Peperomia – informatii si sfaturi de ingrijire
Publicat pe: 7 septembrie 2022 Modificat pe: 28 iunie 2024
Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Peperomia – este un gen care cuprinde peste 1000 de specii de plante native din zonele tropicale si subtropicale. O parte din aceste specii se intalnesc si ca plante decorative de interior, datorita foliajului inedit.
Peperomia prezinta, in general, frunze ovale, carnoase, cu margini netede sau texturate. In functie de specie, acestea pot fi divers colorate: verde, rosu, violet, gri si pot fi variegate, marmorate sau simple, de dimensiuni mari sau mici. Florile sunt grupate in forma de spic, sunt lungi si inguste, fara valoare ornamentala. In conditii de interior, Peperomia infloreste foarte rar.
Peperomia – Specii si varietati
- Peperomia obtusifolia: prezinta frunze cu aspect neted, lucioase, de culoare verde. Unele plante pot prezenta si frunze variegate. Poate ajunge la o inaltime de 30 cm, avand un aspect mai compact;
- Peperomia argyreia: prezinta frunze ovale, lucioase, de culoare verde, pe suprafata carora se observa dungi de culoare gri/argintii.
- Peperomia clusiifolia: frunzele sunt ovale, cu centrul de culoare verde si crem, iar marginea este de culoare rosie sau roz. Acestea ating inaltimea de 30 cm si au aspect de tufa;
- Peperomia caperata: se remarca prin frunzele ondulate/incretite, catifelate. Unele varietati prezinta frunze cu tenta visinie, iar altele au nuanta verde-cenusie;
- Peperomia rotundifolia: prezinta frunze mici, ovale, de culoare verde-jad, ce cresc de o parte si de alta a tulpinii. Se poate cultiva in ghivece suspendate sau ca planta verticala.
Conditii de mediu
Lumina. Peperomia prefera locurile cu luminozitate medie spre ridicata, insa ferita de razele directe ale soarelui (pot provoca arsuri). Lumina insuficienta determina o crestere mai lenta, un numar mai mic de frunze, iar foliajul isi poate pierde calitatile ornamentale.
Temperatura. Nu are pretentii ridicate fata de temperatura, creste si se dezvolta bine la o temperatura medie. Totusi, nu se recomanda amplasarea plantelor in apropierea sistemelor de incalzire/racire sau in locuri in care pot aparea fluctuatii de temperatura sau curenti de aer.
Umiditate. Fiind o planta tropicala, Peperomia prefera umiditatea aerului usor ridicata. Daca aerul este uscat, se recomanda pulverizarea regulata a frunzelor cu apa necalcaroasa sau asezarea ghiveciului pe o tavita cu pietris umed.
Substrat. Prefera un substrat usor, aerisit, care sa permita un drenaj bun. Se poate utiliza un substrat obisnuit, dar care sa fie grosier si afanat. Este important ca ghiveciul sa prezinte orificii pentru drenaj, pentru a evita stangarea apei la nivelul radacinii.
Comandă produsele recomandate
Ingrijire Peperomia
Udarea. Majoritatea speciilor de Peperomia prezinta frunze groase, asemanatoare suculentelor, ce pot retine apa, de aceea, nu necesita udari frecvente pentru a-si mentine vigoarea. Astfel, udarea trebuie sa se faca moderat, lasand substratul sa se usuce intre doua udari. Un substrat imbibat poate duce la putrezirea radacinilor.
Fertilizare. Se poate fertiliza in perioada de crestere, o data sau de doua ori pe luna, folosind ingrasaminte specifice pentru plante decorative prin frunze.
Comandă produsele recomandate
Transplantare. Avand un ritm de crestere relativ lent, Peperomia nu necesita transplantari dese. Atunci cand este necesar (radacinile ies prin orificiile de drenaj), se poate transplanta intr-un ghiveci mai voluminos, folosind un substrat proaspat.
Inmultire. Se poate inmulti primavara, prin butasi de tulpina sau butasi de varf. Acestia se vor pune la inradacinat in vase cu apa sau direct in substrat.
Comandă produsele recomandate
Boli si daunatori
Dintre daunatori, cei mai frecventi sunt: paduchii lanosi, afidele, tripsii si acarienii. Totodata, speciile de Peperomia sunt predispuse la putrezirea radacinilor. Pentru a evita acest lucru, se recomanda udarea moderata si utilizarea unui ghiveci potrivit (ghivecele prea mari vor retine mai mult timp umiditate in apropierea radacinilor).
In plus
- Speciile de Peperomia nu sunt toxice pentru animalele de companie;
- Genul Peperomia face parte din familia piperului – Piperaceae, insa plantele acestui gen nu sunt destinate consumului;
- Ingalbenirea, urmata de caderea frunzelor, poate fi un indicator ca planta a fost udata prea mult.
Discuție nouă despre
citești și participi la discuții despre Peperomia – informatii si sfaturi de ingrijire
-
Discuții pe teme similare
2 urează frunze verziPeperomia, varietatea ferreyrae – ii cad frunzeAm nevoie de ajutor pentru a salva aceasta planta. Locul ei obisnuit este intr-un balcon inchis si insorit in cea mai mare parte a zilei. Este protejata de lumina directa... mai multCitește Sfatul specialistului și încă 3 răspunsuriFrunze verzi75 urează frunze verziSondaje: Împreună construim: O privire asupra implicării comunității noastreDragi membri ai comunității Botaniștii, Suntem cu adevărat curioși să aflăm părerea voastră despre nivelul de activitate al comunității noastre. Considerați că suntem suficient de activi sau v-ați dori o... mai multCitește 5 răspunsuriFrunze verzi30 urează frunze verziStiai ca puful alb de pe plante poate avea mai multe cauze?Puful alb depistat pe plante poate fi cauzat de o varietate de daunatori, incluzand cicada melifera, paduchele lanos, paduchele testos sau o boala precum fainarea. Cum facem diferenta?🤔 🌱 Cicada... mai multFrunze verzi1 urează frunze verziPeperomia “Hope” și String of Turtles, panza alba in substratBuna ziua, Am achiziționat acum aproximativ o lună, două plante din același loc: Peperomia “Hope” și String of Turtles. Încă din prima săptămână am observat că s-a format în pământ... mai multCitește Sfatul specialistului și încă un răspunsFrunze verzi1 urează frunze verziPeperomia Rosso – frunze galbene fragileFiți amabili, în ultimele zile încerc să salvez o plantă care îmi este foarte dragă dar nu prea mă descurc...doresc să întreb dacă cineva a mai întâlnit o situație asemănătoare... mai multCitește Sfatul specialistului și încă 4 răspunsuriFrunze verzi43 urează frunze verziÎn cazul bambusului norocos, cât de des trebuie să igienizăm vasul și să schimbăm apa?🎍 Bambusul norocos – Lucky bamboo (Dracaena sanderiana) a devenit o plantă din ce în ce mai populară în ultimii ani datorită aspectului său deosebit și valorii sale ornamentale. Având... mai multFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.