Pentas lanceolata, informatii si sfaturi de ingrijire

pentas-lanceolata-sfaturi-ingrijrie

Pentas lanceolata – denumita popular si Steaua egipteana, este o planta anuala sau perena, originara din Africa de Est si din Peninsula Araba. Aceasta specie apartine familiei Rubiaceae, care include si specii ornamentale precum Gardenia sau specii cu valoare economica precum Arborele de cafea. Frunzele sunt eliptice, lungi, de culoare verde inchis. Florile apar in varful ramurilor si sunt dispuse in buchete. Acestea sunt alcatuite din 5 petale, divers colorate in rosu, roz, mov, alb. In conditii optime de crestere poate inflori de la sfarsitul primaverii pana toamna. Pentas lanceolata se intalneste in gradini, pe langa borduri sau in parcuri, dar poate creste si in ghiveci sau container.

Pentas lanceolata – varietati si cultivaruri

  • ‘Butterfly Light Lavender’: poarta buchete cu flori de culoare roz. Plantele au aspect compact, ajungand la o inaltime de aproximativ 35 cm;
  • ‘Graffiti Bright Red’: poarta buchete cu flori de culoare rosu intens. Plantele au port mai scund, de aproximativ 30 cm inaltime;
  • ‘Graffiti Lipstick’: plante compacte, cu flori de culoare roz;
  • ‘Graffiti Red Lace’: florile sunt de culoare rosie, cu centrul alb;
  • ‘Graffiti White’: flori mari, de culoare alba. Ajung la inaltimea de 30 cm;
  • ‘Kaleidoscope Appleblossom’:  infloreste pe tot parcursul verii. Florile sunt de culoare roz intens. Este o varietate mai inalta, ajungand pana la inaltimea de 45 cm;
  • ‘Northern Lights Lavender’: varietate inalta, de pana la 125 cm, ce poarta flori de culoare mov, asemenea lavandei. Este potrivita pentru zonele cu temperaturi mai scazute.

Conditii de mediu

Lumina. Reprezinta un factor important in procesul de inflorire. Absenta luminii va conduce la alungirea plantelor si la lipsa florilor. Plantele prefera amplasarea in plin soare, insa tolereaza o oarecare umbrire dupa-amiaza.

Temperatura. Aceste specii prefera temperaturile ridicate si mediile calde. Nu rezista la temperaturi mai mici de 10 ℃. Pe timpul iernii se recomanda mutarea plantelor in interior. 

Sol. Prefera un sol fertil, bine drenat, cu un pH neutru sau slab acid.

Pentas lanceolata – ingrijire

Udare. Plantele au nevoie de umiditate moderata in sol/substrat, astfel incat acesta sa se mentina reavan. Steaua egipteana poate tolera si conditii de uscaciune, insa doar pentru o perioada scurta de timp.

Este important ca udarea sa se faca la baza plantei, astfel incat florile si frunzele sa ramana uscate.

Fertilizare. Se recomanda fertilizarea regulata a plantelor cu ingrasaminte speciale pentru plante cu flori. Ingrasamintele cu un continut mai ridicat de fosfor incurajeaza formarea florilor, in timp ce azotul incurajeaza dezvoltarea partii vegetative.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taieri. Atunci cand sunt cultivate ca plante anuale, acestea nu necesita taieri, insa se recomanda indepartarea florilor uscate pentru a incuraja aparitia de noi flori. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultire. Se realizeaza prin intermediul semintelor sau prin butasi. Semintele se pot seamana in spatii protejate cu aproximativ 2 luni inainte de ultimul inghet din primavara. Semintele nu se vor acoperi cu pamant intrucat au nevoie de lumina pentru a germina. 

Boli si daunatori

Pentas lanceolata poate fi atacata de afide, acarieni sau omizi. Umiditatea ridicata si persistenta la nivelul solului conduce la putrezirea radacinii. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile