Patarea unghiulara a castravetilor (Pseudomonas syringae pv. lachrymans) – identificare si combatere

Patarea unghiulara a castravetilor, Pseudomonas syringae pv. lachrymans este o boala pagubitoare si frecventa in culturile de castraveti in camp, cat si in cele din spatiile protejate.


Simptome

Boala se manifesta pe toate organele supraterane ale plantei, pe parcursul intregii perioade de vegetatie. Pe cotiledoane, imediat dupa rasarirea plantutelor, apar pete mici circulare sau colturoase, de culoare verde inchisa si apoase la inceput, ca apoi sa devina brune. Pe frunze apar pete unghiulare, hidrozate, de culoare verde inchis, dispuse intre nervuri si inconjurate de o zona galben-verzuie. In conditii favorabile petele conflueaza, iar in dreptul acestora, pe partea inferioara a frunzelor apare un exudat bacterian mucilaginos, albicios, sub forma de picatura. Pe vreme secetoasa exudatul bacterian se usuca si formeaza o crusta alba cenusie. Ulterior tesuturile atacate se necrozeaza, se desprind si cad, iar frunzele apar ciuruite, zdrentuite.

Pete asemanatoare apar pe tulpini si pe petiolul frunzei. Florile infectate se usuca si cad. Pe fructe apar pete mici (1-3 mm), adancite in tesuturi, de culoare albicioasa.
Pe vreme umeda aceste pete se acopera cu exudatul bacterian albicios. Daca atacul are loc pe fructele tinere acestea se deformeaza. Agentul patogen patrunde pana la seminte, pe care le infecteaza.


Agentul patogen este Pseudomonas syringae pv. lachrymans. Transmiterea bacteriei se face prin seminte infectate si prin resturi vegetale provenite de la plantele bolnave, iar raspandirea in timpul vegetatiei se realizeaza prin apa provenita din ploi sau irigatii, insecte, unelte.

Prevenire si combatere

Ca masuri preventive se recomanda respectarea asolamentului de 3-4 ani, folosirea de samanta sanatoasa, strangerea si arderea resturilor vegetale, inlaturarea din cultura a plantelor atacate. La semnalarea atacului se vor aplica tratamente cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile