Piersic, informatii despre plantare si lucrarile de ingrijire

piersic-plantare-lucrari-de-ingrjire

Piersicul (Prunus persica) este un pom fructifer originar din China, cu pretentii ridicate fata de caldura, fiind afectat de ingheturile tarzii. In ciuda acestui fapt, productia este constanta timp de 10-15 ani. Frunzele au o forma lanceolata, iar florile mici, solitare, de culoare variata (roz-alb). Fructul de piersic este o drupa globuloasa cu o pulpa fina, aromata si suculenta. Piersicile au o valoare alimentara ridicata si contin zaharuri, proteine, vitamine ( B1, B2, B6, A, E), potasiu, fosfor, calciu, sodiu, zinc, fier, cupru.

Particularitati de crestere si fructificare
floare-de-piersic

Piersicul formeaza un sistem radicular foarte bogat. Majoritatea radacinilor patrund la o adancime de 20-60 cm, putine la 3-4 m, insa, indiferent de densitatea de plantare, radacinile pomilor nu se intrepatrund. Acestea cresc intens primavara si toamna, atunci cand in sol temperatura este de 8-20°C.

Partea aeriana a piersicului creste rapid in primii ani de vegetatie. Emite 1-3 serii de lastari anticipati care aglomereaza coroana, iar la maturitate ajunge la o inaltime de 3-4 m. Totusi, capacitatea de emitere a lastarilor anticipati poate fi valorificata. Astfel, prin executarea taierilor in verde, se poate scurta cu 1-2 ani perioada de formarea a coroanelor.

Inflorirea, are loc calendaristic in aprilie-mai, in functie de conditiile climatice, temperaturiile medii necesare sunt de minim 10°C. Pentru asigurarea unor productii ridicate, se recomanda amplasarea mai multor soiuri in parcela.

Daca inainte de maturarea fructelor, umiditatea solului este ridicata, in cazul unor soiuri, mai ales la cele cu maturare extratimpurie si timpurie, endocarpul se crapa. Acest fenomen apare din cauza hidratarii bruste a pulpei care, fiind bine prinsa de sambure, desface cele doua jumatati ale endocarpului slab lemnificat si cu linia de sudura slab formata.

Dupa intrarea pe rod, intensitatea cresterilor vegetative scade. Piersicul fructifica bine la 2-3 ani de la plantare, fiind o specie precoce. Acesta fructifica anual, fara sa fie afectat de alternanta de fructificare.

Cerintele fata de clima si sol

Piersicul este o specie cu cerinte ridicate fata de caldura. Acesta creste si se dezvolta in zonele cu temperatura medie anuala de 10-11,5°C. Pe timpul iernii rezista la temperaturi de -24°C. Mugurii rezista la temperaturi de -3.9°C, iar florile avorteaza la temperaturi mai mici de  -3°C.

Piersicul prezinta rezistenta la seceta prelungita, dar pentru productii ridicate apa, devine un factor limitativ. In lipsa apei, fructele de piersic raman mici, turtite, productia fiind diminuata atat calitativ cat si cantitativ. Reactioneaza bine la irigare, mai ales in perioada de dinaintea maturarii fructelor, obtindu-se astfel, sporuri de productie semnificative.

Excesul de apa din sol, chiar si pe perioade scurte este daunator pentru piersic, determinad asfixierea radacinilor. Umiditatea ridicata din aer favorizeaza instalarea bolilor, iar ceata din timpul iernii amplifica efectele negative ale gerului.

Fata de lumina are cerinte ridicate, astfel ca, pentru a valorifica bine radiatia solara, taierile trebuie sa asigure o buna aerisire a coroanei, iar livada trebuie amplasata doar pe versantii cu expozitie sudica. In lipsa luminii, lastarii cresc putin, pomii sunt sensibili la ger, iar productia este slaba din punct de vedere cantitativ sau calitativ.

Pregatirea terenului
pregatire-teren

Piersicul se planteaza pe soluri fertile, permeabile, mijlocii, nisipoase, luto-nisipoase. Daca terenul este in panta, pomii se planteaza numai in partea superioara, iar randurile trebuie orientate pe directia nord-sud (aceste amplasamente reduc pierderile cauzate de ingheturile tarzii). Pregatirea terenului se face conform regulilor generale. Daca plantatia se infiinteaza pe un teren care a fost utilizat ca livada, terenul se pregateste cu 1-2 ani inainte. Pentru refacerea structurii solului si eliminarea focarelor de infectie, terenul se poate cultiva cu ierburi perene. Daca parcela este puternic infestata cu buruieni, acesta se erbicideaza.

Produse recomandate

Solul se fertilizeaza cu ingrasaminte organice (gunoi de grajd, compost, mranita). Se recomanda scarificarea terenului, pentru ca radacinile pomilor sa se dezvolte usor. Toate corpurile straine din sol, se aduna si se elimina din parcela, dupa care terenul trebuie sa fie bine nivelat.
Pentru o plantare de precizie, se poate realiza pichetarea terenului. Pichetarea este operatiunea prin care se marcheaza, pe teren, pozitia fiecarui pom, mai exact, in locul de plantare a pomilor se introduce un tarus.

Plantarea

Perioada optima de plantare pentru majoritatea speciilor pomicole este toamna. Aceasta regula se aplica si in cazul piersicului. Materialul saditor se va procura doar din pepiniere sau statiuni pomicole autorizate. Se recomanda urmatoarea schema de plantare: 5×4 m pentru sistemul de cultura clasic, iar pentru sistemul intensiv, 4x2m.

Fasonarea radacinilor
fasonate-radacini

Inainte de plantare se realizeaza fasonarea radacinilor. Operatiunea se executa cu scopul de a inlatura portiunile vatamate si de a mentine un sistem radicular cat mai sanatos. Radacinile necrozate se inlatura complet, iar cele sanatoase se scurteaza cu 7-8 cm. Fasonarea se realizeaza doar daca materialul saditor a fost scos din sol recent.

Mocirlirea radacinilor

Dupa fasonare, urmeaza mocirlirea radacinilor. Mocirlirea reprezinta introducerea radacinii intr-un amestec de pamant galben, gunoi de grajd proaspat si apa. Stratul de mocirla are rolul de a asigura o umiditate mai mare in jurul sistemului radicular. Mocirla trebuie sa aiba consistenta smantanii. Daca materialul saditor a fost transportat pe distante mari, inainte de mocirlire, se introduc intr-un vas cu apa timp de 2 ore. Aceasta operatiune are ca scop rehidratarea radacinilor.

Plantarea propriu zisa
plantare-piersic

Aceasta etapa incepe prin saparea gropii. Daca terenul nu a fost lucrat, groapa trebuie sapata cu 2-3 luni inainte si sa aiba urmatoarele dimensiuni: 100 x 100 x 80 cm. Daca terenul a fost lucrat corespunzator, groapa se sapa cu 1-2 zile inainte sau chiar in aceeasi zi. In acest caz, groapa va avea urmatoarele dimensiuni: 40 x 40 x 40 cm.

La baza gropii se introduce un amestec format din pamant fertil scos din partea superioara a gropii si gunoi de grajd bine descompus. Introduceti in groapa puietul astfel incat, radacina sa stea pe stratul fertil de la baza (introdus in prealabil). Dupa ce radacinile au fost acoperite cu 10 cm de sol, se excuta prima tasare a solului. La plantare trebuie sa se realizeze un contact strans al radacinilor cu solul. Adancimea de plantare se calculeaza astfel incat, punctul de altoire sa fie la 3 cm deasupra solului si orientat spre nord. Dupa plantare, langa piersic se introduce un tutore si se uda foarte bine. Pomul poate fi invelit cu materiale de protectie impotriva rozatoarelor.

Lucrarile de intretinere

In primavara, pomilor li se asigura necesarul de apa. Pentru a asigura prinderea acestora, irigarea este necesara. In jurul pomilor, solul se sapa superficial sau se poate acoperi cu resturi vegetale (mulcire). Mulcirea mentine o stare fitosanitara buna, impiedica dezvoltarea buruienilor, conserva apa din sol si reduce numarul lucrarilor de intretinere.

Taierile la piersic

In prima primavara din livada, pomul se scurteaza la 80 cm. Dupa ce pomul a pornit in vegetatie, toti mugurii pana la inaltimea de 50 cm se elimina. Din partea superioara a pomului se aleg 3-4 lastari dispusi uniform pe pom, pentru a forma primul etaj al coroanei. Restul lastarilor se elimina de pe planta.

In al doilea an de vegetatie, lastarii alesi se scurteaza la lungimea de 50 cm, deasupra unui mugure orientat spre exterior. Ramura de prelungire a axului trebuie sa fie mai inalta cu 25 cm decat primul etaj al coroanei. Aceasta se poate corecta printr-o taiere executata deasupra unui mugure exterior. Pe cele 3-4 ramuri principale se lasa 2-3 lastari de prelungire. Restul cresterilor se elimina.

piersic-taiar

In al treilea an, lastarii de prelungire ai ramurilor principale se scurteaza la 50-60 cm. Taierile se fac deasupra unui mugure orientat spre exterior. Pe axul central se vor alege 3-4 lastari dispusi uniform pe pom, pentru a forma un nou etaj. Se elimina ramurile concurente si cele ce se umbresc reciproc. Ramurile ramase pe ax se vor scurta la 10-15 cm pentru a fructifica. In timpul verii, se vor elimina lastarii lacomi, ramurile concurente si cele de pe partea superioara (coama) a ramurilor principale.

In al patrulea an lastarii alesi pentru a forma noul etaj din coroana se scurteaza, astfel incat sa fie mai sus cu 20-25 cm decat primul etaj. Astfel s-a format coroana piersicului. Dupa cei patru ani de taieri severe, pomul incepe sa rodeasca bine. Din acest moment, taierile vor mentine forma coroanei si vor norma incarcatura de rod. In aceasta perioada prin taieri se vor elimina lastari lacomi, ramurile uscate sau bolnave si se va mentine un echilibru intre crestere si fructificare, astfel incat pomul sa nu se epuizeze.

Produse recomandate

Taierile vara

Taierile din timpul verii sunt mai usor suportate de piersic, datorita capacitatii sale de regenerare. In acesta perioada se vor elimina lastarii lacomi si ramurile ce se intersecteaza. Varfurile lastarilor tineri se elimina. Acesta operatiune determina dezvoltarea mugurilor situati sub locul de taiere. Toate taierile se executa la un unghi de 45 grade, iar ranile mai mari de 2 cm se vor acoperi cu mastic. Astfel, apa se va scurge usor de pe rana.

Produse recomandate

Stimularea cresterii si a fructificarii

Pentru a dirija cresterea si fructificarea pomilor de piersic, se pot realiza o serie de operatiuni ce sunt grupate sub titlul: schimbarea pozitie ramurilor. Acestea sunt reprezentate de: dresarea ramurilor, inclinarea ramurilor si arcuirea ramurilor.

  • Dresarea ramurilor: reprezinta schimbarea pozitie naturale a ramurilor, in sensul aproprierii de verticala. Aceasta determina cresterea si fortificarea ramurii respective. Aceasta operatiune se realizeaza cu precadere in faza de maturitate a pomilor. In aceasta faza cresterile vegetative lipsesc, iar acesta operatiune duce la intinerirea coroanei;
  • dirijare-piersicInclinarea ramurilor: consta in schimbarea pozitie ramurilor, in sensul aproprierii de orizontala. Aceasta operatiune determina cresterea mugurilor de rod pe ramura respectiva si duce la aerisirea coroanei. Ramurile pot fi inclinare sub orizontala pentru a se obtine o rodire abundenta. Aceasta operatiune se practica in faza de tinerete a pomilor, cand cresterile vegetative sunt predominante.
  • Arcuirea ramurilor: prin acesta schimbare de pozitie, partea bazala ramane ascendenta, iar partea terminala este inclinata sub orizontala (descent). Aceasta operatiune determina atat cresterea vegetativa a ramurei, cat si garnisirea ei. Pomii carora li s-a aplicat arcuirea incep sa rodeasca mai devreme cu 2-3 ani.

Piersicul este pretentios fata de sol. In acest caz, se recomanda ca terenul din livada sa fie lucrat sau cultivat cu ierburi perene. In conditii de irigare pe intervalul dintre randuri se pot cultiva plante legumicole sau arbusti fructiferi. Exemple: tomate, ardei, vinete, ceapa, ustusoi, cartofi. Terenul se poate erbicida, dar numai dupa 2-3 ani de la plantare.

Produse recomandate

Protejarea pomilor impotriva inghetului

Din cauza conditiilor meteo instabile din ultimii ani, pomi fructiferi sunt deseori afectati de ingheturile tarzii din primavara. Acestea pot compromite recolta, de aceea, pentru a proteja pomii, se poate avea in vedere tehnica fumigatiei. Cand se anunta temperaturi scazute, in livada se ard materiale usor de aprins (adunate in gramezi), care produc o cantitate mare de fum (cauciuc, paie, gunoi de grajd, smoala, turba etc.).

Astfel, stratul de fum ce se formeaza deasupra livezii nu permite degajarea caldurii din sol si mentine astfel o temperatura mai ridicata la nivelul trunchiului/coroanei pomilor. Este foarte importata mentinerea focului pe intreaga durata a noptii, in special inaintea rasaritului, atunci cand temperaturile scad drastic. Aceasta operatiune poate proteja pomii de temperaturi pana la -3° C.

Fertilizarea

Datorita faptului ca este o specie foarte productiva, piersicul are nevoie de fertilizare suplimentara. Pentru a produce o tona de fructe de piersic, acesta consuma: 10 kg de azot, 2 kg de fosfor, 8 kg de potasiu. Pe langa macroelemente, pomul consuma si fier, bor, zinc, magneziu etc. In cazul livezilor tinere se recomada aplicarea gunoiului de grajd, precum si ingrasamantului complex NPK. Pentru asigurarea necesarului de microelemente se recomanda aplicarea fertilizarii foliare.

Produse recomandate

Irigarea

Pentru atingerea potentialului de productie este necesara irigarea plantatiei de piersic. Prin udarea pomilor in faza de intrare in parga (precoacere) a fructelor se poate obtine un spor de productie de 25 %. In functie de conditiile climatice se pot aplica 4-5 udari cu norme de 400-600 metri cubi/ha.

Rarirea fructelor

Avand o fertilitate foarte mare, piersicul formeaza mai multe fructe decat potentialul sau de sustinere si de hranire. Pentru evitarea ruperii si epuizarii, pomul necesita rarirea fructelor. Operatiunea se realizeaza la sfarsitul lunii iunie si trebuie finalizata inainte ca endocarpul sa se intareasca. Pe ramuri se asigura o distanta de 8-10 si 15-20 cm intre fructe. Cu aceasta ocazie se elimina si piersicile deformate si cele anormal dezvoltate.

Combatere boli si daunatori
tratamente-piersic

Starea fitosanitara a plantatiei de piersic este foarte importanta. Efectuarea tratamentelor fitosanitare, conform calendarului specific pentru piersic pot reduce semnificativ aparitia bolilor si daunatorilor. Pentru a distruge focarele de infectie din livada, se aplica tratamente in timpul repausului vegetativ (iarna). Tratamentele se vor aplica in ferestrele iernii cand temperatura este mai mare de 5° C.

In cazul bolilor, primul tratament (dupa caderea frunzelor) se face cu produse pe baza de cupru. A doua stropire cu produse pe baza de cupru, se face primavara, la dezmugurit. Solutia se pulverizeaza pe toata suprafata pomilor, de la baza solului si pana la nivelul crengilor. Aceste tratamente se aplica in zile fara precipitatii, cu temperaturi peste 6-7° C, astfel incat solutia sa nu inghete pe plante.

Produse recomandate

La 7-10 zile de la aplicarea tratamentelor cuprice, se face o stropire cu ulei horticol, ce actioneaza impotriva daunatorilor ce pot ierna in scoarta pomului.

Produse recomandate

Recoltarea
recoltare-piersici

Fructele ajung la maturitate esalonat. Din aceasta cauza, recoltarea se face prin 2-3 treceri. Piersicile au capacitatea de postmaturare, astfel, recoltarea se poate face inainte de maturitatea consum. In general, fructele se recolteaza cand au atins marimea si culoare specifica soiului, iar pulpa este inca ferma. Piersicile pot fi pastrate in depozite frigorifice timp de 2-3 saptamani. Recoltarea se realizeaza pe vreme uscata si racoroasa. Fructele se daseaza impeuna cu penduculul (codita), fara a pune presiune pe pulpa.

  • Discuții pe teme similare

    Cristian Ghiurca
    25 mai 2020
    Buna ziua, unul dintre piersici are de câteva zile frunzele foarte moi și lăsate. De asemenea și fructele au început să se înmoaie și să cadă. Până acum i-am stropit de trei ori cu chiria, vertimec sau acesta.
    0
    3
    Stefan B.
    22 septembrie 2020
    Buna ziua, va contactez in legatura cu o infectie a frunzelor piersicului din gradina mea pe care am vazut-o. De aporximativ doua zile, frunzele acestuia, de la varfuri, au inceput sa se chirceasca si sa faca ca niste bobite. (alta simptomatologie nu am constatat) Am atasat mai jos cateva poze cu piersicul pentru a va da seama mai usor cu ce anume are de-a face. Va multumesc anticipat pentru timpul acordat si pentru ajutorul oferit.
    4
    1

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile