Patarea rosie a frunzelor de prun (Polystigma rubrum) – identificare si combatere

Patarea rosie a frunzelor de prun

Patarea rosie a frunzelor de prun, Polystigma rubrum, la noi in tara, se manifesta frecvent in anii cu primaveri ploioase, indeosebi in livezile neingrijite sau pe prunii batrani. In acestea provoaca defolierea, iar fructele raman mici si au continutul redus de zahar.

  
Simptome

Boala se manifesta spre sfarsitul lunii mai inceputul lunii iunie, cand pe frunzele atacate apar pete aproximativ circulare. La inceput de culoare galbena-crem, apoi, devin portocalii si in final rosii-caramizii.
Tesuturile din dreptul petelor se ingroasa, devin crustoase, cu aspect cerat si se bombeaza usor spre partea inferioara a frunzelor. Acolo, se observa mici formatiuni punctiforme care reprezinta ostiolele picnidiilor agentului patogen. Pe timp umed picnosporii sunt eliminati din picnidii si apar pe partea inferioara a frunzelor in dreptul petelor ca un strat de gelatina de culoare alba. In anii favorabili bolii, ca urmare a atacurilor intense, frunzele se usuca si cad de timpuriu. Acest lucru determina o slabire a rezistentei pomilor la gerurile din timpul iernii.


Agentul patogen este Polystigma rubrum. Se transmite de la un an la altul prin resturile vegetale ramase pe sol. In timpul vegetatiei, agentul patogen produce un numar mare de generatii de picnidii cu picnospori care produc infectiile secundare.

Prevenire si combatere

Prevenirea bolii se poate realiza prin cultivarea de soiuri de prun rezistente si prin efectuarea in plantatii de araturi adanci in vederea ingroparii frunzelor atacate. Tratamentele chimice se aplica la avertizare cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

Patarea rosie a frunzelor de prun
Patarea rosie a frunzelor de prun (Polystigma rubrum) – identificare si combatere
Patarea rosie a frunzelor de prun (Polystigma rubrum) – identificare si combatere

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile