Pepeni, informatii despre tehnologia de cultura

pepeni-tehnologia-de-cultura

Pepenii (galben – Cucumis melo si pepenele verde – Citrullus vulgaris) se cultiva pentru fructele sale care se consuma la maturitatea fiziologica, in stare proaspata sau sub forma de preparate. Fructele de pepeni sunt apreciate pentru gustul fin, racoritor, dulce si placut. Acestea contin zahar, vitamine, saruri minerale, apa si protide.

Pepenele galben este originar din Asia, Africa si Afganistan. Este cultivat de aproximativ 2000 de ani. In Europa s-a raspandit in secolul al XV-lea in tarile sudice, apoi in Franta si Belgia. In Romania a fost introdus in cultura in secolul al XVII-lea. Pepenele verde este originar din Africa Centrala si de Sud. Este cultivat din antichitate datorita continutului mare de apa, de catre chinezi, indieni, arabi si egipteni.

poza-pepeni

Pepenele galben este o planta erbacee anuala. Radacina este dezvoltata si poate ajunge la 1 m lungime. Tulpina este taratoare, cu muchii rotunjite, lungimea ei poate ajunge la 4-5 m si este acoperita cu perisori fini. Frunzele sunt petiolate, palmate cu lobi alungiti, acoperite cu perisori fini. Florile sunt unisexuate, alungite, de culoare galbena. Florile mascule apar primele la axila frunzelor, cate 3-5 la un loc. Cele femele apar pe lastarii secundari. Polenizarea este entomofila. Fructul este o melonida de forme, marimi si culori diferite. Semintele se gasesc in interiorul fructului.

Pepenele verde este o planta erbacee anuala cu un sistem radicular puternic care patrunde in sol pana la adancimea de 1.5 m. Tulpina este taratoare, puternic ramificata, cu o lungime de 4-5 m. Frunzele sunt mari, adanci sectate, acoperite cu perisori cenusii. Florile sunt mari unisexuate, predomina cele femeiesti. Fructul este o melonida, de culoare verde cu diferite desene. Semintele sunt mari, de culori diferite.

Cerinte fata de clima si sol

Pepenii au cerinte ridicate fata de temperatura. Temperaturile optime de vegetatie trebuie sa fie cuprinse intre 25°C si 30°C. Plantele cresc si se dezvolta bine, in primele faze de vegetatie, la temperaturi de peste 15°C. Sunt afectate de temperaturile sub 10°C. Oscilatiile mari de temperatura in perioada infloritului provoaca avortarea florilor. Polenizarea si fecundarea se realizeaza bine la temperaturi de peste 20°C.

Pepenii sunt sensibili la curentii de aer, din aceasta cauza se recomanda inconjurarea culturii cu perdele de protectie. La marginea parcelei se pot semana cateva randuri de plante cu port inalt. Exemple: porumb, sorg sau floarea soarelui. De asemenea, pepenii au pretentii mari fata de lumina. Au nevoie pe toata perioada de vegetatie de aproximativ 1500 ore de stralucire a soarelui. Lumina intensa influenteaza favorabil acumularea de zahar in fructele de pepene, iar lipsa ei intarzie coacerea acestora. Deficitul de apa din sol este compensat de sistemul radicular care are o putere mare de explorare a solului. Totusi, 2-3 udari determina sporuri semnificative de productie. Planta prefera soluri usoare, fertile, cu un pH cuprins intre 6 si 7.2.

Tehnologia de cultivare a pepenilor

Cultivarea pepenilor galbeni

Rotatia culturilor. Cele mai bune plante premergatoare pentru cultura de pepeni sunt cereale paioase, porumbul, leguminoasele perene (trifoi, lucerna), ceapa, usturoiul, cartofii, fasolea, mazarea, ridichiile. Aceste culturi lasa solul curat de buruieni si bine structurat. Pe o parcela pe care s-au cultivat pepeni, castraveti, dovlecei sau alte cucurbitacee, pepenele poate sa revina dupa 3-4 ani.

Pregatirea terenului

Aceasta etapa incepe din toamna prin eliberarea terenului de cultura premergatoare si apoi, se efectueaza fertilizarea de baza, dupa o analiza in prealabil a solului. Dupa aplicarea fertilizarii de baza, terenul se lucreaza la adancimea de 28 – 30 cm.

freza-pepeni

Primavara, fertilizarea se poate completa cu ingrasaminte specifice, iar solul se poate modela in biloane sau straturi inaltate. Daca cultivati pepeni in sistem intensiv si utilizati irigarea prin picurare, este bine sa instalati sistemul odata cu acoperirea solului cu folie. Inainte de semanat sau imediat dupa semanat poate efectua o erbicidare preemergenta, respectand intocmai specificatiile produsului ales.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Pregatirea rasadurilor plantarea si semanatul
rasad-pepene-galben

Cultura de pepeni se infiinteaza din rasad (pentru productii mai timpurii) sau prin seminte. Obtinerea rasadurilor se face prin semanat direct in cuburi nutritive sau pe brazde de telina (pamant de telina). Semanatul se realizeaza in luna martie, fiind necesare doua kg samanta pentru un hectar de cultura. Semanatul, in vederea producerii rasadurilor, se realizeaza in luna martie.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Ca substrat de producere a rasadurilor, se recomanda utilizarea unuia special destinat in acest sens. Amestecul se trateaza cu produse specifice, pentru a preintampina atacul unor boli/daunatori.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Ideal este ca intr-un cuib sau intr-un cub nutritv sa se semene doar o samanta. Daca se seamana mai multe seminte, cand rasadurile se planteaza si se separa, radacinile se pot vatama, iar rasadul sufera un soc, ce poate duce la pierderea plantei. Rasadurile au nevoie de un tratament in vegetatie, inainte de plantare, cu fungicide specifice pentru prevenirea ”caderii plantulelor”.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Un rasad de buna calitate trebuie sa aiba varsta de 40-50 zile. Pentru a stimula fructificarea, se poate realiza ciupirea rasadului. Cand plantele au 4-5 frunze, se ciupeste varful. Astfel, la plantare rasadul are deja 2-3 lastari viabili.  Inainte de semanat rasadurile se uda abundent. Plantarea rasadurilor in camp se face manual sau semi-mecanizat (pe suprafete mari) cand conditiile climatice sunt optime.

seminte pepene-galben

In cazul in care cultura se infiinteaza prin seminte, semanatul incepe cand, in sol, la adancimea de 8 – 10 cm sunt temperaturi de 12 – 13°C cu tendinte de crestere. Calendaristic, epoca de semanat este cuprinsa intre 25 aprilie si 10 mai. Operatiunea se poate face manual sau mecanizat. Distanta intre randuri este de 150 cm, iar distanta intre plante pe rand este de 22-26 cm.  Adancimea de semanat este de 3 – 4 cm si se utilizeaza aproximativ 3 – 5 kg samanta/ ha.

Combaterea bolilor

Combaterea se realizeaza aplicand tratamente cu fungicide si insecticide specifice. Pentru evitarea aparitiei bolilor sau daunatorilor rezistenti la actiunea produselor fitosanitare, se recomanda alternarea produselor cu substante active diferite.

Combaterea buruienilor

Se recomanda efectuarea de 3 – 4 prasile manuale sau mecanizate, fara a afecta tulpinile plantelor. Buruienile se pot combate si chimic prin aplicarea de erbicide.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Alte sfaturi si lucrari de ingrijire

In cazul in care cultura se infiinteaza prin semanat direct, cand planta are doua frunze adevarate se realizeaza raritul. In cuib trebuie sa ramana una sau doua plante.

ciupirea-rasadurilor

Cand plantele au 4 – 5 frunze, se ciupeste varful plantei pentru a stimula fructificarea. Primi 50 cm de tulpina se poate copili lasand doar lastarii purtatori de flori femeiesti. Florile femele au ovarul in forma viitorului fruct. Dupa ce florile au format fructe, iar acestea au marimea unei nuci, lastarii sterili (fara flori) se ciupesc sau se elimina complet. Cand fructele sunt vizibilie se realizeaza raritul fructelor. Pe o planta se lasa intre 5 si 8 fructe. Atfel, planta va produce fructe de calitate superioara. Pepenele galben nu formeaza fructe fara seminte.

Pepeni au un sistem radicular bine dezvoltat. Acesta poate explora o masa mare de sol. Dar, pentru productii considerabil mai mari se recomanda aplicarea irigatiilor. Cea mai buna metoda de aplicare a irigatiilor, in cazul culturii de pepeni, este irigarea prin picurare. In cazul in care nu dispuneti de acest sistem, puteti aplica irigatii pe brazda sau pe distanta dintre randuri. Se pot aplica 2-3 udari cu norme de 250 – 300 metri cubi/ha.  Nu se recomanda irigarea prin aspersiune pentru ca apa poate deranja partile aeriene ale plantelor, iar picaturile de apa sunt mijloace de transport ale microrganismelor fitopatogene (ce produc boli). In perioada de coacere a fructelor irigarea nu se aplica pentru ca aceste pot crapa.

Polenizarea
polenizare flori pepeni

Florile de pepene galben se deschid dimineata si se inchid spre dupa amiaza.  Acestea au nevoie de mai multe vizite ale albinelor pentru ca polenizarea sa se realizeze complet. Polenizarea se realizeaza, de regula, dimineata cand florile  sunt deschise, iar polenul este viabil. De obicei, procesul se incheie in jurul pranzului. In zonele cu temperaturi ridicate si umiditatea aerului mica, polenul este viabil doar dimineata devreme. Pentru a nu deraja activitatea polenizatorilor se recomanda ca lucrarile de intretinere si tratamentele fitosanitare sa se efectueze seara sau dupa ora pranzului (in perioada infloritului). Se poate utiliza polenizarea suplimentara prin aplasarea de 3 stupi la un hectar de cultura.

In cazul unei culturi intensive, se recomada aplicarea de 2 – 3 fertilizari, incepand cu formarea vrejilor. Se pot aplica ingrasaminte complexe NPK si se poate fertiliza foliar pentru aportul optim de microelemente. In cazul pepenilor, in vegetatie, nu se poate aplica gunoi de grajd sau must de grajd, deoarece pepenii sunt sensibili la excesul de azot. Se poate aplica doar mranita.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Recoltarea

Momentul optim de recoltare este semnalat :

  • prezenta mirosului specific;
  • schimbarea culorii fructului;
  • aparitia de unor usoare crapaturi la nivelul peduncului;
  • fructele sunt grele;
  • prin lovirea cu degetul, fructele trebuie sa nu sune a gol;

Recoltarea incepe in luna iulie (soiuri extratimpurii) si se prelungeste pana in septembrie. Exista soiuri ce au potential de postmaturare. In acest caz recoltarea se realizeaza cu cateva zile inainte de aparitia semnelor specifice de mai sus.

Cultivarea pepenilor verzi

Rotatia culturilor. Cele mai bune plante premergatoare sunt cereale paioase, porumbul, leguminoasele perene (trifoi, lucerna) , ceapa, usturoiul, cartofii, fasolea, mazarea, ridichiile. Aceste culturi lasa solul curat de buruieni si bine structurat. Pe o parcela pe care s-au cultivat pepeni, castraveti, dovlecei sau alte cucurbitacee pepenele poate sa revina dupa 3-4 ani.

Pregatirea terenului

Aceasta etapa incepe din toamna prin eliberarea terenului de cultura premergatoare si apoi, se efectueaza fertilizarea de baza, dupa o analiza in prealabil a solului. Dupa aplicarea fertilizarii de baza, terenul se lucreaza la adancimea de 28 – 30 cm.

Primavara, fertilizarea se poate completa in functie de starea de aprovizionare a solului. Inainte de semanat sau imediat dupa semanat poate efectua o erbicidare preemergenta, respectand intocmai specificatiile produsului ales. Solul se poate modela in biloane sau straturi inaltate, sau se poate acoperi cu folie de polietilena. Daca cultivati pepeni in sistem intensiv si utilizati irigarea prin picurare, este bine sa instalati sistemul odata cu acoperirea solului cu folie.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Pregatirea, plantarea rasadurilor si semanatul
semanat-dubla protectie

Cultura se infiinteaza prin seminte sau din rasad (pentru productii timpurii). Obtinerea rasadurilor se face prin semanat direct in cuburi nutritive sau pe brazde de telina. Semanatul se realizeaza in luna martie, fiind necesare 2 kg samanta pentru un hectar de cultura. Semanatul, in vederea producerii rasadurilor se realizeaza in luna martie. Ca substrat de producere a rasadurilor se poate folosi un amestec special destinat in acest sens. Amestecul se trateaza cu produse specifice, pentru a preintampina aparitia bolilor/daunatorilo. Ideal este ca intr-un cuib sau intr-un cub nutritv sa se semene doar o samanta. Daca se seamana mai multe seminte, cand rasadurile se planteaza si se separa, radacinile se pot vatama.

Rasadurile au nevoie de un tratament in vegetatie, inainte de plantare, cu fungicide specificie pentru evitarea ”caderii plantulelor”.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Un rasad de buna calitate trebuie sa aiba varsta de 40-50 zile. Pentru a stimula fructificarea, se poate realiza ciupirea rasadului. Cand plantele au 4-5 frunze, se ciupeste varful astfel, la plantare, rasadul are deja 2-3 lastari viabili.  Inainte de plantat, rasadurile se uda abundent. Plantarea rasadurilor in camp se face manual sau semi-mecanizat (pe suprafete mari) cand conditiile climatice sunt optime. Recent s-au dezvoltat tehnologii noi care determina rezistenta mai mare a plantelor la conditiile pedoclimatice. Una din aceste metode este altoirea. Plantele altoite produc fructe cu pulpa mai ferma, cu o culoare mai intensa, care isi pastreaza calitatile mai mult timp. Pepenele altoit produce mai multe fructe pe planta. Metodele de altoire sunt prin insertie, prin despicatura si prin imbinare.

seminte-pepene-verde

In cazul in care cultura se infiinteaza prin seminte, semanatul incepe cand in sol sunt temperaturi de peste 15°C. Calendaristic, epoca de semanat este cuprinsa intre 25 aprilie si 10 mai. Operatiunea se face manual sau mecanizat, la adancimea de 3 – 4 cm, utilizandu-se 4-5 kg samanta/ ha. Se poate semana manual, in cuiburi, cate 2-3 seminte/ un cuib. Distanta intre randuri este de 200 cm, iar distanta intre plante pe rand este de 50 cm. Cultura se poate infiinta prin semanat in spatii cu dubla protectie.

Combaterea bolilor

Combaterea se realizeaza aplicand tratamente cu fungicide si insecticide specifice. Pentru evitarea aparitiei bolilor sau daunatorilor rezistenti la actiunea produselor fitosanitare, se recomanda alternarea produselor cu substante active diferite.

Combaterea buruienilor

Se recomanda efectuarea de 3-4 prasile, fara a afecta tulpinile plantelor. Dupa primele doua prasile se recomada acoperirea vrejilor cu pamant pentru a nu fi afectati de vant. Buruienile se pot combate si chimic prin aplicarea de erbicide.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Alte sfaturi si lucrari de intretinere

In cazul in care cultura se infiinteaza prin semanat direct, cand planta are doua frunze adevarate, se realizeaza raritul. In cuib trebuie sa ramana una sau doua plante.

Cand plantele au 4 – 5 frunze, se ciupeste varful plantei pentru a stimula fructificarea. Primi 50 cm de tulpina se pot copili, lasand doar lastarii purtatori de flori femeiesti. Florile femele au ovarul in forma viitorului fruct. Dupa ce florile au format fructe, iar acestea au marimea unei nuci, lastarii sterili (fara flori) se ciupesc sau se elimina complet. Cand fructele sunt vizibilie se realizeaza raritul fructelor. Pe o planta se lasa intre 4 si 5 fructe. Atfel, planta va produce fructe de calitate superioara. Pepenele verde poate sa formeze fructe fara seminte.

sistem de irifare-pepene verde

Pepenii au un sistem radicular bine dezvoltat. Acesta poate explora o masa mare de sol. Dar, pentru productii considerabil mai mari se recomanda aplicare irigatiilor. Cea mai buna metode de aplicare a irigatiilor, in cazul culturii de pepeni este irigarea prin picurare. In cazul in care nu dispuneti de acest sistem, puteti aplica irigatii pe brazada sau pe distanta intre randuri. Se pot aplica 2-3 udari cu norme de 250 – 300 metri cubi/ha.  Nu se recomanda irigarea prin aspersiune pentru ca apa poate deranja partile aeriene ale plantelor, iar picaturile de apa sunt mijloace de transport ale microrganismelor fitopatogene. In perioada de coacerea a fructelor irigarea nu se aplica pentru ca aceste pot crapa.

Polenizarea

Florile de pepeni se deschid dimineata si se inchid spre dupa amiaza. Acestea au nevoie de mai multe vizite ale albinelor pentru ca polenizarea sa se realizeze complet. Polenizarea se realizeaza, de regula, dimineata cand florile  sunt deschise, iar polenul este viabil. De obicei, procesul se incheie in jurul pranzului. In zonele cu temperaturi ridicate si umiditate relativa mica, polenul este viabil doar dimineata devreme. Pentru a nu deraja activitatea polenizatorilor se recomanda ca lucrarile de intretinere si tratamentele fitosanitare sa se efectueze seara sau dupa ora pranzului (in perioada infloritului). Se poate utiliza polenizarea suplimentara prin aplasarea de 3 stupi la un hectar de cultura.

In cazul unei culturi intensive se recomada aplicarea de 2 – 3 fertilzari, incepand cu formarea vrejilor. Se pot aplica ingrasaminte complexe NPK si de asemenea, se poate fertiliza foliar pentru aportul optim de microelemente.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In cazul pepenilor, in vegetatie nu se poate aplica gunoi de grajd, sau must de grajd, deoarece pepenii sunt sensibili la excesul de azot. Se poate aplica doar mranita.

culturi intercalte

In unele zone se practica cultura intercalata. Intre randurile de pepeni se planteaza cartofi. Cartofii timpurii se planteaza intre 15 – 30 martie. La sfarsitul lunii aprilie se seamana pepenii verzi printre randurile de cartof timpuriu. Pepenii se planteaza la 200 cm distanta intre randuri si 60 cm distanta intre plante pe rand. Cartofii se planteaza la 70 cm distanta intre randuri si 20 cm distanta intre plante pe rand. Astfel, intre doua randuri de pepeni sunt 2 randuri de cartofi. In perioda sfarsit de mai – inceput de iunie, cartoful se recolteaza, iar pepenele ramane in sistem de cultura pura.

Recoltarea
recoltat-pepeni

Momentul optim de recoltare este semnalat:

  • sunetul infundat cand fructele sunt lovite cu degetul;
  • uscarea carcelului de la baza;
  • coaja capata luciul caracteristic;
  • zona de prindere a pendunculului este putin infundata;
  • coaja se zgarie usor;

Fructele sunt detasate de planta cu un cutit, fara a atinge vrejii. In cazul pepenelui verde nu exista soiuri ce se pot matura. Astfel fructele se recolteaza numai cand au ajuns la maturitate.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile