Plan de fertilizare generala a legumelor

Realizarea unui plan tehnologic de fertilizare la culturile legumicole implica anumite procese tehnologice pe care trebuie sa le luam in considerare pentru a obtine o cultura sanatoasa si cu un randament de productie crescut. Acestea au loc inainte de infiintarea culturii dar si pe parcursul etapelor fenologice ale culturii.

ingrijire-gradina
  • Alegerea terenului (spatiu deschis sau mediu protejat);
  • Curatarea terenului de resturile vegetale ale culturii precedente;
  • Cunoasterea profilului solului (textura si structura solului). Acestea se pot afla in urma unor analize pedologice ale solului;
  • Lucrari agrotehnice, lucrari specifice care au loc inainte de infiintarea propriu-zisa a culturilor legumicole, atat in spatiu protejat, cat si in camp;
  • Dezinfectia solului prin metode ecologice sau conventionale cu produse specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Fertilizare legume – Tipuri

  • Fertilizarea de baza cu ingrasaminte specifice (organice, organo-minerale, minerale);
  • Fertilizarea localizata;
  • Fertilizarea faziala.

Fertilizarea de baza

Odata cu procesul de pregatire a terenului se pot introduce sub brazda ingrasamintele de baza care pot fi organice (gunoi de grajd bine descumpus – mranita) sau ingrasamante minerale tip NPK + microelemente.

ingrasamant-legume

Cantitatile de ingrasamant care pot fi aplicate variaza in functie de profilul solului, plantele care urmeaza sa fie cultivate si de asolament (rotatia culturilor). Consumul din punct de vedere nutritiv variaza in functie de cerintele nutritionale ale plantelor.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Fertilizarea faziala

Este metoda cel mai des utilizata pentru nutritia plantelor. Aceasta are loc in toate etapele de vegetatie, de la formarea sistemului radicular (radacina), cresterea si dezvoltarea masei foliare, formarea fructelor si coacerea fructelor. Fenofaza coacerea fructelor reprezinta un moment critic in care pot aparea diverse simptome de carente nutritionale. Carentele pot fi de Calciu, dar si de Potasiu, elemente esentiale in formarea, maturarea si pastrarea fructelor.

In functie de etapa de dezvoltare, plantele au nevoi diferite fata de elementele nutritive dar si de anumite cantitati de apa.

Etapa I – Starter

rasaduri-fertilizare

Fertilizarea tip starter are loc concomitent cu apa de irigare care se aplica prin banda de picurare cu orificii de picurare prestabilite sau cu furtun de picurare. In prima etapa de fertilizare de tip starter, plantele la modul general au nevoie de o cantitate mai mare de Fosfor, Calciu si Potasiu.

Fosfor (P) – ajuta la formarea sistemului radicular, asigura rezistenta plantelor la conditii de stres fiziologic.

Potasiu (K) – influenteaza in mod direct calitatea si cantitatea recoltei.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Etapa a II-a – Inflorire si legare

In faza de inflorire si legare a fructelor se folosesc ingrasaminte pe baza de N, K, Mg, Ca si B.

  • Azotul are un rol deosebit de important:
    • este implicat direct in compozitia chimica a unor acizi, proteine, vitamine, enzime etc.;
    • la nivel chimic, are rol important in formarea si diviziunea celulara;
    • asigura vigoare si energie plantelor;
    • este implicat direct in cresterea si dezvoltarea plantei.
  • Borul ajuta in procesul de fecundare a florilor.
  • Magneziul ajuta in procesul de fotosinteza, fiind un cation foarte important in acest proces.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Etapa a III-a – Crestere vegetativa si formarea fructelor

formarea-fructelor-de-ardei

In aceasta etapa de vegetatie se pot utiliza ingrasaminte hidrosolubile cu o concentratie mai mare de N, K dar si de Ca. Aceasta etapa reprezinta un moment critic in care plantele au nevoie de o cantitate mai mare de N pentru contrinuarea cresterii vegetative, dar si a fructelor care incep sa se formeze.

Se poate utiliza si un ingrasamant tip NPK cu elemente nutritive egale, de exemplu: 20-20-20. Acesta se aplica in functie de aportul nutritional, care depinde de calitatea solului, capacitatea de levigare sau de calitatea apei de irigat.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Etapa a IV-a – Maturarea si coacerea fructelor

fertilizare-legume-fructe

In aceasta etapa fenologica este necesara aplicarea ingrasamintelor cu o concentratie mai mare K pentru a induce coacerea, culoarea, dar si asimilarea de glucide in fructe. Este recomandat ca in aceasta etapa de vegetatie sa fie incluse si microelemente precum Ca. Calciul este un element important care previne carenta, astfel, calitatea si cantitatea recoltei va fi influentata pozitiv. Ingrasamantul tip NPK cu aport mai mare de Potasiu se poate aplica inainte de inceperea pigmentarii fructelor.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Fertilizare legume – In plus

fertilizare-legume
  • Concomitent cu fertilizarea radiculara se poate efectua si fertilizarea foliara. Aceasta vine ca un ajutor in a suplini substantele nutritionale avand o importanta esentiala pentru calitatea recoltei;
  • Ingrasamintele foliare se pot aplica fie prin instalatiile de irigare prin microaspersie, fie folosind echipamente pentru pulverizare;
  • Ingrasamintele foliare asigura un procent de 15-20 % din necesarul total de substante nutritive a unor culturi. Fertilizarea prin fertirigare fiind cea mai importanta in acest proces care asigura valorile nutritive necesare plantelor legumicole;
  • Pentru a obtine recolte de inalta calitate este recomandata aplicarea ingrasamintelor radiculare concomitent cu cele foliare;
  • In planul fertilizare a culturilor legumicole pot fi introduse si alte substante precum biostimulatori de crestere si fructificare, inoculi cu ciuperci micorizante. Acstea care reprezinta o alternativa la tratamentele chimice, ajutand la limitarea stresului plantelor prin actionarea anumitor fitohormoni (citochinine, auxine, gibereline etc.).
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

Plan de fertilizare generala a legumelor
Plan de fertilizare generala a legumelor

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile