Patarea neagra a trandafirului (Diplocarpon rosae) – identificare si combatere

Patarea neagra a trandafirului (Diplocarpon rosae) - identificare si combatere Comunitatea Botanistii

Patarea neagra a trandafirului, Diplocarpon rosae este o boala foarte comuna, intalnindu-se pe tot globul, in regiunile unde se cultiva trandafirul.

  
Simptome

Boala se manifesta in special pe frunze, pe partea lor superioara formandu-se pete negre, circulare, cu aspect radiar si margini neprecis delimitate. Petele variaza in diametru, de la 3-4 mm la 12-16 mm. Aspectul radiar se datoreaza cresterii miceliului, ce porneste radiar de la punctul de infectie. In conditii de mediu favorabile, petele conflueaza cu usurinta si produc leziuni mari, neregulate ca forma. Tesutul din jurul petelor se ingalbenesc, iar la final ingalbenirea cuprinde frunzele in intregime. In cazul atacurilor puternice au loc defolieri premature ale plantelor cu implicatii in ceea ce priveste numarul si calitatea florilor.

La suprafata petelor aper mici proeminente de culoare neagra, ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Prin ruperea cuticulei are loc punerea in libertate a conidiilor, deci diseminarea patogenului.
In afara de frunze pot fi parazitati si lastarii tineri pe suprafata carora apar pete violet-negricioase.


Agentul patogen este Diplocarpon rosae. Acesta se transmite de la un an la altul prin conidiile de pe frunze, prin ascosporii care rezista peste iarna in apotecii si prin miceliul de rezistenta din leziunile de pe lastari.


Prevenire si combatere

Se recomanda taierea lastarilor plantelor bolnave si adunarea frunzelor atacate in vederea distrugerii lor prin ardere, in spatiile protejate se recomanda aerisirea periodica in vederea reducerii umiditatii atmosferice. Cand atacul este puternic se recomanda aplicare fungicidelor specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs