Patarea rosie a frunzelor de prun (Polystigma rubrum) – identificare si combatere
Publicat pe: 28 septembrie 2016 Modificat pe: 28 iunie 2024
Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Patarea rosie a frunzelor de prun, Polystigma rubrum, la noi in tara, se manifesta frecvent in anii cu primaveri ploioase, indeosebi in livezile neingrijite sau pe prunii batrani. In acestea provoaca defolierea, iar fructele raman mici si au continutul redus de zahar.
Simptome
Boala se manifesta spre sfarsitul lunii mai inceputul lunii iunie, cand pe frunzele atacate apar pete aproximativ circulare. La inceput de culoare galbena-crem, apoi, devin portocalii si in final rosii-caramizii.
Tesuturile din dreptul petelor se ingroasa, devin crustoase, cu aspect cerat si se bombeaza usor spre partea inferioara a frunzelor. Acolo, se observa mici formatiuni punctiforme care reprezinta ostiolele picnidiilor agentului patogen. Pe timp umed picnosporii sunt eliminati din picnidii si apar pe partea inferioara a frunzelor in dreptul petelor ca un strat de gelatina de culoare alba. In anii favorabili bolii, ca urmare a atacurilor intense, frunzele se usuca si cad de timpuriu. Acest lucru determina o slabire a rezistentei pomilor la gerurile din timpul iernii.
Agentul patogen este Polystigma rubrum. Se transmite de la un an la altul prin resturile vegetale ramase pe sol. In timpul vegetatiei, agentul patogen produce un numar mare de generatii de picnidii cu picnospori care produc infectiile secundare.
Prevenire si combatere
Prevenirea bolii se poate realiza prin cultivarea de soiuri de prun rezistente si prin efectuarea in plantatii de araturi adanci in vederea ingroparii frunzelor atacate. Tratamentele chimice se aplica la avertizare cu fungicide specifice.
Comandă produsele recomandate
Discuție nouă despre
citești și participi la discuții despre Patarea rosie a frunzelor de prun (Polystigma rubrum) – identificare si combatere
-
Discuții pe teme similare
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.