Patarea cafenie a frunzelor de tomate (Cladosporium fulvum) – identificare si combatere

Patare tomate

Patarea cafenie a frunzelor de tomate, Cladosporium fulvum este intalnita frecventa in culturile de tomate din sere si solarii si se manifesta rar in culturile din camp.

Simptome

Atacul incepe pe frunzele bazale, apoi progreseaza si pe frunzele din etajele superioare. Pe partea superioara a frunzelor apar pete mici, de culoare galbuie, care se maresc in diametru si devin galbene. Pe partea inferioara a frunzelor in dreptul petelor apare un puf alb, care devine cafeniu si in final brun-violaceu. Este format din conidioforii si conidiile ciupercii. In conditii favorabile de mediu, in cazul unor atacuri puternice, petele conflueaza. Tesuturile atacate se brunifica si se necrozeaza, iar frunzele se usuca, ceea ce determina debilitarea plantelor.


Agentul patogen este Cladosporium fulvum. Transmiterea acestui de la un an la altul se face prin miceliul de rezistenta din organele afectate sau prin conidiile care rezista in conditiile din sera. Raspandirea agentului patogen in timpul perioadei de vegetatie este asigurata prin conidii.


Prevenire si combatere

Ca masuri preventive se recomanda dezinfectarea serelor, strangerea si distrugerea resturilor vegetale, cultivarea de soiuri si hibrizi rezistenti. In timpul perioadei de vegetatie se aplica tratamente cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

Patare tomate
Patarea cafenie a frunzelor de tomate (Cladosporium fulvum) – identificare si combatere
Patarea cafenie a frunzelor de tomate (Cladosporium fulvum) – identificare si combatere

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile