Patarea cafenie a frunzelor de tomate – Cladosporium fulvum

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 2 ani

 

Patarea cafenie a frunzelor de tomate – Cladosporium fulvum

Boala este frecventa in culturile de tomate din sere si solarii si se manifesta rar in culturile din camp.

plante-atacate-1  plante-atacate
Simptome: Atacul incepe pe frunzele bazale apoi progreseaza si pe frunzele din etajele superioare. Pe partea superioara a frunzelor apar pete mici, de culoare galbuie, care se maresc in diametru si devin galbene.
Pe partea inferioara a frunzelor in dreptul petelor apare un puf alb, care devine cafeniu si in final brun-violaceu, format din conidioforii si conidiile ciupercii. In conditii favorabile de mediu, in cazul unor atacuri puternice, petele conflueaza, tesuturile atacate se brunifica si se necrozeaza, iar frunzele se usuca, ceea ce determina debilitarea plantelor.
Agentul patogen: Cladosporium fulvum, transmiterea agentului patogen de la un an la altul se face prin miceliul de rezistenta din organele afectate sau prin conidiile care rezista in conditiile din sera.
Raspandirea agentului patogen in timpul perioadei de vegetatie este asigurata prin conidii.
Prevenire si combatere: Ca masuri preventive se recomanda dezinfectarea serelor, strangerea si distrugerea resturilor vegetale, cultivarea de soiuri si hibrizi rezistenti.
In timpul perioadei de vegetatie se aplica tratamente cu Antracol 70 WP (2 kg/ha), Bravo (1.5-2 l/ha), Dithane M45 (0.2%), Ortiva (0.75 l/ha), Polyram DF (0.2%), Topsin 70 WDG (1 kg/ha).

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor