajuns in faza de lapte si matasea are o culoarea bruna. Daca semantul s-a realizat esalonat perioada de recoltare este cuprinsa intre luna iulie pana la aparitia primelor brume. Operatiunea se desfasoara manual, la inceputul sau la sfarsitul zilei. Recoltarea se realizeaza etapizat pentru ca nu toti stiuleti ajung in acelasi timp in faza de lapte. Stiuletii se transporta rapid in depozite pentru ca nu au capacitate mare de pastrare.

    Alătură-te discuției:

    *

    Buna! Ai nevoie de ajutor?

    Am nevoie de ajutor