Patarea cafenie a frunzelor si fructelor si rapanul ramurilor de mar – Venturia inaequalis

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 2 ani

 

Patarea cafenie a frunzelor si fructelor si rapanul ramurilor de mar – Venturia inaequalis

Este boala cea mai raspandita in toate tarile unde se cultiva marul. In tara noastra se intalneste in toate regiunile pomicole, fiind considerata una dintre cele mai pagubitoare boli ale marului, datorita pierderilor mari de recolta, atat cantitative, cat si calitative.

plante-atacate-1  plante-atacate
Simptome: Sunt atacate toate organele tinere ale marului (frunze, sepalele florilor, fructele si ramurile tinere). Pe frunze se observa la inceputul atacului, pete mai mult sau mai putin circulare,cu contur neprecis delimitat, de culoare cenusie.
Culoarea petelor este data de miceliul ciupercii, care se dezvolta sub cuticula radiar, in jurul punctului de infectie. Mai tarziu, odata cu formarea partii asexuate petele capata o culoare bruna-maslinie si aspect catifelat.
Atacul pe flori, in special sepale, este asemanator cu cel descris pe frunze. Fructele sunt atacate de cand sunt tinere si pana la maturitate. Pe acestea apar pete cenusii-maslinii, in dreptul carora tesuturile se suberifica si crapa. Fructele tinere se deformeaza puternic, iar mezocarpul lor are gust fad. Deseori crapaturile de pe fructe reprezinta porti de intrare pentru sporii de Monilinia fructigena, cat si pentru alte ciuperci ce distrug pulpa in totalitate.
Pe ramurile tinere apar pete asemanatoare celor de pe frunze. Ciuperca determina pe suprafata ramurilor o usoara exfoliere a scoartei, iar sub tesutul atacat se formeaza un strat de suber care separa partea sanatoasa de cea bolnava.
Agentul patogen: Venturia inaequalis f.c. fusicladium dendriticum, iernarea ciupercii are loc in frunzele cazute sub forma de peritecii, precum si sub forma de miceliu stomatic in scoarta sau miceliu de rezistenta in solzii mugurilor.
Boala este favorizata de umiditate mare sub forma de ploi abundente sau atmosfera saturata cu vapori de apa.
Prevenire si combatere: Se recomanda strangerea, arderea si aratura adanca de toamna pentru micsorarea sursei de infectie, taierea si arderea ramurilor de rapan, cultivarea de soiuri rezistente.
In timpul perioadei de vegetatie se recomanda tratamente cu Antracol 70 WP (0.2-0.3%), Chorus (0.3 kg/ha), Clarinet (1.5 l/ha), Delan 700 WDG (0.05%), Folicur Solo (0.75 l/ha).

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor