Plantarea pomilor, sfaturi si informatii pentru cultivare si ingrijire

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 4 ani

Plantarea pomilor se executa pe terenurile plane si pe pante amenajate pe nisipurile umede, uscate si ameliorate, ca si pe cele recuperate din bazinele carbonifere si carierele de piatra. In multe cazuri, situatia impune ca unele plantatii defrisate sa fie replantate imediat fara a se respecta o perioada de odihna a solului de cel putin 3-4 ani.

Existenta acestor conditii atat de diverse fac din plantare o lucrare tehnica si complexa in care respectarea unor indici biologici si a unor norme de lucru este obligatorie.

Perioada de executare: Plantarea se face toamna, in timpul iernii cand temperatura este pozitiva si primavara devreme, cand terenul s-a zvantat.

La plantatiile de toamna, radacinile pomilor vin in contact cu solul mai devreme, ranile de la fasonare se cicatrizeaza mai usor. In zonele mai umede se formeaza radacini noi, iar in gropi se acumuleaza (din ploi si zapezi ) cantitati importante de apa care fac ca pomii sa porneasca in vegetatie mai devreme (cu 2-3 saptamani).

Materiale si metoda: Se folosesc pomi din campul 2 al pepinierei sub forma de verigi (la mar, par , gutui, si cires) sau cu ramuri anticipate (la piersic, cais, visin si prun), pomii din campul 3 al pepinierei (campuri de exceptie) sau pomi cu coroana formata (in varsta de 3-4 ani) din ,, plantatiile de rezerva”, pentru completarea golurilor din livezile clasice si intensive.

Pomii trebuie sa prezinte un sistem radicular viguros, bogat si sanatos.

Pentru fertilizarea locala (la groapa) se folosesc 10-15 kg mranita sau balegar de bovine bine descompus , 30-60 g azotat de amoniu, 100-150 g superfosfat si 40-60 g sare potasica.

La plantare mai sunt necesare: foarfece si cosoare pentru fasonatul radacinilor si proiectarea coroanei, sarme si cabluri marcate cu distantele de plantare, scanduri pentru repichetat si plantare, sape, lopeti, cisterne, prevazute cu 2 furtune laterale pentru udarea simultana a doua randuri de pomi si galeti.

Tehnica plantarii: Plantarea se executa cu echipe formate din 2-3 muncitori instruiti care cunosc modul de grupare a soiurilor in parcela, adancimea de plantare si tehnica de lucru.

plantatie pomi

   Inainte de plantare, o alta echipa compusa din 2-3 muncitori scoate pomii de la stratificare si verifica starea de sanatate a radacinii, scoartei si mugurilor. Radacinile trebuie sa fie sanatoase, turgescente si cu o culoare vie, specifica portaltoiului. Cu acest prilej se inlatura pomii cu radacinile uscate, degerate, mucegaite sau roase de sobolani in timpul stratificarii. Pomii aflati pentru plantare se fasoneaza. Dupa ierni calde si secetoase, pomii stratificati, care prezinta usoare simptome de deshidratare, dupa fasonare, inainte de plantare se introduc cu radacinile in apa timp de 10-12 ore, pana isi recapata turgescenta.

 Fasonatul consta in indepartarea radacinilor rupte si traumatizate in timpul scoaterii si transportului, a celor uscate, necrozate si mucegaite si in scurtarea celor sanatoase, dupa grosime si dimensiunile gropii. Radacinile principale se scurteaza la 30-35 cm, daca sunt prea lungi, iar cele de garnisire ( cu 4-6 mm in diametru ) la 8-10 cm.

Fasonatul se executa cu foarfece bine ascutite, perpendicular pe axul radacinii, pentru ca ranile sa fie mici si sa se cicatrizeze usor. Materialul fasonat se mocirleste la radacini, in asa fel incat fiecare ramificatie sa fie acoperita cu o pelicula fina (1-2 mm) dintr-un amestec omogen, compus din balega proaspata de bovine, pamant si apa. Mocirla asigura un contact intim al radacinilor cu pamantul, stimuleaza calusarea si formarea de noi radacini.

Pomii mocirliti sunt repartizati la gropi, corespunzator schemei de plantare. In lipsa soiului polenizator, randurile rezervate acestuia raman libere, plantarea urmand sa se faca in anul urmator, cand se asigura materialul necesar.

Pomii altoiti pe portaltoi franc trebuie plantati cu coletul mai sus decat au fost in pepiniera, cu 3-4 cm (pe solurile desfundate cu 3-4 luni inainte de plantare) si cu 6-8 cm (pe solurile desfundate recent), incat la asezarea pamantului coletul sa revina la pozitia din pepiniera.

Pomii altoiti pe portaltoi vegetativi se planteaza mai adanc decat au fost in pepiniera, cu 4-5 cm, pentru ca dupa 2-3 saptamani, punctul de altoire sa coboare la nivelul solului. Pe terenurile cu exces temporar de umiditate, pomii se planteaza pe biloane inaltate ( cu 10-15 cm mai sus decat pe terenurile plane).

Pe terenurile in panta, plantarile se fac diferentiat, cu coletul inaltat la 7-8 cm in aval, cu 3-4 cm in zona de mijloc si mai coborat cu 3-4 cm sub nivelul solului in amonte.

Plantarea propriu-zisa incepe cu umplerea partiala a gropilor cu pamant si confectionarea unui musuroi dintr-un amestec omogen de pamant si mranita, inalt de 10-15 cm. Apoi, un muncitor fixeaza scandura de repichetare intre cei doi picheti marginali, aseaza pomul cu coletul la adancimea de plantare (in crestatura scandurii) si rasfira radacinile pe musuroi, iar cel de-al doilea umple groapa cu pamant marunt si reavan. Cand radacinile sunt acoperite cu un strat de pamant de 5-10 cm grosime, muncitorul care tine pomul incepe sa taseze pamantul de la marginea gropii catre centru, calcand solul pe lungimea radacinii, pentru a asigura un contact mai bun cu radacinile si a preveni o eventuala frangere a celor fragile. Dupa tasarea pamantului, la fiecare groapa se toarna 1-3 galeti de apa (dupa cerinte). Cand apa s-a infiltrat si solul s-a zvantat, din pamantul ramas se confectioneaza un musuroi de 30-40 cm inaltime (la plantarile de toamna). La plantarile de primavara, se face o copca in jurul pomului, se uda si apoi, dupa zvantarea solului, se mulceste.

Observatii: Pentru asigurarea unor conditii optime de prindere si de crestere a pomilor in primii ani de la plantare este indicat ca:

  • Straturile de sol sa fie astfel inversate ca , in groapa, in dreptul radacinilor sa fie asezat solul cel mai bun.
  • Gropile sapate mecanizat ca si cele sapate manual de pe terenurile recuperate din zonele carbonifere si carierele de piatra vor fi umplute numai cu pamant fertil din aratura.
  • Pe solurile superficiale cu roca mama la suprafata (podzoluri, brancioguri etc.) la plantare stratul de sol nu se inverseaza.
  • In gropile sapate pe terenurile grele, nedesfundate, pamantul din fundul gropii se mobilizeaza si ramane pe loc.
  • In plantatiile cu densitate mare, repichetarea se face cu ajutorul cablurilor marcate cu distantele dintre pomi pe rand. Acestea se intind intre pichetii gropilor marginale (nesapate) sau se fixeaza cu carlige de lemn pentru stabilizarea pozitiei pomilor.

4 comentarii la “Plantarea pomilor, sfaturi si informatii pentru cultivare si ingrijire

  1. Buna ziua mia spus cineva ca pomi altoiti se planteaza cu puctul de altoire spre Nord este adevarat ?

  2. La plantarea pomilor columnari este valabila plantarea cu altoiul in afara solului sau acestia nu au altoi? Astept un raspuns.Va multumesc!

    • Inclusiv pomii columnari au un punct de altoire, si este necesar sa nu fie ingropat in sol.

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor