Plan de fertilizare generala a legumelor
Publicat pe: 23 martie 2023 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Realizarea unui plan tehnologic de fertilizare la culturile legumicole implica anumite procese tehnologice pe care trebuie sa le luam in considerare pentru a obtine o cultura sanatoasa si cu un randament de productie crescut. Acestea au loc inainte de infiintarea culturii dar si pe parcursul etapelor fenologice ale culturii.
- Alegerea terenului (spatiu deschis sau mediu protejat);
- Curatarea terenului de resturile vegetale ale culturii precedente;
- Cunoasterea profilului solului (textura si structura solului). Acestea se pot afla in urma unor analize pedologice ale solului;
- Lucrari agrotehnice, lucrari specifice care au loc inainte de infiintarea propriu-zisa a culturilor legumicole, atat in spatiu protejat, cat si in camp;
- Dezinfectia solului prin metode ecologice sau conventionale cu produse specifice.
Comandă produsele recomandate
Fertilizare legume – Tipuri
- Fertilizarea de baza cu ingrasaminte specifice (organice, organo-minerale, minerale);
- Fertilizarea localizata;
- Fertilizarea faziala.



Fertilizarea de baza
Odata cu procesul de pregatire a terenului se pot introduce sub brazda ingrasamintele de baza care pot fi organice (gunoi de grajd bine descumpus – mranita) sau ingrasamante minerale tip NPK + microelemente.
Cantitatile de ingrasamant care pot fi aplicate variaza in functie de profilul solului, plantele care urmeaza sa fie cultivate si de asolament (rotatia culturilor). Consumul din punct de vedere nutritiv variaza in functie de cerintele nutritionale ale plantelor.
Comandă produsele recomandate
Fertilizarea localizata
Aceasta se poate face odata cu semanatul sau poate sa aiba loc la plantarea rasadurilor care au atins forma si dimensiunea potrivita (3-4 frunze adevarate). Se pot utiliza ingrasaminte hidrosolubile specifice sau ingrasaminte de tip NPK + microelemente.
Comandă produsele recomandate
Fertilizarea faziala
Este metoda cel mai des utilizata pentru nutritia plantelor. Aceasta are loc in toate etapele de vegetatie, de la formarea sistemului radicular (radacina), cresterea si dezvoltarea masei foliare, formarea fructelor si coacerea fructelor. Fenofaza coacerea fructelor reprezinta un moment critic in care pot aparea diverse simptome de carente nutritionale. Carentele pot fi de Calciu, dar si de Potasiu, elemente esentiale in formarea, maturarea si pastrarea fructelor.
In functie de etapa de dezvoltare, plantele au nevoi diferite fata de elementele nutritive dar si de anumite cantitati de apa.
Etapa I – Starter
Fertilizarea tip starter are loc concomitent cu apa de irigare care se aplica prin banda de picurare cu orificii de picurare prestabilite sau cu furtun de picurare. In prima etapa de fertilizare de tip starter, plantele la modul general au nevoie de o cantitate mai mare de Fosfor, Calciu si Potasiu.
Fosfor (P) – ajuta la formarea sistemului radicular, asigura rezistenta plantelor la conditii de stres fiziologic.
Potasiu (K) – influenteaza in mod direct calitatea si cantitatea recoltei.
Comandă produsele recomandate
Etapa a II-a – Inflorire si legare
In faza de inflorire si legare a fructelor se folosesc ingrasaminte pe baza de N, K, Mg, Ca si B.
- Azotul are un rol deosebit de important:
- este implicat direct in compozitia chimica a unor acizi, proteine, vitamine, enzime etc.;
- la nivel chimic, are rol important in formarea si diviziunea celulara;
- asigura vigoare si energie plantelor;
- este implicat direct in cresterea si dezvoltarea plantei.
- Borul ajuta in procesul de fecundare a florilor.
- Magneziul ajuta in procesul de fotosinteza, fiind un cation foarte important in acest proces.
Comandă produsele recomandate
Etapa a III-a – Crestere vegetativa si formarea fructelor
In aceasta etapa de vegetatie se pot utiliza ingrasaminte hidrosolubile cu o concentratie mai mare de N, K dar si de Ca. Aceasta etapa reprezinta un moment critic in care plantele au nevoie de o cantitate mai mare de N pentru contrinuarea cresterii vegetative, dar si a fructelor care incep sa se formeze.
Se poate utiliza si un ingrasamant tip NPK cu elemente nutritive egale, de exemplu: 20-20-20. Acesta se aplica in functie de aportul nutritional, care depinde de calitatea solului, capacitatea de levigare sau de calitatea apei de irigat.
Comandă produsele recomandate
Etapa a IV-a – Maturarea si coacerea fructelor
In aceasta etapa fenologica este necesara aplicarea ingrasamintelor cu o concentratie mai mare K pentru a induce coacerea, culoarea, dar si asimilarea de glucide in fructe. Este recomandat ca in aceasta etapa de vegetatie sa fie incluse si microelemente precum Ca. Calciul este un element important care previne carenta, astfel, calitatea si cantitatea recoltei va fi influentata pozitiv. Ingrasamantul tip NPK cu aport mai mare de Potasiu se poate aplica inainte de inceperea pigmentarii fructelor.
Comandă produsele recomandate
Fertilizare legume – In plus
- Concomitent cu fertilizarea radiculara se poate efectua si fertilizarea foliara. Aceasta vine ca un ajutor in a suplini substantele nutritionale avand o importanta esentiala pentru calitatea recoltei;
- Ingrasamintele foliare se pot aplica fie prin instalatiile de irigare prin microaspersie, fie folosind echipamente pentru pulverizare;
- Ingrasamintele foliare asigura un procent de 15-20 % din necesarul total de substante nutritive a unor culturi. Fertilizarea prin fertirigare fiind cea mai importanta in acest proces care asigura valorile nutritive necesare plantelor legumicole;
- Pentru a obtine recolte de inalta calitate este recomandata aplicarea ingrasamintelor radiculare concomitent cu cele foliare;
- In planul fertilizare a culturilor legumicole pot fi introduse si alte substante precum biostimulatori de crestere si fructificare, inoculi cu ciuperci micorizante. Acstea care reprezinta o alternativa la tratamentele chimice, ajutand la limitarea stresului plantelor prin actionarea anumitor fitohormoni (citochinine, auxine, gibereline etc.).
-
Discuții pe teme similare
63 urează frunze verziStiai ca tratamentele nu se efectueaza atunci cand temperaturile sunt ridicate?Este recomandat ca tratamentele sa se efectueze dimineata devreme sau spre sfarsitul zilei cand temperaturile sunt moderate. In general, plantele aflate sub stres termic nu raspund la tratamentele aplicate.Frunze verzi1 urează frunze verziChiparos, Rugina si albeața la varfuri ,se ofilesc varfurileSalut,acum 2 saptamani am plantat 30 de bucati chiparos leylandy de 3 m inaltime,au fost la balot,la plantare i am stropit cu Score+Mospilan +DeepGreen,ieri i am stropit cu Fertalga +DeepGreen,ideea... mai multFii primul care adaugă un răspunsFrunze verzi3 urează frunze verziMar, au aparut umflaturi pe ramuriBună ziua ! Imi puteți spune vă rog ce sunt aceste duluri pe ramura mărului ?CiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.