Peperomia – informatii si sfaturi de ingrijire

peperomia-sfaturi-ingrijire

Peperomia – este un gen care cuprinde peste 1000 de specii de plante native din zonele tropicale si subtropicale. O parte din aceste specii se intalnesc si ca plante decorative de interior, datorita foliajului inedit.

Peperomia prezinta, in general, frunze ovale, carnoase, cu margini netede sau texturate. In functie de specie, acestea pot fi divers colorate: verde, rosu, violet, gri si pot fi variegate, marmorate sau simple, de dimensiuni mari sau mici. Florile sunt grupate in forma de spic, sunt lungi si inguste, fara valoare ornamentala. In conditii de interior, Peperomia infloreste foarte rar. 

Peperomia – Specii si varietati

  • Peperomia obtusifolia: prezinta frunze cu aspect neted, lucioase, de culoare verde. Unele plante pot prezenta si frunze variegate. Poate ajunge la o inaltime de 30 cm, avand un aspect mai compact;
  • Peperomia argyreia: prezinta frunze ovale, lucioase, de culoare verde, pe suprafata carora se observa dungi de culoare gri/argintii.
  • Peperomia clusiifolia: frunzele sunt ovale, cu centrul de culoare verde si crem, iar marginea este de culoare rosie sau roz. Acestea ating inaltimea de 30 cm si au aspect de tufa;
  • Peperomia caperata: se remarca prin frunzele ondulate/incretite, catifelate. Unele varietati prezinta frunze cu tenta visinie, iar altele au nuanta verde-cenusie;
  • Peperomia rotundifolia: prezinta frunze mici, ovale, de culoare verde-jad, ce cresc de o parte si de alta a tulpinii. Se poate cultiva in ghivece suspendate sau ca planta verticala. 

Conditii de mediu

Lumina. Peperomia prefera locurile cu luminozitate medie spre ridicata, insa ferita de razele directe ale soarelui (pot provoca arsuri). Lumina insuficienta determina o crestere mai lenta, un numar mai mic de frunze, iar foliajul isi poate pierde calitatile ornamentale. 

Temperatura. Nu are pretentii ridicate fata de temperatura, creste si se dezvolta bine la o temperatura medie. Totusi, nu se recomanda amplasarea plantelor in apropierea sistemelor de incalzire/racire sau in locuri in care pot aparea fluctuatii de temperatura sau curenti de aer.

Umiditate. Fiind o planta tropicala, Peperomia prefera umiditatea aerului usor ridicata. Daca aerul este uscat, se recomanda pulverizarea regulata a frunzelor cu apa necalcaroasa sau asezarea ghiveciului pe o tavita cu pietris umed. 

Substrat. Prefera un substrat usor, aerisit, care sa permita un drenaj bun. Se poate utiliza un substrat obisnuit, dar care sa fie grosier si afanat. Este important ca ghiveciul sa prezinte orificii pentru drenaj, pentru a evita stangarea apei la nivelul radacinii.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Ingrijire Peperomia

Udarea. Majoritatea speciilor de Peperomia prezinta frunze groase, asemanatoare suculentelor, ce pot retine apa, de aceea, nu necesita udari frecvente pentru a-si mentine vigoarea. Astfel, udarea trebuie sa se faca moderat, lasand substratul sa se usuce intre doua udari. Un substrat imbibat poate duce la putrezirea radacinilor.

Fertilizare. Se poate fertiliza in perioada de crestere, o data sau de doua ori pe luna, folosind ingrasaminte specifice pentru plante decorative prin frunze. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Transplantare. Avand un ritm de crestere relativ lent, Peperomia nu necesita transplantari dese. Atunci cand este necesar (radacinile ies prin orificiile de drenaj), se poate transplanta intr-un ghiveci mai voluminos, folosind un substrat proaspat. 

Inmultire. Se poate inmulti primavara, prin butasi de tulpina sau butasi de varf. Acestia se vor pune la inradacinat in vase cu apa sau direct in substrat. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori

Dintre daunatori, cei mai frecventi sunt: paduchii lanosi, afidele, tripsii si acarienii. Totodata, speciile de Peperomia sunt predispuse la putrezirea radacinilor. Pentru a evita acest lucru, se recomanda udarea moderata si utilizarea unui ghiveci potrivit (ghivecele prea mari vor retine mai mult timp umiditate in apropierea radacinilor).

In plus

  • Speciile de Peperomia nu sunt toxice pentru animalele de companie;
  • Genul Peperomia face parte din familia piperului – Piperaceae, insa plantele acestui gen nu sunt destinate consumului;
  • Ingalbenirea, urmata de caderea frunzelor, poate fi un indicator ca planta a fost udata prea mult. 
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

peperomia-sfaturi-ingrijire
Peperomia – informatii si sfaturi de ingrijire
Peperomia – informatii si sfaturi de ingrijire

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile