Plante neobisnuite, curiozitati si informatii

Publicat pe: 31 octombrie 2023 Modificat pe: 9 aprilie 2024

plante neobisnuite
Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Plantele neobisnuite fascineaza si incanta privirile tuturor iubitorilor de natura, dezvaluind o parte uimitoare a diversitatii botanice. In lumea vegetala putem gasi o varietate incredibila de plante, atragand atentia prin aspectul lor unic. Plante neobisnuite pot fi atat specii parazite care se hranesc fara a face fotosinteza, cat si specii de flori care au culori si forme ce ne ofera un spectacol fascinant datorita adaptarilor ingenioase.

  • Plante neobisnuite cu flori unice;
  • Plante cu forme iesite din comun;
  • Plante colorate deosebit;
  • Plante care cresc intr-un mod neobisnuit.

Plante neobisnuite cu flori unice

cerceii-doamnei

Cerceii doamnei (Lamprocapnos spectabilis)

Lamprocapnos spectabilis, cunoscuta si sub numele de „cerceii doamnei” sau „inima-franta”, face parte din familia Papaveraceae si este apreciata pentru frunzele sale delicate si florile in forma de inima.

Este o planta perena, originara din regiunile temperate din Asia si Europa.

Este important de mentionat ca toate organele plantei sunt toxice si nu trebuie consumate.

Floarea „liliac” (Tacca chantrieri )

Tacca-chantrieri

Tacca chantrieri , cunoscuta si sub numele de „floarea liliac”, este o planta exotica cu flori neobisnuite, originara din S-E Asiei, in special din Tailanda si Indonesia. Este o planta care face parte din familia Dioscoreaceae.

Aceasta planta prefera mediile umede si solurile bogate in materie organica. Se gasesc in mod natural in zonele umbrite de arbori inalti. In principal, este o planta cultivata pentru florile sale negre spectaculoase.

Exista si plante cu flori de culoare inchisa ce sunt mai comune decat aceasta. Cateva exemple sunt: laleaua neagra ‘Queen of Night’; irisul negru ‘Before the Storm’; petunia neagra ‘Sophistica Blackberry’.

Floarea schelet (Diphylleia grayi)

floarea-cu-frunze-de-sticla

Floarea schelet sau floarea cu frunze de sticla, este o planta perena nativa din Asia de Est si Japonia. Aceasta face parte din familia Berberidaceae.

Caracteristica sa distinctiva este aspectul florilor dupa ploaie. Petalele sale albe devin translucide in contact cu apa si par de sticla.

Din cauza popularitatii crescute in randul colectionarilor, aceasta planta a devenit pe cale de disparitie din cauza recolatrii excesive.

In medicina traditionala chinezeasca, anumite parti din planta erau folosite in diverse scopuri terapeutice, cum ar fi tratarea durerilor articulare si musculare. Cu toate acestea, nu exista suficiente cercetari stiintifice care sa confirme valoarea terapeutica.

Orhidee

Orhideele fac parte din familia Orchidaceae si se evidentiaza prin forma, textura sau dimensiunea inedita a florilor. Cateva exemple notabile sunt:

Orhideea vampir (Dracula sp); Paphiopedilum sp; Orchis italica.

Plante neobisnuite cu miros neplacut

Anumite flori au evoluat sa atraga un tip de insecte ce prefera mirosuri specifice. De exemplu, plantele carnivore care emana un miros asemanator carnii putrezite atrag mustele sau alte insecte in scopul polenizarii si al nutritiei. Pe de alta parte, unele plante dezvolta mirosuri neplacute pentru a descuraja animalele erbivore sa le consume. Exp. Rafflesia arnoldii; Amorphophallus titanium; Stapelia gigantea.

Plante cu forme neobisnuite

Plante carnivore

Dionaea muscipula – cunoscuta sub denumirea de Venus Flytrap, este una dintre cele mai cunoscute plante carnivore. Este originara din SUA, prefera un sol usor acid si lumina indirecta. Aceasta planta atrage si prinde insecte cu ajutorul frunzelor sale modificate ce au forma de capcana. Fiecare capcana are doi lobi care au pe partea interioara numerosi perisori sensibili. Cand o insecta atinge perisorii, frunzele se inchid rapid, capturand insecta. Planta elibereaza enzime speciale ce dizolva tesutul insectei, astfel aceasta isi extrage nutrientii necesari.

Drosera aliciae – cunoscuta sub numele de Alice sundew, este o planta carnivora ce face parte din familia Droseraceae, originara din Africa de Sud. Aceasta planta are frunzele acoperite cu glande lucioase ce secreta o substanta vascoasa pentru a atrage insectele. Cand o insecta se lipeste de glande, planta isi inchide frunzele si enzimele secretate ajuta la digerarea insectei.

Plante neobisnuite decorative prin frunze si fructe

Cireasa de pamant (Physalis peruviana)

Physalis-peruviana

Physalis peruviana, cunoscuta si sub numele de „cireasa de pamant”, este o planta originara din America de Sud. Face parte din familia Solanaceae, ce include tomatele, ardeii si cartofii. Este o planta perena, iar fructele sunt invelite de frunze galben-portocalii ce le protejeaza si le confera un aspect distinctiv.

Fructele sunt comestibile, au o aroma dulce-acrisoara si sunt bogate in vitamina C. De asemena, fructele se folosesc in preparate culinare, inclusiv in salate, deserturi, gemuri si sosuri.

Are un aspect decorativ distinct datorat fructelor si frunzelor colorate.

Lantul de inimi (Ceropegia woodii) si plantele pietre (Lithops)

Sunt doua tipuri de plante ce sunt decorative prin frunzele lor unice.

Plante colorate deosebit

Planta stafie (Monotropa uniflora) isi primeste numele datorita coloritului sau neobisnuit. Este intalnita in padurile umede de conifere din emisfera nordica. Ea este complet lipsita de clorofila si nu are nevoie de fotosinteza datorita relatiei simbiotice cu fungii micorizati.

Iarba chinezeasca (Imperata cylindrica) este o planta erbacee populara ce provine din Asia. Aceasta se foloseste in scop decorativ datorita frunzelor sale lungi care au varfurile rosii sau portocalii. Aceasta tolereaza soarele direct cat si umbra partiala.

Colocasia esculenta ‘Black Magic’ este planta tropicala, cu frunze de culoare purpurie in forma de inima. Este o planta ornamentala unica, este nativa din Asia de Sud si se cultiva doar in scop decorativ.

Plante ce cresc intr-un mod neobisnuit

Welwitschia mirabilis este o planta lemnoasa perena originara din desertul Namib din Africa. Este cunoscuta pentru cele doua frunze mari, ascutite, care pot creste pana la 8 metri lungime. Frunzele sunt vesnic verzi si se desprind in bucati mici pe masura ce cresc. Welwitschia mirabilis este o planta foarte rezistenta, care poate tolera temperaturi extreme, seceta si vanturi puternice. Aceasta poate trai pana la 1.500 de ani.

Plantele aeriene, cum ar fi Tillandsia, sunt plante care nu au nevoie de sol pentru a creste. Acestea isi obtin nutrientii din aer si din ploaie. Plantele aeriene sunt adesea gasite in habitate tropicale si subtropicale. Exista peste 600 de specii de plante aeriene. Acestea pot fi de o varietate de forme, dimensiuni si culori.

In genul Bromelia se gasesc plante tropicale cu frunze ce cresc sub forma de cupe. Aceste cupe colecteaza apa si nutrienti, care sunt apoi absorbiti de planta. Aceste plante sunt adesea cultivate ca plante de interior si de gradina.

Alege planta sau dăunătorul
pentru a putea posta sau căuta în comunitate
lupa de căutare
Caută
carabusul-de-mai-combatere
Carabusul de Mai
salcam-sfaturi-ingrijire
Salcam
tomate-cultivare-ingrijire
Tomate, Rosii
ardei-cultivare-ingrijire
Ardei
Leandru
conifere-sfaturi-ingrijire
Arbori si arbusti coniferi
thuja-sfaturi-ingrijire
Tuia
Par
plante-ornamentale-interior-ingrijire
Plante Ornamentale de interior
pepeni-cultivare-ingrijire
Pepeni
Brugmansia
Dafin
daunatori-igiena-publica
Daunatori Pest Control
Muscata
crizanteme-sfaturi-ingrijire
Crizanteme
Palmieri
platan-sfaturi-ingrijire
Platan
Gardenia
Gutui

Discuție nouă despre

Despre Alege
în Comunitatea Botanistii poți să:
creion

Modifică

desen discutie 2 oameni

citești și participi la discuții despre Plante neobisnuite, curiozitati si informatii

Scrii o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile