Pepeni, cum sa plantezi si sa ingrijesti acest fruct

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 3 ani

 

Pepenii ( galben- Cucumis melo/ verde- Citrullus vulgaris) se cultiva pentru fructele sale care se consuma la maturitatea fiziologica, in stare proaspata sau sub forma de preparate. Fructele sunt apreciate pentru gustul fin, racoritor, dulce si placut. Acestea contin zahar, vitamine, saruri minerale, apa si protide.

Pepenele galben este originar din Asia, Africa si Afganistan. Este cultivat de aproximativ 2000 de ani. In Europa s-a raspandit in secolul al XV-lea in tarile sudice, apoi in Franta si Belgia. In Romania a fost introdus in cultura in secolul al XVII-lea. Pepenele verde este originar din Africa Centrala si de Sud. Este cultivat din antichitate datorita continutului mare de apa, de catre chinezi, indieni, arabi si egipteni.

poza-pepeniPepenele galben este o planta erbacee anuala. Radacina este dezvoltata si poate ajunge la 1 m lungime. Tulpina este taratoare, cu muchii rotunjite, lungimea ei poate ajunge la 4-5 m si este acoperita cu perisori fini. Frunzele sunt petiolate, palmate cu lobi alungiti, acoperite cu perisori fini. Florile sunt unisexuate, alungite, de culoare galbena. Florile mascule apar primele la axila frunzelor, cate 3-5 la un loc. Cele femele apar pe lastarii secundari. Polenizarea este entomofila. Fructul este o melonida de forme, marimi si culori diferite. Semintele se gasesc in interiorul fructului.

Pepenele verde este o planta erbacee anuala cu un sistem radicular puternic care patrunde in sol pana la adancimea de 1.5 m. Tulpina este taratoare, puternic ramificata, cu o lungime de 4-5 m. Frunzele sunt mari, adanci sectate, acoperite cu perisori cenusii. Florile sunt mari unisexuate, predomina cele femeiesti. Fructul este o melonida, de culoare verde cu diferite desene. Semintele sunt mari, de culori diferite.

Cerinte fata de clima si sol. Pepenii au cerinte ridicate fata de temperatura. Temperaturile optime de vegetatie trebuie sa fie cuprinse intre 25 si 30 de grade Celsius. Plantele cresc si se dezvolta bine, in primele faze de vegetatie, la temperaturi de peste 15 grade Celsius. La temperaturi de sub 10 grade Celsius plantele mor. Oscilatiile mari de temperatura in perioada infloritului provoaca avortarea florilor. Polenizarea si fecundarea se realizeaza bine la temperaturi de peste 20 grade Celsius.

Pepeni sunt sensibili la curentii de aer, din aceasta cauza se recomanda inconjurarea culturii cu perdele de protectie. La marginea parcelei se pot semana cateva randuri de plante cu port inalt. Exemple: porumb, sorg sau floarea soarelui. De asemenea, pepenii au pretentii mari fata de lumina. Au nevoie pe toata perioada de vegetatie de aproximativ 1500 ore de stralucire a soarelui. Lumina intensa influenteaza favorabil acumularea de zahar in fructe, iar lipsa ei intarzie coacerea fructelor. Deficitul de apa din sol este compensat de sistemul radicular care are o putere mare de explorare a solului. Totusi, 2-3 udari determina sporuri semnificative de productie. Planta prefera soluri usoare, fertile, cu un pH cuprins intre 6 si 7.2.

Tehnologia de cultivare a pepenilor.

  • Cultivarea pepenilor galbeni:

 

Rotatia culturilor. Cele mai bune plante premergatoare sunt cereale paioase, porumbul, leguminoasele perene (trifoi, lucerna) , ceapa, usturoiul, cartofii, fasolea, mazarea, ridichiile. Aceste culturi lasa solul curat de buruieni si bine structurat. Pe o parcela pe care s-au cultivat pepeni, castraveti, dovlecei sau alte cucurbitacee, pepenele poate sa revina dupa 3-4 ani.

Pregatirea terenului.

Aceasta etapa incepe din toamna prin eliberarea terenului de cultura premergatoare. Terenul se fertilizeaza cu gunoi de grajd in doze cuprinse intre 30 si 60 tone/ ha. In cazul in care nu dispuneti de gunoi de grajd, fertilizarea de baza se poate face si cu ingrasaminte chimice. Se pot aplica urmatoarele doze: 70 kg fosfor substanta activa/ ha si 70-90 kg potasiu substanta activa/ ha. Dupa aplicarea fertilizarii de baza terenul se lucreaza la adancimea de 25 cm. Lucrarea se poate realiza cu motocultorul, cazmaua sau plugul in agregat cu tractor.

freza-pepeniPrimavara, fertilizarea se se poate completa cu 40-60 kg azot substanta activa/ha, 30 kg fosfor substanta activa/ ha si 30-70 kg potasiu substana activa/ ha. Terenul se marunteste foarte bine cu motocultorul, sapa sau freza, sau orice aveti la indemana. Inainte de semanat sau imediat dupa semanat poate aplica erbicidul Dual Gold. Solul se poate modela in biloade sau straturi inaltate, sau se poate acoperi cu folie de polietilena. Daca cultivati pepeni in sistem intensiv si utilizati irigarea prin picurare, este bine sa instalati sistemul odata cu acoperirea solului cu folie.

Pregatirea rasadurilor, plantarea rasadurilor si semanatul.

rasad-pepene-galbenCultura se infiinteaza din rasad (pentru productii mai timpurii) sau prin seminte. Obtinerea rasadurilor se face prin semanat direct in cuburi nutritive sau pe brazde de telina (pamant de telina). Se recomanda tratarea semintelor inainte de semanat. Pentru informatii click aici. Semanatul se realizeaza in luna martie, fiind necesare doua kg samanta pentru un hectar de cultura. Semanatul, in vederea producerii rasadurilor, se realizeaza in luna martie.

Ca substrat de producere a rasadurilor se poate folosi si un amestec format din: 20% mranita, 30% nisip, 50% pamant de telina. Amestecul se trateaza cu Basamid sau Previcur 0.15 %.  Ideal este ca intr-un cuib sau intr-un cub nutritv sa se semene doar o samanta. Daca se seamana mai multe seminte, cand rasadurile se planteaza si se separa, radacinile se pot vatama, iar rasadul sufera un soc. Acest lucru poate duce la pierderea plantei.

Rasadurile au nevoie de un tratament in vegetatie, inainte de plantare, cu Previcur 0.1 % pentru prevenirea ”caderii plantulelor”. Un rasad de buna calitate trebuie sa aiba varsta de 40-50 zile. Pentru a stimula fructificarea, se poate realiza ciupirea rasadului. Cand plantele au 4-5 frunze, se ciupeste varful. Astfel, la plantare rasadul are deja 2-3 lastari viabili.  Inainte de semanat rasadurile se uda abundent. Plantarea rasadurilor in camp se face manual sau semi-mecanizat (pe suprafete mari) cand conditiile climatice sunt optime.

seminte pepene-galbenIn cazul in care cultura se infiinteaza prin seminte: semanatul incepe cand, in sol, la adancimea de 6 cm, se realizeaza temperaturi de peste 12 grade Celsius. Calendaristic, epoca de semanat este cuprinsa intre 25 aprilie si 10 mai. Operatiunea se poate face manual sau mecanizat. Distanta intre randuri este de 150 cm, iar distanta intre plante pe rand este de 22-26 cm.  Adancimea de semanat este de 3-4 cm si se utilizeaza 3-5 kg samanta/ ha. Se recomada tratarea semintelor inainte de semanat. Pentru informatii click aici.  Densitatea recomandata este 20-30 mii de plante la hectar.

Combaterea bolilor. Pentru informatii despre bolile si daunatorii ce ataca pepeni, precum si informatii despre metodele de combatere click aici si aici.

Combaterea buruienilor. Se recomanda efectuarea de 3-4 prasile manuale sau mecanizate, fara a afecta tulpinile plantelor. Buruienile se pot combate si chimic prin aplicarea de erbicide. Erbicidarea se face cu mare atentie pentru ca pepeni sunt sensibili la aceste substante.  Exemple de produse: Fusilade Forte, Leopard, Pantera.

Alte sfaturi si  lucrari de intretinere:

In cazul in care cultura se infiinteaza prin semanat direct, cand planta are doua frunze adevarate se realizeaza raritul. In cuib trebuie sa ramana una sau doua plante.

ciupirea-rasadurilorCand plantele au 4-5 frunze, se ciupeste varful plantei pentru a stimula fructificarea. Primi 50 cm de tulpina se poate copili lasand doar lastarii purtatori de flori femeiesti. Florile femele au ovarul in forma viitorului fruct. Dupa ce florile au format fructe, iar acestea au marimea unei nuci, lastarii sterili (fara flori) se ciupesc sau se elimina complet. Cand fructele sunt vizibilie se realizeaza raritul fructelor. Pe o planta se lasa intre 5 si 8 fructe. Atfel, planta va produce fructe de calitate superioara. Pepenele galben nu formeaza fructe fara seminte.

Pepeni au un sistem radicular bine dezvoltat. Acesta poate explora o masa mare de sol. Dar, pentru productii considerabil mai mari se recomanda aplicarea irigatiilor. Cea mai buna metoda de aplicare a irigatiilor, in cazul culturii de pepeni, este irigarea prin picurare. In cazul in care nu dispuneti de acest sistem, puteti aplica irigatii pe brazda sau pe distanta dintre randuri. Se pot aplica 2-3 udari cu norme de 250-300 metri cubi/ha.  Nu se recomanda irigarea prin aspersiune pentru ca apa poate deranja partile aeriene ale plantelor, iar picaturile de apa sunt mijloace de transport ale microrganismelor fitopatogene (ce produc boli). In perioada de coacere a fructelor irigarea nu se aplica pentru ca aceste pot crapa.

polenizareFlorile de pepene galben se deschid dimineata si se inchid spre dupa amiaza.  Florile au nevoie de mai multe vizite ale albinelor pentru ca polenizarea sa se realizeze complet. Polenizarea se realizeaza, de regula, dimineata cand florile  sunt deschise, iar polenul este viabil. De obicei, procesul se incheie in jurul pranzului. In zonele cu temperaturi ridicate si umiditatea aerului mica, polenul este viabil doar dimineata devreme. Pentru a nu deraja activitatea polenizatorilor se recomanda ca lucrarile de intretinere si tratamentele fito-sanitare sa se efectueze seara sau dupa ora pranzului (in perioada infloritului). Se poate utiliza polenizarea suplimentara prin aplasarea de 3 stupi la un hectar de cultura.

In cazul unei culturi intensive se recomada aplicarea de 2-3 fertilizari, incepand cu formarea vrejilor. Se pot aplica ingrasaminte complexe NPK in doze de: 80 kg /ha prima fertilizare, 100 kg/ ha a doua fertilizare si 50 kg/ ha a treia fertilizare. Distanta intre fertilizari este de 10-15 zile. Se poate aplica fertilizarea foliara pentru aportul optim de microelemente. Exemple de produse: Bionat, Cropmax sau Amalgerol. In cazul pepenilor, in vegetatie, nu se poate aplica gunoi de grajd sau must de grajd, deoarece pepenii sunt sensibili la excesul de azot. Se poate aplica doar mranita.

Recoltarea. Momentul optim de recoltare este semnalat :

  • prezenta mirosului specific;
  • schimbarea culorii fructului;
  • aparitia de unor usoare crapaturi la nivelul peduncului;
  • fructele sunt grele;
  • prin lovirea cu degetul, fructele trebuie sa nu sune a gol;

 

Recoltarea incepe in luna iulie (soiuri extratimpurii) si se prelungeste pana in septembrie. Exista soiuri ce au potential de postmaturare. In acest caz recoltarea se realizeaza cu cateva zile inainte de aparitia semnelor specifice de mai sus.

  • Cultivarea pepenilor verzi:

 

Rotatia culturilor. Cele mai bune plante premergatoare sunt cereale paioase, porumbul, leguminoasele perene (trifoi, lucerna) , ceapa, usturoiul, cartofii, fasolea, mazarea, ridichiile. Aceste culturi lasa solul curat de buruieni si bine structurat. Pe o parcela pe care s-au cultivat pepeni, castraveti, dovlecei sau alte cucurbitacee pepenele poate sa revina dupa 3-4 ani.

Pregatirea terenului: Aceasta etapa incepe din toamna prin eliberarea terenului de cultura premergatoare. Terenul se fertilizeaza cu gunoi de grajd (bine descompus) in doze cuprinse intre 30 si 60 tone/ ha. In cazul in care nu dispuneti de gunoi de grajd, fertilizarea de baza se poate face si cu ingrasaminte chimice. Se pot aplica urmatoarele doze: 70 kg fosfor substanta activa/ ha si 70-90 kg potasiu subtanta activa/ ha. Dupa aplicarea fertilizarii de baza terenul se mobilizeaza la adancimea de 25 cm. Lucrarea se poate realiza cu motocultorul, cazmaua sau plugul in agregat cu tractor.

Primavara, fertilizarea se poate completa cu 40-60 kg azot substanta activa/ha, 30 kg fosfor substanta activa/ ha si 30-70 kg potasiu substana activa/ ha. Terenul se marunteste foarte bine cu motocultorul, sapa sau freza, sau orice aveti la indemana. Inainte de samanat sau imediat dupa semanat poate aplica erbicidul Dual Gold. Solul se poate modela in biloade sau straturi inaltate, sau se poate acoperi cu folie de polietilena. Daca cultivati pepeni in sistem intensiv si utilizati irigarea prin picurare, este bine sa instalati sistemul odata cu acoperirea solului cu folie.

semanat-dubla protectiePregatirea rasadurilor , plantarea rasadurilor si semanatul .Cultura se infiinteaza prin seminte sau din rasad (pentru productii timpurii). Obtinerea rasadurilor se face prin semanat direct in cuburi nutritive sau pe brazde de telina. Se recomada tratarea semintelor inainte de semanat, pentru informatii click aici. Semanatul se realizeaza in luna martie, fiind necesare 2 kg samanta pentru un hectar de cultura. Semanatul, in vederea producerii rasadurilor se realizeaza in luna martie. Ca substrat de producere a rasadurilor se poate folosi si un amestec format din: 20% mranita, 30% nisip, 50% pamant de telina. Amestecul se trateaza cu Basamid sau Previcur 0.15 %.  Ideal este ca intr-un cuib sau intr-un cub nutritv sa se semene doar o samanta. Daca se seamana mai multe seminte, cand rasadurile se planteaza si se separa, radacinile se pot vatama, iar rasadul sufera un soc ce poate duce la pierderea plantei.

Rasadurile au nevoie de un tratament in vegetatie, inainte de plantare, cu Previcur 0.1 % pentru evitarea ”caderii plantulelor”. Un rasad de buna calitate trebuie sa aiba varsta de 40-50 zile. Pentru a stimula fructificarea, se poate realiza ciupirea rasadului. Cand plantele au 4-5 frunze, se ciupeste varful astfel, la plantare, rasadul are deja 2-3 lastari viabili.  Inainte de plantat, rasadurile se uda abundent. Plantarea rasadurilor in camp se face manual sau semi-mecanizat (pe suprafete mari) cand conditiile climatice sunt optime. Recent s-au dezvoltat tehnologii noi care determina rezistenta mai mare a plantelor la conditiile pedo-climatice. Una din aceste metode este altoirea. Plantele altoite produc fructe cu pulpa mai ferma, cu o culoare mai intensa, care isi pastreaza calitatile mai mult timp. Pepenele altoit produce mai multe fructe pe planta. Metodele de altoire sunt prin insertie, prin despicatura si prin imbinare.

seminte-pepene-verdeIn cazul in care cultura se infiinteaza prin seminte, semanatul incepe cand in sol se realizeaza temperaturi de peste 15 grade Celsius. Calendaristic, epoca de semanat este cuprinsa intre 25 aprilie si 10 mai. Operatiunea se face manual sau mecanizat, la adancimea de 3-4 cm, utilizandu-se 4-5 kg samanta/ ha. Se poate semana manual, in cuiburi, cate 2-3 seminte/ un cuib. Distanta intre randuri este de 200 cm, iar distanta intre plante pe rand este de 50 cm.  Este obligatoriu tratamentul semintelor inanite de semanat. Pentru informatii click aici. Cultura se poate infiinta prin semanat in spatii cu dubla protectie.

Combaterea bolilor. Pentru informatii despre bolile si daunatorii ce ataca pepeni, precum si informatii despre metodele de combatere click aici si aici.

Combaterea buruienilor. Se recomanda efectuarea de 3-4 prasile, fara a afecta tulpinile plantelor. Dupa primele doua prasile se recomada acoperirea vrejilor cu pamant pentru a nu fi afectati de vant. Buruienile se pot combate si chimic prin aplicarea de erbicide. Exemple de produse: Fusilade Forte, Leopard, Pantera.

 Alte sfaturi si lucrari de intretinere:

In cazul in care cultura se infiinteaza prin semanat direct, cand planta are doua frunze adevarate, se realizeaza raritul. In cuib trebuie sa ramana una sau doua plante.

Cand plantele au 4-5 frunze, se ciupeste varful plantei pentru a stimula fructificarea. Primi 50 cm de tulpina se pot copili, lasand doar lastarii purtatori de flori femeiesti. Florile femele au ovarul in forma viitorului fruct. Dupa ce florile au format fructe, iar acestea au marimea unei nuci, lastarii sterili (fara flori) se ciupesc sau se elimina complet. Cand fructele sunt vizibilie se realizeaza raritul fructelor. Pe o planta se lasa intre 4 si 5 fructe. Atfel, planta va produce fructe de calitate superioara. Pepenele verde poate sa formeze fructe fara seminte.

sistem de irifare-pepene verdePepeni au un sistem radicular bine dezvoltat. Acesta poate explora o masa mare de sol. Dar, pentru productii considerabil mai mari se recomanda aplicare irigatiilor. Cea mai buna metode de aplicare a irigatiilor, in cazul culturii de pepeni este irigarea prin picurare. In cazul in care nu dispuneti de acest sistem, puteti aplica irigatii pe brazada sau pe distanta intre randuri. Se pot aplica 2-3 udari cu norme de 250-300 metri cubi/ha.  Nu se recomanda irigarea prin aspersiune pentru ca apa poate deranja partile aeriene ale plantelor, iar picaturile de apa sunt mijloace de transport ale microrganismelor fitopatogene. In perioada de coacerea a fructelor irigarea nu se aplica pentru ca aceste pot crapa.

Florile se deschid dimineata si se inchid spre dupa amiaza.  Florile au nevoie de mai multe vizite ale albinelor pentru ca polenizarea sa se realizeze complet. Polenizarea se realizeaza, de regula, dimineata cand florile  sunt deschise, iar polenul este viabil. De obicei, procesul se incheie in jurul pranzului. In zonele cu temperaturi ridicate si umiditate relativa mica, polenul este viabil doar dimineata devreme. Pentru a nu deraja activitatea polenizatorilor se recomanda ca lucrarile de intretinere si tratamentele fito-sanitare sa se efectueze seara sau dupa ora pranzului (in perioada infloritului). Se poate utiliza polenizarea suplimentara prin aplasarea de 3 stupi la un hectar de cultura.

In cazul unei culturi intensive se recomada aplicarea de 2-3 fertilzari, incepand cu formarea vrejilor. Se pot aplica ingrasaminte complexe NPK in doze de: 80 kg /ha prima fertilizare, 100 kg/ ha a doua fertilizare si 50 kg/ ha a treia fertilizare. Distanta intre fertilizari este de 10-15 zile. Se poate aplica fertilizarea foliara pentru aportul optim de microelemente. Exemple de produse: Bionat, Cropmax sau Amalgerol. In cazul pepenilor, in vegetatie nu se poate aplica gunoi de grajd, sau must de grajd, deoarece pepenii sunt sensibili la excesul de azot. Se poate aplica doar mranita.

culturi intercalteIn unele zone se practica cultura intercalata. Intre randurile de pepeni se planteaza cartofi. Cartofii timpuriu se planteaza intre 15 – 30 martie. La sfarsitul lunii aprilie se seamana pepenii verzi printre randurile de cartof timpuriu. Pepenii se planteaza la 200 cm distanta intre randuri si 60 cm distanta intre plante pe rand. Cartofii se planteaza la 70 cm distanta intre randuri si 20 cm distanta intre plante pe rand. Astfel, intre doua randuri de pepeni sunt 2 randuri de cartofi. In perioda sfarsit de mai – inceput de iunie, cartoful se recolteaza, iar pepenele ramane in sistem de cultura pura.

 

recoltat-pepeniRecoltarea. Momentul optim de recoltare este semnalat:

  • sunetul infundat cand fructele sunt lovite cu degetul;
  • uscarea carcelului de la baza;
  • coaja capata luciul caracteristic;
  • zona de prindere a pendunculului este putin infundata;
  • coaja se zgarie usor;

 

Fructele sunt detasate de planta cu un cutit, fara a atinge vrejii. In cazul pepenelui verde nu exista soiuri ce se pot matura. Astfel fructele se recolteaza numai cand au ajuns la maturitate.

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor