Plantarea pomilor fructiferi, sfaturi si informatii

plantarea-pomilor-fructiferi

Pentru o dezvoltare corespunzatoare a pomilor fructiferi, este important ca plantarea pomilor sa se realizeze in momentele optime, tinand cont de anumite aspecte.

Alegerea materialului saditor

Calitatea materialului saditor este o conditie importanta pentru o plantare reusita. Se recomanda ca materialul saditor sa provina din pepiniere autorizate sau de la comercianti autorizati. De asemenea, pomii trebuie sa prezinte un sistem radicular sanatos, intact si o tulpina dreapta. Pentru o dezvoltare ulterioara corespunzatoare, se vor evita pomii care prezinta rani deschise, urme de daunatori, radacini nedezvoltate sau cei lipsiti de vigoare.

Epoca optima de plantare

Plantarea pomilor fructiferi se poate face toamna (la inceputul perioadei de repaus vegetativ), primavara devreme (la sfarsitul perioadei de repaus vegetativ) sau in timpul iernii, daca temperaturile sunt pozitive, iar solul nu este inghetat.

Plantarea pomilor in toamna vine cu o serie de avantaje. Ranile rezultate in urma fasonarii se cicatrizeaza mai usor, iar in unele cazuri, se formeaza radacini noi. De asemenea, datorita precipitatiilor din aceasta perioada si a zapezilor din timpul ierni, este asigurata umiditatea necesara, iar radacinile vin in contact cu solul mai devreme. Pomii plantati in toamna pornesc mai repede in vegetatie primavara urmatoare.

Plantarea de primavara se poate realiza atunci cand nu s-a putut efectua plantarea de toamna. Pomii se planteaza primavara devreme, de indata ce solul s-a dezghetat. Imediat dupa plantare, solul se uda din abundenta pentru a ajuta pomii sa treaca peste perioada de seceta care urmeaza.

Pregatirea terenului pentru plantarea pomilor

Locul de plantare se va alege in functie de cerintele de mediu (lumina, umiditate, sol) ale pomului ce urmeaza sa fie plantat. Daca plantarea se va efectua in toamna, groapa trebuie pregatita in timpul verii, iar daca plantarea se va afectua in primavara, groapa trebuie pregatita toamna sau iarna (daca solul este dezghetat). Dimensiunea gropilor trebuie sa asigure suficient spatiu pentru asezarea in pozitie normala a radacinilor.

Pregatirea materialului saditor

Fasonarea. Reprezinta indepartarea radacinilor vatamate, uscate, necrozate sau mucegaite si scurtarea radacinilor sanatoase. Radacinile de garnisire (cu grosimi de 1-3 mm), se scurteaza la 7-8 cm. Radacinile de schelet trebuie sa fie cat mai lungi, insa acestea se pot fasona in cazul in care prezinta rani, prin scurtarea radacinii deasupra ranii. Prin fasonare se urmareste obtinerea unui sistem radicular sanatos si ramificat.

Fasonarea se executa cu instrumente bine ascutite, perpendicular pe axul radacinii, pentru a provoca rani cat mai mici, care sa se cicatrizeze usor.

Mocirlirea. Reprezinta acoperirea radacinilor cu o pelicula alcatuita dintr-un amestec de pamant, apa si balega proaspata. Prin mocirlire se urmareste mentinerea umiditatii la nivelul radacinilor si grabirea vindecarii ranilor rezultate in urma fasonarii. Mocirlirea favorizeaza o prindere cat mai buna la plantare prin asigurarea unui contact bun al radacinilor cu solul.

Imediat dupa mocirlire, pomii se vor planta pentru a nu permite uscarea mocirlei pe radacini.

Plantarea propriu-zisa

Inainte de plantarea pomilor, la baza gropii se introduce un amestec format din pamant fertil scos din partea superioara a gropii si gunoi de grajd bine descompus, avand rolul de a asigura o buna dezvoltare a radacinilor. Pomul se asaza pe stratul fertil de la baza (introdus in prealabil), avand grija ca radacinile sa fie rasfirate si drepte, iar punctul de altoire sa ramana deasupra nivelului solului.

Radacinile se vor acoperi cu pamantul ramas de la suprafata. Pentru a evita aparitia golurilor de aer si pentru a asigura un contact strans al radacinilor cu solul, pamantul se taseaza de la margine catre centru. Completarea pana la nivelul solului se realizeaza cu pamant obtinut de la baza gropii, apoi se va tasa cu grija. Inainte de iernare, in jurul pomului se poate ridica un musuroi de 30 cm, avand rolul de a proteja radacinile de inghet. De asemenea, pomul poate fi invelit cu materiale de protectie impotriva rozatoarelor.

Lucrari de ingrijire dupa plantarea pomilor

Udarea. Dupa plantarea pomilor si tasarea pamantului, se recomanda aplicarea a 1-3 galeti de apa (in functie de cerinte), la fiecare groapa. In primul an de la plantare, in sol trebuie mentinuta o umiditate moderata, solul trebuie sa se pastreze reavan, evitand excesul de umiditate care poate conduce la asfixierea radacinilor.

In primavara, solul din jurul pomilor se poate acoperi cu resturi vegetale (mulcire). Prin mulcire, se impiedica aparitia buruienilor, se asigura conservarea apei in sol si mentinerea unei stari fitosanitare bune.

Sustinere. Langa puiet, se poate introduce un tutore (tarus), pentru a asigura o sustinere suplimentara a acestuia.

Fertilizarea. Fertilizarea se poate face in functie de cerintele fiecarei specii, gradul de aprovizionare a solului cu elemente nutritive, factori ecologici etc. Dupa plantarea pomilor, se poate administra un stimulator de inradacinare. De asemenea, pomii reactioneaza bine la ingrasamintele foliare. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taieri. Una din cele mai importante lucrari la pomii fructiferi sunt taierile. La speciile semintoase (mar, par, gutui), taierile se pot efectua in toamna, dupa caderea frunzelor sau in ferestrele iernii, daca temperaturile permit acest lucru. In cazul speciilor samburoase (piersic, cires, cais), taierile se pot efectua dupa trecerea gerurilor, pana la intrarea in vegetatie. Prin taieri, se asigura un echilibru intre crestere si fructificare.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Observatii

  • Plantarea pomilor fructiferi este important sa se realizeze doar in perioada de repaus vegetativ;
  • Pentru a distruge crusta de la suprafata solului si pentru a elimina buruienile, in perioada de primavara-vara, se recomanda 4-6 prasile;
  • In jurul pomilor plantati primavara, se poate face o copca in care se uda. Dupa zvantare, solul se niveleaza si se mulceste;
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile